Tlak 144/82 v 39. tt, mám zajet do porodnice?

farka
22. srp 2015

Celé těhu jsem měla nízký tlak - 115/70 i přes ta vedra, bílkovina nic a otoky nohou v rámci vedra....ale v týdnu na kontrole mi naměřili 135/80 a něco málo bílkoviny v moči..no a dneska celý den 137/70 - 144/82, tak mě to trochu plaší jestli se něco neděje...mám i s tímto zajet v pondělí do porodnice kdyby byl zítra tlak zase takový? nebo se přestat plašit a počkat do středy na kontrolu? nechci být za hysterku 😉

majkoz
22. srp 2015

Vím, že je těžké neplašit, a při "plašení" si těžko naměříš nižší tlak...proto bych klidně byla za hysterku a jela pro klid duše zítra na kontrolu 😉 Já třeba byla vždycky "nízkotlaká" ale při posledním těhu jsem měla hraniční tlak, z čehož jsem měla takovej vítr, že mi to vždycky při měření určitě nepřidalo-teda spíš přidalo 😉 Jen jeď... Budeš vědět...že je vše ok, určitě 🙂

jetynka
22. srp 2015

jak se říká raději plasit a jet x krát zbytečně než jednou ne a přijet pozdě. tlak ti premeri kdykoliv,lepší by bylo mít doma svuj tlakomer a kontrolovat si tlak v přibližně stejnou dobu na stejne ruce i 3x denně, ale to už zřejmě děláš, jestli ten tlak nemáš vyšší z nervozity, porod už klepe na dveře tak byť si to nepripustis tak jsi vnitřně nervózní a projeví se to pak na tlaku. pokud mas min bílkoviny v moci to ještě nemusí nic znamenat, jasné hlídat to a nic nepodcenit. špatně by bylo kdybys k tomu všemu měla obrovské otoky, rozostřené vidění, pocit na zvracení to už jsou příznaky preeklapsie a ty se musí řešit okamžitě.

jge
22. srp 2015

Ja bcy jela uz ted.....

ladyhacek
22. srp 2015

asi raději plašit. Já tedy celé těhu měla 130/80 > tak nějak můj standart moč v pohodě, asi ve 37tt mě ale neměřil asi 140/90 - 150/100 (plus,mínus > přesně nevím) doktor to nějak moc nehrotil - žádné prášky nic až doma jsem si našla že je to špatné. asi za 2 dny se mi udělalo špatně od žaludku (jak žluč.záchvat - jestli malý tlačit na játra nevím) jeli jsme raději do porodky, kde si mě nechali a zase naměřili vysoký tlak > který tedy kolísal a práškama mi ho srazili. Jela jsem domů a odpočívala, ale nějak mi zase bylo zle tak sjemse asi za 4 dny vrátila a už si mě nechali naměřili právě kolem 150/100 - dostala jsem kapačku a nějaké prášky - moc nezabírali navyšovali dávku > pak mi porod vyvolávali (38+5). Malému při porodu dost klesnul tlak,ale po nasazení kyslíku a snahy lépe dýchat a prodýchávat konstrakce mu zase naskočil do normálu a narodli se mi zdravý chlapeček 🙂.
Ve 39tt bych jela - a pokud ti k tlaku není dobře tak neváhej 🙂. Držím palce.

zo_ja
22. srp 2015

Tlak do 140/90 je ok. Těch 144 by se zaokouhlovalo dolů a vadí to méně než kdyby byl diastol. přes limit. Do 150/100 lze nechat, když to není pořád, může to být půlden, den nebo tak. U těhotných se doporučuje klidový režim, odstranit stres a prostě opatření tohoto typu. Rozhodně to není hodnota, která sama o sobě vyžaduje lékaře, pokud nejsou další potíže.
Také velmi záleží, na jakém přístroji měříš - rtuťový, digitál ap., jaký typ a jaká značka. Měla bys předtím sedět ca 5 min v klidu, měřit na správném místě, ve správné výšce a na obou rukou!!! Může se lišit. Také záleží, jaký máš puls, to je další ukazatel.
Ten systolický tlak bývá mnohem více ovlivněn právě atmosférickým tlakem, změnami počasí, nevyspáním, stresem, fyzickou aktivitou atp.

Stopa, tj. malé množství bílkoviny v moči se může objevit rovněž stravou a námahou, jídlem, ale dost často taky jako stopa výtoku a vyměšování žlázek na pohl. orgánech. Takže jako prevence se doporučuje se prnvě omýt nejlíp sprchou, aby se tam zbytky ničeho jiného nedostaly.
Tak zkus zítra prvně umýt, pak ranní moč, jak to bude vypadat.
Jinak problém se nevykazuje izolovaným syndromem. Tlak máš hodnotově ok, tu bílkovinu v zanedbatelném množství, otoky ne. Takže já bych si hodila doma šlofíka.
Pokud by šlo o preeklampsii nebo jiný závažný problém, půjde nahoru tlak a k tomu bude bílkovina a/nebo větší otoky atp. Pokud by Tě bolela hodně hlava, rozostřené vidění, tak šupaj k dr. hned, nebo nějaké křeče, příp. velké svědění, taktéž.
Ovšem v 39. tt.ten TK bude spíš nějakou nervozitou nebo přípravou těla na porod, pokud Tě netrápí ještě něco neobvyklého.

Samozřejmě, pokud máš nějaké divné pocity, máš velkou potřebu jet do nemocnice, tak jeď a nech se zkontrolovat, miminko, placentu, průtoky. Za to nic nedáš, přinese Ti to klid a taky někdy jsou tyhle intuice spolehlivější než obecně platná racionální úvaha.

princina
25. srp 2015

Ja tlak mela celé trhu taky v pohodě...a na konec jsem rodina predcasne prave kvůli vysokému tlaku... Do nemocnice me poslala doktorka hned,když mi namería sestra 140/100... Týden před tím mi řekli,ze pokud budu mít během dne ten druhy tlak víc než 95 mam jít okamzite do nemocnice. Na ten tlak opravdu pozor - preeklamsie ma opravdu hodně rychlý nastup a pokud se to nepodchytí včas... Pokud se objeví bolest hlavy a nebo pak neprijemne pichani v břiše,tvrdnutí... Raději 10x plasit než přijít pozdě... Držím palce!

jasminecek
25. srp 2015

Mně s tímto tlakem a bílkovinou v moči brali akutně krev, tam se zjistila další látka, musela jsem být hospitalizována a porod vyvolat, nastupující preeklampsie, která může být dost nebezpečná. Jela bych hned. Nevěřím radám typu Bude to ok, je to normální, toto normální teda není!

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru