Ahoj holky, mám dotaz pro těhulky s GDM. Nešly jste někdy dobrovolně na oGTT testy na těh. cukrovku? Jde mi o to, že můj první oGTT vyšel trošičku nad limit, takže mi byla určena cukrovka, nasazena dieta a měřila jsem se doma dle pokynů. Nicméně jsem zjistila, že glukometr neni absolutně spolehlivý a ukazuje mnohem vyšší hodnoty než odběry z žíly, takže mě napadlo, že ani zvýšené hodnoty mít nemusím a ani bych nemusela držet dietu, pokud jsou hodnoty už správné. Dietu jsem držela měsíc, glyk. hemoglobil klesl a rozdíly mezi měření z žíly a glukometrem jsem měla až 2 mmol!!! což je hrozně moc a hned mě to hodilo do skupiny se skvělou hodnotou glykémie,...... Takže se chci zeptat, jestli jste tu některé ze samého důvodu dobrovolně podstoupila oGTT podruhé.... díky!
@werumka Jako tomu oGTT co jsem měla věřim, fakt ta jedna hodnoty vyšla vyšší, ale pořád řešim to, že ten muj glukometr ukazuje kraviny no........... Doktorka mi chce cpát metformin, takže jsem šla na odběry z žíly, a ty mi vyšly naprosto jinak než glykémie měřená glukometrem, tak mám prostě podezření, že mi to hází hodnoty nahoru, zejména ráno......
@lastovenka Hele, metformin si vyzvedni a brát ho nemusíš... ale v Tvém případě bych radši pořídila lepší glukometr a pokračovala v klidu dál v dietě. Opakované ogtt ničemu nepomůže, protože ta porucha glukozové tolerance po zátěži tam je prokázaná.
@lastovenka pokud bys cukrovku nemela hodnoty by byly normální prostě jí máš a chovej se tak je to na prd ale je to docela komplikace těhotenství a neni radno podceňovat... Nehledě na váhu mimi atdm
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@lastovenka Pokud bylo ogtt provedené správně a bylo nad limit, tehotenskou cukrovku máš. Ale její vývoj je strašně individuální a proto je potreba byt sledovana. Nejso to da s dietou s prstem v nose a hlídat se nemusí, někomu začnou glykémie v určitém tydnu skakat. Pokud to resis kvuli porodu, tak pokud nemáš inzulin a glykémie v normě s dietou, tak se porod neurychluje a nechává se vse plynout.