Utrogestan a progesteron. Zavádět?

selina2211
18. zář 2022

Ahoj maminky, mam takový dotaz nebo spíš kdo měl podobný problém, mam rizikové těhotenství jsem 18+6tt a čípek zkraceny ze začátku při příjmu naměřeny 22mm dnes když jsem byla na pohotovosti s tlakem v pochvě tak mi naměřili 31mm sice nevím jak je to možné ale jsem za to ráda , dr. mi predepsal utrogestan 1-1-0 polykat a k tomu progesteron 0-0-1 zavádět, ale všude jsem dočetla že po utrogestanu se děla nevolno,zavratě apod. kdyz se teda polyká, a teda bych se chtěla zeptat jestli by nevadilo zavádět, a hlavně mi přijde že ty pilulky jsou dost podobné.
Děkuji za každou odpověď

merope
18. zář 2022

víš, proč ti doporučuje někdy polykat a někdy zavádět? Protože utrogestan a progesteron se liší jen velikostí dávky (1 progesteron jsou vlastně 2 utrogestany).

uzivatelkapetra
19. zář 2022

@selina2211 já polykala po ivf docela velká množství utrogestanu a vždy se mi motalo jen po první dávce, takže jsem brala první dávku na večer ať to zaspím. Pak úplně pohoda, jezdila jsem autem do práce a v pořádku.

selina2211
autor
19. zář 2022

@uzivatelkapetra no já na to polykání moc nejsem, mám z toho fobii😂 magnesii mačkám na lžičce a proto by asi bylo pro mě lepší zavádět

uzivatelkapetra
19. zář 2022

@selina2211 taková malá kulička🙂
Mě se zase právě příčilo to zavádění🙂

milixx
19. zář 2022

@selina2211
Ahoj, já měla progesteron skoro celé těhotenství až do 36TT. Právě kvůli anamnéze předčasného porodu a potratů. Celou dobu jsem ho ZAVÁDĚLA, má tak o 90 % vyšší účinnost. Nejdříve jsem měla utrogestan, ten mi po čase začal vadit, tak mi byl vyměněn za jiný lék se stejnou účinnou látkou, takže progesteronem. Byl to Crinone, který se ale pak přestal vyrábět nebo co, tak mi ho vyměnili za Amelgen. Crinone ani Amelgen mi nevadili vůbec, ten utrogestan měl prostě něco ve svým složení, co mi dráždilo sliznici.
Ale…za mě si teda myslím, že bys měla progesteronový lék (ať teda s jakýmkoli názvem) zavádět. Koukni na stránky porodnice.cz na poradnu dr. Kouckého, ten tam o tom píše často. A fakt ví, co dělá.

milixx
19. zář 2022

@selina2211
Jen ještě dodatek: ten utrogestan mi nejspíš vadil, protože jsem s nim měla furt “mokro” a to mi dráždilo sliznici a dělalo problémy. Amelgen ani Crinone nic takového nedělaly, byly daleko komfortnější. Byly teda s větším doplatkem (asi 500 Kč/ balení), ale to mi v tu chvíli bylo úplně jedno.

selina2211
autor
20. zář 2022

@milixx No ten progesteron úplná pohoda večer, teď budu brát druhou kuličku utrogestanu a povolili mi zavádět takže jsem zvědavá, jako radši bych brala jen progesteron protože mi to přijde stejné, no nevím

juliavolna
17. čer 2023

@selina2211 ahoj ako to dopadlo

juliavolna
17. čer 2023

@selina2211 ahoj ako to dopadlo

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru