Ahoj holky, dnes jsem byla u sveho gynekologa na kontrolnim ultrazvuku. Rikal, ze vse je v poradku a super a na konci rekl, ze mam nize placentu a vepredu, ale ze to neni problem. Kdyz jsem se ho zeptala, zda se neco muze stat, protoze me znervoznel, tak pry se muze stat kdykoliv cokoliv.
Tak ted jsem nervoznejsi jeste vic. Mate prosim nejake zkusenosti? Na co si davat pozor, co delat, nedelat. Kdyz jsem koukla na strejdu googla, tak na me hned vypadla ruzna krvaceni, spousty problemu, ktere jeste vice stresuji.
Diky za pripadne odpovedi, rady 🙂
Nízko nevadí, nesmí být úplně dole přes branku, kde by bránila porodu a hlavně by byla náchylná na různé komplikace.
Riziko u placenty dole se asi takové, že je to často k indikaci k císaři. Ale doktor ti řekne.
Taky buď opatrná na otřesy, ještě vic než normálně. Jinak se neboj, buď v klidu. Vše dobře dopadne.
Diky moc vsem za zkusenosti, hned se citim klidnejsi 🙂 to muze taky asi ta pricina, proc necitim stale pohyby ze? Co jsem tak cetla, tak tomu placenta vepredu brani.
@junetule já jsem to tak měla v obou těhotenstvích. V prvním byla dokonce přes branku a čekalo se, jestli trochu povyleze, abych mohla rodit vaginálne (vytáhla se až kolem 35tt, rodila jsem normálně, ale od začátku porodu jsem velmi silně krvácela, úplně jasnou červenou krví, tak jsem tam byla nahá, protože košile a peřina byly hned od krve a já jsem nesnesla, když ta krev pak byla studená a odkapavalo to na zem. Porod trval jen 5 hodin, porodila jsem vaginálne. Pak dr přede mě rozprostrela tu placentu a ukazovala, že je celá - asi kvůli tomu krvácení. Zvažovali transfuzi, tu mi nakonec nedali, jen železo v tabletách. Dcera byla v pořádku).
Měla jsem zakázaný sex během celého těhotenství, klidový režim v posteli, měla jsem neschopenku a neměla jsem žádné vycházky, nezvedat nic těžkého, nedělat namáhavé věci jako např velký úklid apod, při krvácení jet do nemocnice.
A ve druhém těhotenství ta placenta byla jen nízko vepředu, přes branku nebyla. Tam jsem měla sex jen nedoporučený, nenamahat se, režim normální. Dcera se narodila vaginálne, prekotny porod.
Jinak jsem u obou těhotenství necítila moc pohyby, byly to jen takové tlumené ťukanečky a první pohyby jsem začala cítit až velmi pozdě, okolo 26tt.
Záleží co přesně doktor mysli tím nízko. U první mi řekli také ze je nízko (v dolním segmentu) a na další kontrole byla už dost vysoko. Teď u čtvrtého tehu mi v 22 týdnu řekli ze je přes branku. Teď v 32 týdnu je u branky (není přes) a naštěstí žádné problémy. Jsem teda opatrnější a žádné velké túry, zvedam děti jen když opravdu nejde jinak ale jinak funguji normálně. Zatím žádné krvácení. Doktorka dnes říkala ze některé ženy krvaci a ani se nezjistí proč (placenta v pohode) a někdo má placentu klidně přes branku a nekrvaci. Držím pěsti ať je vše v pořádku
@domza přeji ať to dopadne, u mě bylo taky vše OK, chodila jsem do práce až skoro do mateřské až jedné noci při otáčení z jednoho boku na druhý se ze mě vylila hromada krve, naštěstí vše dopadlo dobře, porod v 32tt.
Také jsem měla a doktorka mluvila jen o riziku císaře, pokud by se nevytáhla nahoru (ale vytáhla, myslím, že kolem 30. týdne).
Ahojky, já mám placentu nízko a vepředu, miminko zdravé, bez potíží....37.týden🌹Buď v klidu 😊Žádný stres hlavně.
@uzivatelkapetra no toho se nejvíc děsím. Ze vše bude ok a pak najednou toto. Ale jsem i na to nějak připravena a máme promyšlené s muzem co a jak, tak by to i tak nakonec snad dopadlo dobre.
@uzivatelkapetra ještě jak jsi to s tou placentu měla? Byla přes nebo nezasahovala do hrdla?
@domza ahoj, byla přes, asi se trochu zvedala, ale už to nestihla, co nadělám.
Pracovala jsem, ale měla jsem kancelářskou práci a od 28tt už jsem šla na nemocenskou, 32tt jsem rodila.
Začala jsem krvácet v noci, normálně jsem si zavolala sanitku (tam je to potřeba co nejdříve), chlap zůstal doma se starším. V nemocnici mi ještě zastavili léky krvácení, ale nějak po obědě jsem zase začala krvácet a to už se jelo na sekci, jen jsem chlapovi stihla zavolat ať přijede, aby malou alespoň viděl (převáželi ji do jiné nemocnice).
@domza tak to verim, ze to je narocne. To si musis davat dost velky pozor, aby na tebe nekdo s radosti neskocil v zamysleni ve hre treba. Ja se treba v noci porad kontroluji, protoze kdyz se otacim z jedne strany na druhou, dost poboliva podbrisek(takove to pichani pri roztahovani delohy, jak rikal doktor) , tak se bojim, zda neco neprasklo, nebo tak.
Tak jsem dnes byla na kontrole a placenta se pomalinku odsouvá. Dnes byla 1,5cm od hrdla. Za 4 týdny (budu uz v 36 týdnu) se půjdu registrovat do porodnice a prý bude záležet na tamnich doktorech, jak se rozhodnou. Nejspis se placenta bude dal odspivat ale asi to bude hraniční, takže napínavé až do konce.
@junetule mela jsem v tuhle dobu u obou tehotenstvi, vzdy se vytahla nahoru, je to casty nalez. Vadi pri porodu pokud zakryva branku. Doktor mi jen rikal davat vice pozor, nezvedat nic tezkeho (coz ale u druheho tehotenstvi neslo, mam deti o rok a pul). Drzim pesti, je velka sance ze priste uz zas bude o kousek vys na kontrole.
@dejvitka ahoj, diky. Taky doufam, ze to bude lepsi. Muj doktor je strasny flegmatik se mi zda. Nic nevadi, nic neni problem. Pred ctyrmi lety jsem mela volnou tekutinu v podbrisku a diky tomu jaterni selhani. Vsechno se srovnalo, uz beru jen vitaminy na podporu funkce, ale i tak mam trosku zvysene testy. Mam to napsane v prukazu a tak jsem se ho ptala, zda me posle na krev a pohlida to v tehotenstvi a on, ze to taky neni problem, tak nic. No nevim. Pristi tyden mam velky ultrazvuk, snad se tam dozvim vice, nez od meho gynekologa 🙂
@junetule je to nekdy s doktory tezke, taky nemam vzdy uplne dobre zkusenosti. Ale zase kdykoliv je moznost skocit si na ambulanci do nemocnice a nechat se zkontrolovat, jestli je vse ok, mechat si nejake testy pres praktika atd.. Muj doktor byl dost plasan na vse a zrovna placenta dole ho v pulce tehotenstvi nechavala chladnym, tak verim, ze je to opravdu caste a nemusi to nic znamenat. Opatruj se a bude to v poradku 😊.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@junetule taky to tak mám, placentu níže a vepředu, skoro od začátku těhotenství, teď budu začínat 32 týden a žádné krvácení nic nebylo, miminko je vporadku a porodu to také prý nevadí