Ahojte, som v 7. mesiaci tehotenstva a mam taky problem, ze sa mi v noci velmi tazko dycha, kolkokrat sa musim posadit a poriadne sa nadychnut. Neviem si najst polohu na spanie, na boku sa mi velmi zle lezi a na chrbte...to neprichadza do uvahy. Cele noci nespim, len sa prehadzujem z jednej strany postele na druhu a uz dalej nevladzem. Podari sa mi na chvilu zaspat okolo tretej, o stvrtej ma uz budi manzelov budik do prace , potom zase neviem zaspat a o siedmej sa mi budi syn. Som cele dni totalne mimo, absolutne nepouzitelna. Cez den tento problem s dychanim nemam, ale neda sa mi pospat si, kedze mam 5-rocneho syna. V noci mavam pocit, ze sa mi zastavuje dych, alebo neviem ako to nazvat. Mate s tym niekto skusenosti? Dakujem.
A hodně větrej, my teď musíme spát při otevřených oknech, jinak se mi taky blbě dýchá.
@loafeer Spim na boku, ale velmi m bolia kyclove kosti a chrbtica, tak si obcas lahnem na chvilu na chrbat. asi v 5.mesiaci mi pomahalo oblozit sa vankusami, ale uz ani to nezabera.
no jo, taky jsem to měla....Docela mi pomohl kojící polštář, krásně jsem se okolo něj omotala a šlo to....
Jako mě to prve příšlo, že to máš od toho, že spíš na zádech- to dělá takové potíže.
@adrianka1712 me se takto spatne spalo si ne s pocitem ze nemuzu dychat ale zas me bodala zebra do roustouciho bricha. ty dva mesice kdy uz bylo bricho velke a jeste nekleslo mi pomohlo spat v polosedu, proste jsem se oblozila nekolika velkyma polstarema udelala si takovy "kresilko" v posteli v tom spala. moje mama to mela stejne taky posledni mesice spala v sede dokonce v kresle.
Já jsem taky musela hodně větrat a vůbec nemohla spát na zádech, to jsem pak hledala plíce na zádech. A na lepší spaní jsem si koupila kojící polštář, takže jsem večer krásně usínala na boku, protože jsem si na něj pokládala břicho a tak celkově se příjemně zamotala.
@adrianka1712 Sežeň si molitan o tloušťce tak 5cm a ten si dej pod sebe nebo prostě nějakou měkkou podložku. Klidně i jen tak velikou, abys jí měla aspoň pod kyčlema. Ta bolest je úplně normální. Mám s tím problém v každém těhotenství, stejně tak s tím dýcháním na zádech (a to znám i ženy, kterým v těhotenství nevadí ani spát na břiše 🙂 ). Jinak spát se dá i v polosedě, prostě si přidej nějaký obrovský polštář a na to teprve ten, na kterém jsi zvyklá spát.
ja spala s kojicim polstarem. do polstare sem "uvelebila" bricho a ja spala na brise. jelikoz bylo bricho "ve vzduchu" tak to nevadilo. s kyclema sem trpela pri druhem tehu a na to sem zadny trik nenasla. kolikrat sem nemohla ani vstat z postele ☹
@adrianka1712 Můžeš si dát víc pod hlavu, spát ve zvýšené poloze. jinak mě se osvědčl kojící polštář, dám si ho mezi nohy a pod hlavu, je to prima. jen to převalování je horší..
Jsem také v 7. měsíci a je mi vás, maminky, líto. Jsem astmatik, ale na dušnost si nemůžu, naštěstí, stěžovat. Mám v pelechu elektronicky polohovací rošt pod matrací (polohování pod hlavou i pod nohama - jako ve špitále) a matraci s povrchem z tzv. líné pěny. Myslím, že investice se do toho vyplatí, využívám polohování neustále, předtím i netěhotná. Je to větší investice, ale do kvalitního odpočinku se určitě vyplatí a hlavně nebolí záda, díky té líné pěně. (Rošt byl před 5 roky cca 18000Kč a matrace kolem desítky). Když mě bolí a otíkají nohy, pod zádama zvednu do polosedu, nohy nahoru, pohoda. Pokud máte klasickou postel 90x200cm, je výběr roštů v pohodě, je to standardní velikost, stejně tak matrace. Spím převážně na levém boku, kdy je dolní dutá žíla úplně volná, jde to i trošku víc nalehnout na bříško, pravou nohu přikrčenou, pod horní polovinou těla mám zvednutý rošt podle pocitu, který během noci upravuju. Pod hlavu a krk si vždy namuchlám malý péřový polštářek. Snad to trošku pomůže...klidnou noc 🙂
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
A jak ležíš? Protože jestli na zádech, tak to může být syndrom dolní duté žíly, často se může i motat hlava nebo mít pocity na omdlení, mravenčení v prstech.... V tomto případě stačí, pokud budeš ležet aspoň na boku