VVV - opakovaný rozštěp patra, čelisti, rtu

eva08
16. říj 2016

Zdravím, chtěla bych se zeptat na podobné zkušenosti. Mám 5-letou zdravou dceru, vše bylo OK. Před rokem nám diagnostikovali oboustranný kompletní rozštěp. Těhotenství jsem ukončila. Nyní nám opět našli rozštěp-kompletní jednostranný. Ani jeden v rodině VVV nemáme, všechny testy vždy dopadly dobře. Na genetice také nic nenašli, nyní nám s manželem kontrolují všechny možné genetické odchylky. Těhotenství bylo plánované, takže jsem užívala včas kyselinu listovou. nebyla jsem nemocná............prostě netuším co se mohlo stát.
Když se to stane jednou, řekli jsme si, že je to prostě blbá náhoda, ale podruhé??????????
Přeci člověk nemůže mít tolik smůly, když jsme všichni úplně zdraví ( nejspíš i ty miminka-pouze velké rozštěpy)

Jestli jste některá zažila něco podobného, poraďte mi prosím co si máme nechat vyšetřit, jestli Vám něco lékaři odhalili

Děkuju moc.

alexandraxxx123
18. říj 2016

Ahoj, jsem ve 23.tydnu tehotenstvi a na 2.screeningu nam zjistili, ze nas chlapecek ma levostranny rozstep rtu, celisti i patra. Byla jsem poslana na odber plodove vody, vsechno dopadlo dobre, tak nevidim duvod k ukonceni tehotenstvi. Dnes se da opravit vse a kdyz je jinak chlapecek zdravy, ani jsme nad ukoncenim nepremysleli. Taky jsme vsichni zdravy, rozstep v rodine nikdo nema, proste nahoda. Rekla bych, ze tomu clovek nezabrani.

magdadunajova
18. říj 2016

Ahoj, nam se mala taky narodila s rozstepem, nastesti jen mekkeho patra. U nas v rodine taky nikdo nikdy rozstep nemel. Ted cekame na vysledky z genetiky, uvidime jestli to byla nahoda nebo muze za to nejaky vadny chromozom. Oni budou u male hledat na tech chromozomech nejaky diGoerguv syndrom, pokud to najdou tak bylo nam receno ze udelaji testy i nam. Ale co jsem cetla a taky podle toho co nam rikal dr na genetice, z genetickych duvodu rozstep muze se objevit jen v 20% pripadu. Vetsinou je to nahoda.

bachovy_esence_poradna
18. říj 2016

@eva08 rozštěp je nejčastější vývojovou vadou... objevuje se poměrně často...

většina těchto vad je nová, dědičnost je v jen asi 1/4 případů

příčin je kromě genetiky mnoho... pokud si nejste žádné vědoma (nemoc, alkohol, kouření, léky, Váš věk, životní prostředí atd.), pak může být příčina
- ve výživě (myšleno v hluboké výživě těla, kde může být potíž i pokud jste užívala kyselinu listovou)
- v psychice (nemusí jít nutně o nějaké těžké psychické stavy jako deprese nebo akutní úzkosti, ale dlouhodobé napětí má velký vliv na fungování hormonálního systému)

eva08
autor
7. lis 2016

Chápu, že jednou je to blbá náhoda. Ale když se to stane znova??
geneticky je člověk zdravý. Nevím, co už na netu hledat. Co nám může být, co změnit, jestli se budeme snažit o další mimi. Doktoři v nemocnici mi řekli, že se s něčím podobný ještě nesetkali. už je to pár týdnů, ale myslím na to všechno každou chvíli, potřebuju znát odpovědi :(

eva08
autor
7. lis 2016

@magdadunajova koukala jsem, že tam bývají i třeba srdeční vady, to má vaše malá v pohodě? zjistili jen ten rozštěp?

magdadunajova
7. lis 2016

@eva08 ano, zjistili jen rozstep, a uz mame vysledky z genetiky a na stesti tenhle syndrom se nepotvrdil, tak ze u nas to byla nahoda.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru