Vrozené vývojové vady srdce, rozštěp rtu. Prodělaly jste v 1. trimestru nějakou nemoc?

nesska7
24. říj 2024

Zdravim maminy co mate deti s nejakym typem vyvojove vady, prodelali ste si v prvnym trimestru nejakymi chorobami o kt. si myslite ze to mohli spusobit? Pokud ano, napiste prosim v kt tydnu a jaka nemoc

cherie24
24. říj 2024

@nesska7 nemám dítě vyloženě s vývojovou vadou, ale starší má diagnostikované ADHD a otěhotněla jsem s ní neplánovaně v době, kdy jsem brala 3 týdny dost silná antibiotika. Popravdě si někdy říkám, jestli to mělo vliv. Jestli jí to některý z nás předal geneticky nebo by to bylo jinak bez těch antibiotik. Doktorka se na mě tenkrát nekoukala moc pěkně a měla poznámku typu - snad to teda bude zdravé, moc dobré to ale není.
Jinak na screeningu nám doktor říkal, že vývojová vada nelze ovlivnit. Že je to prý náhoda a může nastat i u plně zdravých lidí.

nesska7
autor
24. říj 2024

@cherie24 dekuji pekne za odpoved 🤗

me_druhe_ja
24. říj 2024

Já mám dítě s gen vadou, jeden gen se prostě blbej vytvořil při dělení buněk. Není to dědičné. Určitě jsem v prvním trimestru nebyla nemocná. Ani rýma, nic. Až později jsem měla nějaký drobnosti, ale vždy jsem měla max paralen.
Podle mě tohle prostě neovlinis. Buď je to geneticky a nebo se to tam prostě blbě vytvoří. Furt jsme lidi a ne stroje...

nesska7
autor
24. říj 2024

@me_druhe_ja ja spis myslela vady ktere se vytvori na ne-genetickem zaklade…. Nejsoi dedicny/ nejsou chromozomalni… jako raztep rtu/ chrbtice ten s genetikou nesouvisi, nebo vady srdicka

evellin123
25. říj 2024

@nesska7 ahojky ,u kluka celých 9 měsíci na prosto zdravá a ma menší šelest na srdíčku je hlídaný a mohlo by se to časem samo spravit u holky v 18 TT zánět mandlí a nosohltanu nechtěli mi dát nejdřív antibiotika 14 dni jsem s tím bojovala a tělo dostalo infekci crp vysoké tak,že mě malem vezli do nemocnice ,takže stejně nasazené antibiotika na 14 dni a holka je naprosto zdravá .

nesska7
autor
25. říj 2024

@evellin123 dekuji za reakci 😊

janule0123
25. říj 2024

@cherie24 já tehdy jedla ibalginy jak nikdy v životě .. taky jsem byla ve stresu a lekar me řekl, ze je brzo .. ale pokud by to ovlivnilo, tak je to začátek a příroda by vývoj sama ukončila …

janule0123
25. říj 2024

@nesska7 jinak zrovna rozštepy mají byt z nedostatku kyseliny listové … otec děti se tak narodil … doporučili me brát štěpenou listovku ideálně několik měsíců před otěhotněnim … tchyně byla zdravá, říkala ze byla zima, tak zeleninu moc nejedla a byla nachlazena 😏 kdo nebyl nachlazenej v těhotenství … obě děti ok bez rozštěpu…

cherie24
25. říj 2024

@janule0123 vážně? No vidíš, mě když vyřezávali moudrák a byla jsem v nějakém začátku 5 týdne těhotenství, tak mi v lékárně řekli, že na bolest v začátku těhotenství mi nemůžou nic dát. Že dříve se Ibalgin normálně dával, ale teď už se prý nedoporučuje kvůli riziku poškození jater u miminka. Takže jsem si to musela řádně vytrpět. 😆 Jinak riziko rozštěpu se prý taky zvyšuje s vyšším věkem otce.

janule0123
25. říj 2024

@cherie24 manželuv otec měl 20 v te dobe .. 😃takže tam spis riziko mladého otce ..jinak já nevěděla ze jsem těhotná, nenapadlo me to, protože jsem žila zdravé, nepila alkohol sportovala a já nevím co 🤣dite pořad neprocházelo, ten měsíc vše špatně 🤣 vcetne ibalginoveho rekordu, nějaký alkohol, zákrok na sále .. me to nenapadlo, bylo me zle, ze jsem i zapomněla ze tam nejaka možnost pořad je … no a panika me zachvátila až me bylo už dobře 😁a jaký překvapeni ze to vyšlo … takže já jsem řešila vlastně zpětné .. tak už toho moc nenadelas a tím ze to všechno predtim tak trvalo, tak jsem kazdej měsíc neřešila ze bych třeba mohla byt těhotná (ale teda tu listovku jsem jedla pořad 🤣) takže jim nezbylo než me uklidnit …

cherie24
25. říj 2024

@janule0123 věřím, že ta kyselina listová má na to velký vliv. Vždyť se taky všude udává jako nejdůležitější vitamín v těhotenství a má vliv na správný vývoj miminka. Nám to právě říkali na genetice na vysoké, že většina chlapů si myslí, že se jich biologické hodiny netýkají a že nemají kam spěchat. Ale že to tak vůbec není, že i staré spermie sebou nesou spousty předpokladů k vývojovým vadám. 😆 Často právě ty rozštěpy. Jinak já jsem tenkrát měla podezření,že jsem těhotná, měla jsem i zpoždění, ale test vyšel negativní, tak jsem se na silvestrovské akci řádně opila svařákem a den na to už tam čárka byla. 😀 Ale prý se to v začátcích k miminku nedostane. Tak snad to tak je. 🤭

anetacoufalova
29. říj 2024

@nesska7 čekám miminko s vrozenou vývojovou vadou srdíčka. Nemocná na začátku těhu jsem nebyla, když jsme zjišťovali PROČ, tak bohužel ani doktoři nemají odpověď. Žádnou jinou vadu s tím spojenou nemá 💙. Nelituji ani minutu, že jsme se rozhodli v těhotenství pokračovat i když mě v Krči navrhovali přerušení. V Krči 💩 věděli a poznali totiž 😊.

vendulis
12. lis 2024

@cherie24 Ahojky na screeningu zjistili ADHD? myslela jsem, ze to zjistit nejde...

cherie24
12. lis 2024

@vendulis nene, začalo se o tom prvně mluvit asi ve 3 letech, když jsme vyhledali psychologa. Těžko říct, jestli na to mají vliv právě vnější vlivy jako léky v těhotenství nebo ne. Není to vyloučeno, že pak může dojít k nějaké menší chybce v neurologickém vývoji. Ale hodně často je to spíš genetická záležitost, kdy to dítě dědí po rodičích. Autismus ani ADHD nelze zjistit z žádných testů. Ani z plodovky ani z genetických testů z krve.

vendulis
12. lis 2024

@cherie24 myslim si, ze zadna antibiotika na to vliv nemaji..... Ted je mezi detma ADHD a ADD a autismus velice rozsireny ☹

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru