Vcestná placenta centralis. Kdo má zkušenost, že by se ještě vytáhla?

calipsocrash
28. led 2023

Zdravím , byla mi zjištěna vcestná placenta centralis je tu někdo kdo sní má zkušenosti vytáhla se ? Nevytáhla se ? Krváceli jste nebo ne ? Já jsem 23tt zatím teda všechno dobrý do teď jsem si těhotenství užívala teď jsem akorát vynervovaná co bude 😭

glk
29. led 2023

@calipsocrash ahoj já ji měla zjištěnou od 2 screeningu a nevytáhla se. Doktorka mi říkala, že v mém případě tomu nedává šanci takže jsem automaticky počítala s císařem. Já byla na neschopence a docela se šetřila. Díky tomu jsem nekrvacela. Od 35tt jsem byla preventivně hospitalizována v porodnicí a 2 dny před císařem jsem večer začala krvácet. Naštěstí vše ustalo a vydržela jsem do plánoveho pondělí.Je potřeba si uvědomit, že ikdyz ti nic není a neboli tak to nic neznamená a je potřeba na sebe dávat větší pozor. Když jsem se ptala jestli bych nemohla zůstat doma tak mi doktorka v porodnici řekla, že ikdybych bydlela vedle porodnice mohlo by být pozdě. Držím palce ať dopadne vše dobře.

uzivatelkapetra
29. led 2023

@calipsocrash taky nevytáhla, chodila jsem do práce, ale mám kancelářskou práci. Taky mi nic nebylo, žádné krvácení, vše přišlo najednou 8 týdnů před termínem a těhotenství se muselo ukončit akutní sekcí.

palja
29. led 2023

@calipsocrash já jsem jí měla v prvním těhotenství a vytáhla se až kolem 33tt, takže mě nechali rodit normálně. Potom když jsem začala rodit, tak jsem celý porod krvácela, jako silnější MS. Rodila jsem jenom cca 6 hodin a celou dobu ze mě tekla jasně červená krev. Potom, když se porodila placenta, tak jí hned zkoumali a ukazovali mi to byla celá, jinak jsem žádné komplikace neměla. A pak už se k tomu nikdo nevyjádřil 🤷‍♀️

lucisuska
29. led 2023

Já jsem ji měla, dr. mě na to upozornila ve 28.tt. Do té doby bylo vše v pořádku. Prvni velké krvácení bylo ve 29.tt a poté ještě 2 týdny udržování v nemocnici a 31+6 akutní porod sekcí. Vše dobře dopadlo.

resare
29. led 2023

Já ji měla, šetřila jsem se, jak to jen šlo, ale nepřeháněla jsem to, jelikož jsem doma měla 2 leté dítě. Nikdy jsem nekrvácela. Nakonec se vytáhla.

aneta15
29. led 2023

@calipsocrash mě se vytáhla ve 32 tydnu

vikysek0987
29. led 2023

@calipsocrash Jak už jsem tu někde psala k témuž dotazu-zjištěna mi byla kolem 20tt na screeningu a na dalším už byla mimo porodní cesty....

modejkun
1. únor 2023

@calipsocrash Já ji mám teď diagnostikovanou taky, jsem 27týden a mám strach, co bude. Paní doktorka se netvářila, že by se to mohlo ještě zlepšit a mám se připravit na CS. Bojím se spíš krvácení a taky bych ráda věděla, jestli bude nutná hospitalizace nějak dřív (mám doma děti). Čtu samozřejmě různé scénáře, takže jakékoliv zkušenosti s centralis placentou ocením.

calipsocrash
autor
1. únor 2023

@glk mě právě děsí že mi doktorka řekla že pokud nebude problém že mě hospitalizovat nebudou mám z toho strach radši bych si tam šla ke konci taky lehnout protože porodnice mám všechny 25min daleko prý mě pokud to nebude nutný nebude ani posílat do rizikové poradny 🙁

uzivatelkapetra
1. únor 2023

@calipsocrash
no asi je důležité se opravdu šetřit, děti netahat a jinak tomu moc nepomůžeš, jestli to má přijít, tak to přijde a jestli se to má zlepšit, tak se to zlepší.
Hlavně fakt nepodceňuj žádné krvácení a hned do nemocnice.
A pokud se dostaneš nějak daleko, alespoň se zeptej na preventivní podání kortikoidů, tohle mě štvalo nejvíce, že se nestihlo.

@modejkun

modejkun
1. únor 2023

Je zajímavé jak k tomu různí doktoři přistupují naprosto jinak, ačkoliv diagnóza daná jasně, někde velí do rizikové poradny už celkem brzo,někde hospitalizují preventivně, někde zase koukám ne.. tak hlavně ať nejsou komplikace a nějak to dotáhneme do konce!🤞

calipsocrash
autor
1. únor 2023

@modejkun no moje doktorka je právě úplně v klidu což mě děsí říkala že mě dá ve 30tt do rizikové poradny jen pokud bude na kontrole nejakej problém ale vždyť se může objevit krvácení kdykoliv začínám z toho být celkem zoufalá ale jsem teprve 23+2 tak uvidím co z ní vyleze za 3 týdny na kontrole ... Její přístup mě znervózňuje

modejkun
2. únor 2023

@calipsocrash tak to mám podobně, čekám,co teď za týden na kontrole. Jen zmínila, že se posílá dřív do rizikové poradny a že mám počítat s císařem. A pak si člověk přečte nebo slyší od jiných,že je hlídali a kolik bylo komplikací..taky se bojím,ale doufám, že se nic nepokazí. Dám vědět, jak to bude v tom 28tt.

calipsocrash
autor
2. únor 2023

@modejkun jo určitě dej a piš sem nebo mě cokoliv ti řekne nebo se ti přihodí taky budu dávat echo 🙂❤️

uzivatelkapetra
2. únor 2023

@modejkun neboj se nic, tomu nepomůžeš, já popravdě akorát začala poctivě brát vitamíny (řekla jsem si, že pokud má jít dříve ať je alespoň co největší).
Kontroly byly stále cca co tři týdny, o rizikové poradně neříkala nic, jen o tom, že bude císař a dříve.
A větší taky malá byla, ale stále dost nezralá...v tom týdnu se to dalo čekat.

modejkun
10. únor 2023

@calipsocrash ahoj, tak já mám podnešní kontrole nadějné zprávy! Placenta mi ustupuje z branky,takže je šance, že se bude posouvat nahoru. Mám ji na přední stěně na boku. Snad budu moct rodit normálně. Takže naděje je! Moc držím palce a budu zase informovat! Další kontrola ve 31tt .

calipsocrash
autor
10. únor 2023

@modejkun ty jo tak to je paráda já dám vědět 21. ☺️ Doufám že budu mít stejný zprávy 😏

micudinka
10. únor 2023

Ahoj, já měla vcestnou placentu v obou těhotenstvích a vždy se vytáhla. Oba porody byly vaginální, vše OK, bez krvácení. Bylo mi řečeno, že se placenta často vytáhne a není potřeba císařský řez. Hodně štěstí 🍀

calipsocrash
autor
11. únor 2023

@micudinka ono záleží jak vcestnou kterej ten stupeň je ta centralis má prý malou šanci na vytáhnutí tak mě to aspoň říkají doktoři že tam šance je ale malá 😏 kdyby to jen znamenalo rodit císařem tak jsem v klidu bojím se krvácení a akutního císaře

calipsocrash
autor
11. únor 2023

@modejkun a kolikatej TT jsi ? A ještě měla jsi třeba od minulé kontroly nějaký pnutí nebo pobolivání nebo něco co by naznačovalo že se vytahuje ? Pocit nebo tak 🙂

modejkun
11. únor 2023

@calipsocrash ted jsem 28 tyden, diagnostikoovali mi centralis az ve 24tt, predtim si toho nevsimli. Takze ted se to muselo trochu posunout behem 3tydnu mezi kontrolama. Predtim byla uplne pres branku. Nijak jsem moc zmeny nepocitovala, vazy me tahnou porad stejne. Ale je faktze jsem vic "odpocivala" (jak jen to teda s detma jde🙂

calipsocrash
autor
21. únor 2023

@modejkun tak já dneska furt stejný dokonce to vypadá na abnormalitu placenty mám tam dvě jedná na zadní druhá na přední stěně a spojený jsou takovou tenčí blánou takže mě bohužel císař nemine 😏

modejkun
21. únor 2023

@calipsocrash tak to me mrzi, ja jdu zas za tyden ode dneska na kontrolu tak uvidime, co se pohlo/nepohlo.

calipsocrash
autor
21. únor 2023

@modejkun to mě objednala až za 4 týdny ... A ještě ji přijde zbytečný mě posílat do rizikové poradny že stačí až 36 TT ... Vůbec nevím co budu dělat

glk
21. únor 2023

@calipsocrash zavolala bych si do porodnice. U nás v Brně tyhle případy řeší třeba jen Bohunice. Mě díky lepšímu ultrazvuku přišla doktorka na podezření prorůstání placenty do močového měchýře a tím pádem mě ještě poslala na rezonanci.

calipsocrash
autor
21. únor 2023

@glk já právě jsem z okolí Brna a právě tam chci jet, ale nevím právě jestli tam můžu jen tak zavolat ? Jesi mě vezmou když mě moje gyndařka nepošle

modejkun
22. únor 2023

@calipsocrash ty jo tak to je divný, já bych se taky nahlásila asi do porodnice, když máš jít na císaře. Zavolala bych tam, ať o tobě vědí, že máš tuhle diagnózu.

uzivatelkapetra
22. únor 2023

@modejkun nechci vám do toho kecat 🙂
Myslím, že to v porodnici vědět nemusí, všechno jim řeknete při plánování císaře, případně já to hlásila na 155 když jsem si volala sanitku, že mám takovou dg a pak když mě dovezli. Oni si stejně udělali svůj utz při příjmu.

modejkun
22. únor 2023

@uzivatelkapetra no je fakt, ze kdyz uz se neco deje tak to clovek asi nahlasi sam. Tohle rekla jedna znama gynekolozka, kdyz jsem mela centralis, ze at se co nejdriv nahlasim do nemocnice,at o me vi. Ale praxe je zrejme vsude jina.

apolena30
24. bře 2024

Ahoj jak to u tebe dopadlo, take řeším tento problém :(…. Většinou všichni ji mají vepredu, tudíž sance na vytažení je… já ji mam vzadu, mam prý smulu :(

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru