Těhu cukrovky 2021. Kdo si se mnou vymění zkušenosti?

danvitka
20. únor 2021

Doufám, že takové téma už není. Obecně o těhotenské cukrovce je dost témat, některé diskuze ale starší i 4 let. Během té doby se toho spoustu změnilo. Hladiny, léky, zdravé potraviny 😊 kdo si semnou půjde vyměňovat zkušenosti? Recepty? Starosti?
Mě aktuálně v 10tt vyšli špatně dvakrát po sobě hladiny cukru, jednou 5,4 poté 5,5, což je na těhotnou hodně, takže mířím do diabetologické poradny. Aktuálně nevím co mě čeká, ale už jsem zahájila dietu, ze které mám fakt depresi 😢 já jsem dosud žila na pečivu 😢😢

majena39
20. únor 2021

@danvitka měla jsem to podobné. Taky zjištěno na začátku z lačných. Dietu mám už dva měsíce, ale za tu dobu jsem objevila i různá pečiva vhodná, která mi procházejí a nezvyšuji glykemii 😊

pexi
20. únor 2021

@danvitka ahoj, měla jsem ji v minulém těhotenství a teď předpokládám, že mě čeká zase, tak se ráda přidám. Léky jsem na to žádné nebrala a dle zkoušení jsem zjistila, co mi vyhovuje. Hodně jsem jedla různé ořechy a hodně zeleniny 🙂 miminko bylo naprosto v pořádku

agneska7
20. únor 2021

Ahoj taky ji mám úplně od začátku 🙄 teď jsem sice už 29 TT ale není to pro mě o nic jednoduššího a už se modlím ať už je konec 😒

danvitka
autor
20. únor 2021

@majena39
@pexi
@agneska7
Takže jste komplet bez léků? Snad mě taky nic nedají 🙂 já když nejím sacharidy, hlavně pečivo tak jsem v pořádku. Ale jak si něco dám tak se to zvedá. A jak to zvládáte vzhledem k vaření? Mě chlap jíst nebude tuhle stravu 😁 takže jemu ještě dělám třeba omáčku s knedlíkem 🤦
Holky jaký máte vůbec hodnoty? Já mám vysoký ty lačný, s tím nehnu. Zatím 5,5... A pak posvačinový odpolední klidně kolem 8 😢 ale to prostě většinou zhřešim

majena39
20. únor 2021

@danvitka lačný v laborce nad limit, na domácím glukometru 5-5,3 čili v limitu. Po jidlech většinou dobrý. Když to prezenu s přílohou tak to občas vyzkoci ale za ty dva měsíce už mám trochu vypozorovano co zlobi nejvíc (br. Knedlíky například). Zatím jsem bez léků tak doufám že budu co nejdyl nebo až do konce 🙏Termín mám až v červnu 🙂

agneska7
20. únor 2021

@danvitka já měla problém jen s lačnou v laboratoři většinou 6 , doma jsem nad limit nikdy neměla a to jak lačnou tak po jídle , teď po tom 25 TT se mi jen začla zvedat po snídani na 7 ale když si dám večerní chlebík tak úplně pohoda hodinu po 4,9 ,,,, jinak mě projde úplně vše 🤷 a zvýšené jsem to měla vždy jen v dia z laborky

lentilkah
20. únor 2021

Take se hlasim, cukrovku mam podruhe, se synem zjistena az pri OGTT, do porodu jsem to zvladla jen s dietou, ted jsem na nem byla v 16tt a neprosla jsem pres vysokou lacnou.
Uz to pro me nebyl sok, se synem jsem si to obrecela a mela pocit, ze zakonite musim umrit hlady.
Neni to prijemne se omezovat, ale da se to vydrzet.
Ted jsem 22tt, ze zacatku byl problem s lacnou, ta se po cca tydnu na diete stahla a zatim mam hodnoty v poradku.
Jinak ohledne vareni- varim temer jako obvykle, jen si odvazim prilohu.

pexi
20. únor 2021

@danvitka já jsem to minule zvládla jen s dietou. Vyloženě špatně mi dělaly rohlíky, ty jsem musela zavrhnout úplně. Jinak jsem to měla trochu netradičně, snídaní jsem mohla i větší, ale večeře jen malinká, jinak se mi zvedal cukr večer 🤪

mamio
20. únor 2021

@danvitka ahoj taky se přidávám,už sem 32tt,a už jsem na večerním inzulínu... při ogtt jsem měla to prostredni měření špatné.Takze nasadili dietu v diaporadne,ale přes den se hodnoty držely ale při ranním lacnym měření jsem měla 5,3 až 5,6...takže sem minulej týden vyfasovala večerní inzulín...chute mám obrovský,jsem vzteklá a bez energie...už aby byl konec...u prvního jsem tohle neměla... původní vaha před těhotenstvím byla 57,teď mám 69...

danvitka
autor
20. únor 2021

@agneska7 4,9 to je nádhera a 7 taky 👍
No já četla že pokud se jde na testy déle po probuzení tak už to může být vysoké. Já tam jedu cca 30min autem, než se doma oblíknu atd...hodina určitě. Ale i tak ráno špatný no. Třeba to dietou napravím.
A co tak mlsáte když musíte 😂 ?

agneska7
20. únor 2021

@danvitka hrnek mléka a nebo kousek čoko 87% ale občas mi pomůže to zažrat třeba kusem sýra a nebo když je nejhůř tak kousek ovoce , vím že se může jen dopoledne ale jak píšu s hodnotami mi to nic nedělá tak lepší než sežrat Snickers 😁

pexi
20. únor 2021

Jinak ještě přidám takový tip, co mi fungoval minule. "Náročnější" jídlo zajist borůvkami. Borůvky a žluté kiwi by měli snižovat cukr v krvi 🙂

danvitka
autor
20. únor 2021

@pexi zkusim, mě babička radila kysané zelí a doktorka říkala že je to pravda, že to glukometr obelhá ale pak tu krev z laborky moc ne 😁

pexi
20. únor 2021

@danvitka já nevím, jak to funguje, třeba to bylo placebo 🙈 ale mimo jiné je mám moc ráda a cukr mi po nich nelítal 😉

nina004
21. únor 2021

@danvitka Ahoj, ja mám cukrovku zaistenú v 24tt, teraz som už 35tt. Postupne som si na diétu zvykla a už mi nejak nevadí,no na začiatku to bol veľký boj. Teraz som už na inzulíne 30J, ale ešte stále ho navyšujem,nakoľko nestačí. Skôr sa začínam báť pôrodu kôli vyvolávaniu a diétu už ani neriešim a to som pred cukrovkou bola závislá na čokoláde. Teraz mi už veľa sladších vecí ani nechutí. Ale musím sa priznať,že raz za čas ochutnám aj čosi,čo v diéte nemá čo robiť,ale je to fakt len ochutnanie. Mne pomáha zahnať chute napríklad šľahačka s ovocím, alebo tvarohový koláč s ovocím, vtáčie mlieko, orieškové masla, či len čisté orechy. A čo sa týka zelí,tak mne po ňom išiel cukor veľmi hore,hlavne večer, cez deň mi vôbec nič nerobilo.

danvitka
autor
21. únor 2021

@nina004 tak to už máš skoro za sebou 👍 a po porodě slibují, že se to ztratí? Nebo pak ještě cukrovka zůstane?
Mě vyvolávali první dítko a byla to taková pohoda, že šlo po 2 dnech tablet, infuzí, skákání a já nevím čeho všeho císařem 😂 vůbec to na mě nepůsobilo

danvitka
autor
24. únor 2021

Tak Vás jako zakladatelka opouštím 😢 my už mimi nemáme...

lentilkah
24. únor 2021

@danvitka To me moc mrzi, drz se.

ludul
24. únor 2021

dobrý den, jestli mohu, přidám se k vám...jsem v 8 TT a dnes mi z gynekologie volali,že mám zvýšenou hladinu cukru na lačno - 5.3 ... první těhotenství, porod 7/2015 také těhotenská cukrovka jen na dietě....nyní je plod menší...myslíte, že to může byt cukrem?

lentilkah
24. únor 2021

@ludul Pri nekompenzovane cukrovce byva plod spise vetsi a zaostavaji organy.
O kolik je mensi?

ludul
24. únor 2021

@lentilkah o pár dní, až týden, vzhledem k tomu, že jsem dnes 7+5 dle poslední ms a poslední kontrola byla minulý týden 7+0 a dr. říkal, že menší je o pár dnu....srdíčko už bylo vidět...výsledky cukru mám ze včerejška...

werumka
24. únor 2021

@ludul Cukrovka má vliv na velikost miminka až kolem 30. týdne. Do té doby je to víc genetika v kombinaci s pozdější ovulaci 😊

ludul
24. únor 2021

@werumka je pravda, že syn byl taky ze začátku menší...ve finále se narodil po vyvolávaném porodu 37+6 s váhou 3510g a 50 cm ( k těhot. cukrovce jsem měla ještě počínající preeklampsii)

werumka
24. únor 2021

@ludul Tak tak, stačí mít o pár dní posunutou ovulaci a už je to najednou rozdíl týden 🙂 pokud jsi ale měla v předchozím těhotenství cukrovku, je asi potřeba to kontrolovat už od začátku.

lentilkah
24. únor 2021

@ludul Syn byl taky mladsi o tyden, tam to bylo pozdejsi ovulaci. Ted dcera ze zacatku o par dni a pak to "dohnala" Ono ani to mereni ze zacatku neni presne, staci kliknout o mm vedle a hned je to o par dni jinak.

ludul
24. únor 2021

@lentilkah a @werumka
děkuju za uklidnění, snad to dožene prcek..hlavně, aby byl vcajku ...

agneska7
24. únor 2021

@ludul to bych k cukru neprirovnavala to bude spíš ta opožděná ovulka 😉

agneska7
24. únor 2021

@danvitka to mě mrzí , 🍀🍀🍀

domulinkaa
2. bře 2021

Ahoj holky, jsem v 6tt. K dr. Jdu zítra. Chtěla bych se vás zeptat, mate někdo zkušenost ? V prvním těhotenství mi byla zjištěna cukrovka klasicky v 23tt, stačila dieta. Malá se narodila 38tt naprosto zdravá. Jenže cukr mi pořád i po dvou letech haproval a tak jsem šla ke své praktické ať se mi na to podívá a kdyžtak pošle do diaporadny. Ta mi teda udělala testy, a zjistila ze mám PREDIABETES s tím, ze stačí držet dieta. Takže od chvíle kdy jsem zjistila ze jsem zvou těhotná se snažím držet dietu, merim si cukr ... ráno na lacno, odpoledne a večer,hodinu po jídle. Jenomže prostě i když se snažím jak chci, cukr po obědě furt vylitava klidně i na 10. Četla jsem, ze na začátku těhotenství muže vysoký cukr ohrozit vývoj plodu. Nevíte jak vysoký cukr ho teda muže ohrozit ? Dost se bojím 😢

agneska7
2. bře 2021

@domulinkaa a v dia to ví ?

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru