Toxoplasma v těhotenství. Jak to řešit?

lucaaaaaaqa
14. srp 2024

Toxoplasma v těhotenství

Ahoj Tak holky psala jsem tady skrz porod mrtvého miminka dneska mi doktor řekl že mám vysoké hodnoty na toxoplasmu že to může být určitě tím zažila jste některá co s tím teď mám dělat kočku doma máme ale je to hrozný přemýšlet že jí dáme pryč. Díky

1pomnenka
14. srp 2024

Lékař ti řekl, že máš dát kočku pryč? Toxoplasmosu proděláš jen 1x za život např. v dětství a pak máš celý život nízké hodnoty. Pokud máš teď vysoké, tak jsi ji v nedávné době prodělala a hodnoty už budou jen klesat, imunitu máš na celý život.

bejuna29
14. srp 2024

@lucaaaaaaqa hele nechci to bagatelizovat, ale ta kočka doma vůbec nemusí být viníkem, zejména máte-li jí doma roky, Pokud tedy máte doma kočku, která nechodí ven, nechytá myši a není krmená syrovým masem, je riziko toxoplasmózy téměř vyloučené.. kočky jako přenašeči jsou infekční tak 2 týdny (myslím) a většinou jako snad koťata, a museli byste pozřít její exkrementy. Takže pokud nepozřete kočičí trus či nesníte ze záhonu neomytou zeleninu, která se s ním dostala do styku, tak se skutečně nemusíte nákazy od své kočky obávat. Je vyšší šance, že jí chytnete ze špatně umyté zeleniny a ovoce (nejčastěji z domácích zahrádek, kde se na ni dostanou výkaly koček) z nakaženého a špatně tepelně upraveného masa

felis
14. srp 2024

@lucaaaaaaqa Za prvé, uklidni se a kočku si nech. Největší nebezpečí je u koťat do 8mi měsíců! A ještě spíše u koťat divokých... tak klid. Tenhle mýtus je bohužel rozšířený a mnoho kočiček ztratilo svůj domov nebo byli zabity bez důvodu.
Toxoplazmozu způsobuje parazit Toxoplasma gondii a vyskytuje se téměř všude na světě. Tento parazit se může objevit i v nedostatečně tepelně upraveném mase a nepasterizovaných mléčných výrobcích anebo na pískovišti, kde kálí venkovní kočky a Ty by ses musela patlat... pardon... v hovnech, takže mi spíš z toho vychází to maso. U domácí kočky je prevence pravidelné odčervování a doporučuje se nemanipulovat s výkaly, ale nevím, jak Ty, ale normální majitel kočky má lopatku na hovna a jak jsem psala, tak tato nemoc je spíše u koťat, takže zas mi z toho vychází to maso nebo mléčné výrobky. Kočka a kočkovité šelmy jsou definitivní hostitel, ale přenašeč toxoplasmozy může být prase, ovce, hlodavci a i my lidé.

gruyerre
14. srp 2024

@lucaaaaaaqa je mi moc líto tvé ztráty. Kočku si nech, s největší pravděpodobností nákaza není od ní. Mohla jsi to dostat z jídla, při kontaktu s nějakým kotětem či jiným zvířetem atd. I kdyby náhodou byl zdroj nákazy tvá kočka, teď už by ničemu nepomohlo, se jí zbavit, znovu už se toxoplasmosou nenakazíš a kočka už infekční stejně nebude.

alianan
14. srp 2024

@lucaaaaaaqa To je mi líto.
Ale kočku bych neřešila, toxu můžeš ty i ona mít jen jednou za život a pokud se jedná o starší kočku, pravděpodobně ji dávno už prodělala a ty si se nakazila jinde.
Možná bych ještě zkonzultovala jinde, protože "vysoké hodnoty toxo a může být tím" by mi asi uplně jako vysvětlení nestačilo. Možná na infekčním?

Zkus napsat Flegrovi, za covidu býval akční na FCB, ten se toxou zabývá celý život.

felis
14. srp 2024

@alianan tento jeho projekt bohužel už skončil - byla jsem jejich pokusný králík.

bigbig
14. srp 2024

Jak se píše výše, toxoplasmosa se nejčastěji chytí že špatně omyté zeleniny nebo syrového (uzeného, špatně tepelně opracovaného) masa.
V těhotenství je špatně jí dostat, to může být pro plod fatální. Pokud jí ale už teď máš, pro další těhotenství to vůbec nic neznamená.
Mám za sebou 2 těhotenství ve Francii a tady se vždycky zjistí protilátky na toxo před těhotenstvím (nebo hned na začátku), holky které jsou pozitivní si můžou pískat a nemusí se hlídat. Ty negativní musí každý měsíc na protilátky a musí si opravdu pečlivě hlídat jak myjí zeleninu atd. Já jsem třeba, jako negativní, nikdy nejedla salát a syrovou zeleninu jinde než doma, abych si byla opravdu jistá. Byl to opruz. A záviděla jsem svým toxo-pozitivním kamarádkám že to nemusí řešit.
Takže je mi moc líto co se ti přihodilo, ale na 99% za to nemůže vaše kočka a do dalšího těhotenství tě to už neohrozí.

alianan
14. srp 2024

@felis Aha, to jsem netušila.

bigbig
14. srp 2024

A ještě teda dodám, že je fakt hrozný že doktor na tebe vyvalí tuhle informaci a vůbec ti nevysvětlí o co jde, jak to funguje a co to znamená do budoucna.

lucaaaaaaqa
autor
14. srp 2024

@bigbig nás doktory strašný uvažuju o změně u dalšího těhotenství

mourovatakocka
14. srp 2024

@lucaaaaaaqa Je mi líto, čím procházíš. Nedělej unáhlená rozhodnutí, jak je napsáno výše, kočka za to nejspíš nemůže. Ale rozumím, že na ni asi teď budeš koukat jinak a je to tak asi přirozené. Zase bude dobře 🍀

platera
14. srp 2024

Je mi moc líto, co se stalo.
Toxoplasmózu prodělají pouze kočky, které loví nebo které jsou krmeny syrovým masem. A projdou si jí většinou ve věku koťat nebo mladším.
Pro člověka jsou nebezpečné pouze nakažené kočičí výkaly nebo zelenina, ovoce kontaminovány výkaly, které člověk pozře. Případně maso, které neprojde aspoň 70-75° tak nějak. Pokud dojde k nakažení ženy během těhotenství nebo těsně před ním miminka jsou těžce postižená, rizika pro plod klesají každým měsícem, prý při nakažení po 35 tt už nejsou následky významné.
Teď budeš mít už navždy protilátky. S případným dalším otěhotněním bych počkala, aby protilátky klesly (jak dlouho čekat nevím, musí říct nějaký doktor) a pak už toxo. pro další těhotenství nebude vůbec nebezpečná.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru