Ahoj holky, máme doma dvě kočky a jsem v 18tt, dneska mě kocour trošku škrábnul do nohy. Místo jsem hned vydesinfikovala. Mám toho dost načteno a všude se uvádí, že nakazit se člověk může jen starými výkaly (v případě kočky) a to ještě jejich pozřením. Přesto-neptala jste se na to některá přímo u doktora? 🙂 Je to mé první těhotenství a pořád se něčeho bojim 🙂
Ahoj, toxoplaz. nechytneš jen tak, pokud je to domácí kočka, tak je určitě odčervena a zdravá, takže bych se nebála, doktorka ti nedelala testy? me je delala. Neboj to zase neni tak silene 🙂
Nakazit se od kočky můžeš jen tak, jak výše píše matysikovad. V celém těhotenství se akorát nedoporučuje jim měnit stelivo (a nebo v rukavicích). Jinak doporučuju si nechat udělat testy na toxu u gynekologa. Vzhledem k tomu, že máš dvě kočky, tak je dost možné, že už si jí dávno prodělala a teď už máš navždy obranné látky. Aspoň to budeš vědět a budeš v klidu. Já si je taky nechala udělat. Máme 3 kocoury a s kočkami jsem v kontaktu od mala, takže jsem díky testu zjistila, že už jsem jí kdysi prodělala a nemusím dávat bacha. 🙂 Pokud bys jí ještě nikdy neprodělala, tak je větší pravděpodobnost nákazy ze špatně umyté zeleniny ze zahrádky nebo ze špatně upraveného masa (hlavně králičího, ale i ostatního) než od koček. 🙂
Kočka za svůj život vylučuje toxoplasmy asi jen 14 dní,když se nakazí, jinak potom už vůbec. Pokud vyrůstáš s kočkama od mala a jíš ovoce a zeleninu ze záhonů, tak pravděpodobně toxoplasmu už máš a v těhu ti nebude způsobovat potíže. Teď v tv mluvil jeden parazitolog a říkla, že toxoplasmosu už má asi 80 procent obyvatelstva. Problém je, když se s ní poprvé setkáš jako těhotná, jinak vůbec.
Normálně si myj ruce a neolizuj kočičí záchůdek... toť vše. Nakažení od kočky je hooodně vzácné. To to chytíš spíše z neumyté zeleniny a z tepelně neopracovaného masa.
Nejsem humánní doktorka, ale veterinářka 🙂
Je to, jak říkáš. Větší šanci dostat toxu máš třeba z nemytého ovoce než od kočky 🙂 Proto mě nikdy nepřestanou fascinovat těhule, co ještě s mokrým testem odvážejí kočku do útulku...
Ahoj takhle si myslím, žes jí nechytla. Podívej se do těhotenské průkazky, nemáš tam napsané výsledky testů na toxoplazmózu? Mě to právě zajímalo jestli toxoplazmózu mám, tak jsem se na to ptala sestřičky a říkala že se ty testy dělají v dnešní době všem těhotným při prvních odběrech krve.
Ja si testy na toxo delat nenechala (byly za priplatek 1000,-), s kockami jsem od malicka, dve ted mame v byte ciste domaci a zadne opatreni ani delat nehodlam, syrove maso dostavaji vyjimecne a to navic premrazene, mys nebo ptacka si na zasitovanem balkonu tezko chyti, takze i kdybych nahodou toxo jeste nikdy neprodelala (o cemz vzhledem k mnozstvi "sezrane" neumyte zeleniny rovnou ze zahonu a kontaktu se vsim moznym syrovym masem pochybuji), tak stejne netusim, kde by se ty nase trubky mohly nakazit, z granuli a konzerv asi tezko 😀
doktorce jsem narovinu rekla, ze delat testy az v tehotenstvi mi prijde zbytecne, protoze pokud budu patrit k mensine co toxo v tele nema, tak budu akorat zbytek tehotenstvi v neskutecnem stresu, abych to nahodou nekde nechytila, v podstate mi to mlcky odsouhlasila a jen (skoro oluvne) rekla, ze ma holt povinnost mne o tom informovat
Holky,já teda mám už dva porody za sebou a testovali mi na toxoplasmozu hned při těch prvních testech co se dělají-nic jsme neplatila 🙂
Tak jen vykály a jen pozřením se určitě jen nakazit nemůžeš, já toxoplazmozu měla a určitě jsem nic takového nejedla 😀 ale měli jsme jak venkovní kočky tak co byly doma. A v těhotenství mi zjistili toxoplazmozu, naštěstí po dalších odběrech zjistili, že to není právě probíhající nemoc ale jen nedoznělý infekt, takže malá je zdravá. Ty testy dělají aspoň u nás každé těhotné na začátku těhotenství. Ale nemusíš mít zrovna doma kočku abys onemocněla, kolegyně v práci ji měla taky a oni nemají doma žádné zvíře - je to i ze špatně omytého ovoce a zeleniny. Pokud kočky nechodí vůbec ven tak se nemají jak nakazit a nebála bych se.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Ahoj, toxoplazmozu dostaneš jen, když budeš mít bud venkovní kotě, nebo teměř vubec. Přenašeči jsou koťata a musela bys opravdu sníst výkaly takto nemocných koťátek