Dobrý den,
ráda bych se zeptala zda-li je zde maminka, která má ulcerozní kolitidu a je těhotná. Jak se během těhotensví nemoc projevovala, případně došlo ke zlepšení? Budu ráda, za každou informaci, zkušenost, atd.
Děkuji za odpovědi
Kamarádka má i invalidní důchod kvůli kolitidě a odnosila dvě zdravé děti, obě těhotenství tedy skončila císařem, ale neměla žádné zdravotní problémy. Je tedy pravda, že ona si hodně hlídá stravu, jí spíš raw, zeleninu, šťávy...a nemoc je v podstatě potlačená, léky nebere.
Hezký den, kamarádka mi doporučila tento kurz https://kurzyazazitkyonline.cz/ulcerozni-koliti... - zatím jsem koukla na první lekce, ty jsou zdarma. Tak můžete zkusit mrknout.
Já mám kolitidu...nemoc se mi objevila při prvním těhotenství. Nebylo to nijak závažné, "jen" 10cm střeva a porodila jsem ve 36+1. pravděpodobně kvůli neléčeného zánětu. (na kolonoskopii jsem šla až po 6 nědělí...) ...
Teď mam druhého syna (3 měsíce) a když se léčím, bylo to docela v pohodě... Když jsem cítila, že není neco v pořádku, tak jsem si brala homeopatika, silné probiotika Dophilus Adult a velmi mi pomáhá Enterosgel www.enterosgel.eu
V případě potřeby se ptejte...😉
kamarádka má, před těhotenstvím přešla z kortikoidů na biologickou léčbu. Teď je na konci 1. trimestru a říkala, že bere navíc progesteron. Jinak je asi pohodě. Ale mám jen takovéhle rychlozprávy. Dlouho jsme se neviděly.
Já mám ulcerozní kolitidu už 3 roky, momentálně jsem v 10. tt a dost se mi to zhoršilo i přesto, že mi můj gastro-doktor řekl, že v 95% dojde u žen s tímto onemocněním díky těhotenství ke zlepšení. Tak se jen děsím jestli to zvládnu. Mám velmi častý průjem, skoro nic nemůžu sníst a mívám křeče.
@helinkaaa no to jsem teda ještě neslyšela, že by se to mělo zlepšit těhotenstvím... Slyšela jsem, že buď se to zlepší nebo naopak. Já měla právě problém, že se mi to zhoršilo resp. rozjelo "splašenýma hormonama"... Fakt mi hodně pomohl ten Enterosgel 1 lžička rozpustit ve vodě a vypít, denně... popř. když jsou velké křeče tak třebas i 3x. Je naprosto bezpečný aj v těhotenství...
Taky se mi to jednou zhoršilo při druhém těhotenství, ale to bylo hlavně tím, že jsem byla u příbuzných, který měli střevní virózu... Měla jsem 3 měsíce průjem... ale chodila jsem max 3x denně. Ale zase se mi objevil zánět slinivky...:-/ Ale to s tím absolutně nesouvisí... to byla v mém případě blbá souhra náhod.
Ale neni úplně dobrý, že nic nemůžete sníst... to by chtělo řešit... Já jsem taky nic nemohla sníst kvůli té slinivce a nakonec jsem byla měsíc ve špitále s nasogastrickou sondou... na kapačkách... a doteď piju něco jako nutridrinky...
To miminko si vezme, co potřebuje, ale na úkor maminky...
Držím pěsti...
@anguly Ano mě to potvrdil i gastro-doktor i gynekoložka, že se to v těhotenství zlepší, nebo dokonce i vymizí. Tím ale nechci říct, že mám čekáme rodinu jen kvůli tomu abych se zbavila tohoto onemocnění. Prostě jsem jen chtěla vědět jestli je někdo, kdo by to tak měl.
Do doby než jsem otěhotněla tak jsem byla celkem ok, i na wc jsem chodila 1x denně. Teď chodím cca 7x a 2x v noci. Do toho ty křeče kdy se musím schoulet do klubíčka a pohupovat se. (Tak si říkám, jak to budu dělat až budu mít bříško??)
Jen bych nerada aby tohle všechno neublížilo prckovi.
Děkuji Vám za zprávu 🙂
Zkusím se zeptat na ten Enterosgel jak říkáte, jinak užívám Pentasu sachet, obvykle 1 sáček denně, nyní při zhoršení 2 sáčky denně
@helinkaaa No tak to jsme se tady (bohužel teda) zrovna sešli dvě, z těch 5%, co se to nezlepší...:-/
Mně ty křeče právě tlumí ten Enterosgel... (ale od obyč. gastorodoktora ho nemám, ten mi doporučila paní dr. přes homeopatii, je dobrý i na to, že by měl zachovávat živiny a neposílat je rovnou do wc 😉, ale pozor, lék jako takový to není!).
Pentastu nemám, v těhotenství jsem měla, jen Asacol a Salofalk... A kdyby náhodou mi dr. napsal Cortiment (nevím jestli znáte, nějaký lokální kortikoidy to prý jsou), ale nakonec jsem je nevyužila a nevím jestli se můžou na začátku těhu...
No ale mě bylo řečeno, že je lepší nasadit drastičtěší léčbu, než zhoršení, protože pak je největší průšvih, že bych neměla živiny... a tudíž ani miminko... a to už hrozí tím, že by se miminku v bříšku nelíbilo... Jinak samotný průjmy prý nevadí... Jen je třeba si pohlídat tu ztrátu vitamínů, minerálů, železa...😉
Může se jen optat, jestli se léčíte někde, kde jsou trošku víc specializovaný na UC?
Já jen, že jsem se při prvním těhu léčila na obyčejné chirurgii... a dr. o tomto onemocnění moc nevěděl a tudíž se mi to zhoršilo z 10 cm do úplně celého střeva (protože mě blbec nechtěl léčit, protože jsem těhotná a pak, že kojim)...
Pak jsem jsem si našla specializované pracoviště, kde jsou zvyklý léčit i těhule... A světe div se, od té doby je to docela dobrý 😉
Hlavně buďte v klidu... Já taky donosila prvního syna i při aktivní kolitidě 😉
Ahoj, já mám kolitidou od r. 2011 a nyní jsem ve 13.tt. Můj doktor říkal, že hodně záleží na tom, v jakém je člověk stavu, když otěhotní. Pokud má člověk remisi a je mu dobře, udrží se prý stav skoro 100% během celého těhotenství dobrý. Pokud má člověk při otěhotnění problémy, nedá se to predikovat - u třetiny těhotných se stav zlepší, u třetiny zhorší a u třetiny zůstane stejný během celého těhotenství tak, jak to bylo před začátkem -napr mírně aktivní apod. Můj doktor je teda primář a specializuje se vyloženě na UC a musim říct, že je že všech mých dosavadních doktorů nejdůvěryhodnější. Až on mě po xx relapsech distal do dobrého stavu. Mimochodem jsem na biologické léčbě a těhotenství to nevadí... Dřív jsem měla zakázáno otěhotnět kvůli kortikoidum.
Pokud by vás někoho zajímalo něco bližšího, dejte vědět 🙂
@anguly Enterosgel zkusím poptat - potřebovala bych něco na ty křeče. Dříve jsem užívala Algifen ale ten se kvůli těhotenství nemůže. Je sice prvada, že ty křeče nemám tak časté jako půli prvního trimestru, ale zase na druhou stranu mi to dost brání v přijímání stravy. Jakmile dostanu křeč ihned přestanu jíst a pak už do sebe nic nedostanu (max. za další hodinu ne-li dvě).
S UC se léčím ve fakultní nemocnici v gastroenterologické ambulanci - slouží tam MUDr. Sychra a je to výborný lékař, jsem spokojená.
Co se týká těhotenství - věřím, že bude vše v pořádku. Jen bych se Vás ráda zeptala - byla jste na rizikovém? On mi to MUDr. Sychra doporučil, tudíž to při další návštěvě chci probrat u gynekoložky.
@lucka99 O dobrém stavu - remisi - mi říkal i můj doktor, jen je spíše problém, že já se třeba v začátku cítila fajn, a pak se mi to zničeho nic zhoršilo. Byla jsem překvapená. Zase na druhou stranu jak čtu příspěvky - vidím, že i přes stejné onemocnění to má každá z nás jiné.
Ráda bych se zeptala - o čem je ta bilogická léčba, jak probíhá? Jak se cítíte Vy?
Děkuji
Sice nemám kolitidu, ale Crohna už 20 let. Nemoc podobná a léčba taky.
Mám ze sebou dvě těhotenství, to druhé při biologické léčbě.
Je pravda že průběh nemoci je u každého jiný a stejně tak i reakce na těhotenství. Statistiky říkají že těhotenství spíše nemoc zklidní, ale....???
Při prvním těhotenství se mi stav prudce zhoršil v 16tt a skončila jsem do konce těhotenství na umělé výživě. Porod SC.
Teď mám už 10 rok biologickou léčbu (HUMIRA) a při té jsem měla 2 těhotenství normální. Porod opět SC. Léčba se přerušuje na 3 trimestr, a pokud žena netrvá na kojení, tak po šestinedělí se opět vrací. Kojení se při biol. léčbě nedoporučuje, ač přenos do MM není dokázaný.
@katerina1106 Teď jste mne trošku vyděsila, ono je to vážně asi u každého jiné. Z biologické léčby mám trošku strach, zatím se vše snažím řešit tou nejjednodušší a nejšetrnější cestou. Já bych určitě chtěla kojit co nejdéle to půjde. Zatím si myslím,že pociťuji mírné zlepšení. Možná to bude i tím, že hledím na stravu. Jedinné čeho se bojím jsou křeče v těhotenství, že už si přes bříško nebudu moct udělat polohu ve které mě to přejde.
Určitě bych to konzultovala s gastro-doktorem. Určitě je něco co by pomohlo 🙂. A pokud je něco opravdu špatně, tak je lepší se léčit a neriskovat zdraví/život dítěte.
Mě u toho prvního těhotenství přímo řekli že umělá výživa je jediná možnost, jinak přerušit (je to už 13 let). A být to ještě o pár let dřív tak rovnou přerušení!! Medicína jde dopředu a každou chvíli je něco nového.
U druhého těhotenství na biologické bez potíží. Ale vzhledem ke komplikacím předtím jsem oželela kojení a vrátila se co nejdříve zpět na biologickou léčbu. Raději budu "zdravá" matka, než sice odkojené dítě, ale matka v nemocnici (u prvního jsem si kojením vyčerpala organismus a skončila na operaci - resekci střeva ☹ )
@katerina1106 zdravim, Jsem ráda že má někdo taky zkušenost s biologickou léčbou u UC a těhotenstvím 🙂 já mám Simponi. Můj doktor a odborné články, co jsem četla říkají, že kojení je ok u žen s biologickou léčbou. Léčivo se totiž nevstřebává skrze trávicí trakt a proto si musíme pichat injekce, aby to účinkovalo. Zjišťovala jsem to právě proto, že chci kojit, ale moje tělo by to asi bez biolky zatím nedalo
...
@helinkaaa jak jsem psala výše, kojení by nemělo vadit, látky se nevstřebávají skrze trávicí trakt, proto se i biologická léčba dává injekcemi. Miminko pak nesmí být očkované živými vakcinační asi 6 měsíců (nebo 3? Teď si nejsem jistá) po.posledni dávce, kterou v těhotenství dostalo skrz maminku. Má pak totiž slabší imunitu a tak.si ji nejdřív musí posilnit a pak teprv se.muze očkovat 🙂 jine rozdíly s biolecbou asi nejsou. Já jsem za biologickou léčbu ráda. Udržuje mě ok a nemám vedlejší účinky. Takze za mě se není čeho bát. Kdyby to nevyhovovalo a nepomáhalo, tak to dr. Doporuci vysadit.
@helinkaaa áno áno, je to u každého jine. To onemocnění se mění i u každého člověka v rámci života, takže mezi různými lidmi to je taky různé 🙂 já jsem.ale třeba u sebe zjistila, že mi hodně pomáhají probiotika Biopron 9 premium. Když cítím, že se to začíná zhoršovat, začnu užívat pravidelně a většinou se to stabilizuje (do toho teda beru stabilně pentasu sachet 4g, čipky a biologickou léčbu). Četla.jsem totiž jednu zahraniční studii, jednu z mála, která byla na probiotika, a stejne kmeny laktobacilu, jako jsou v tomto biopronu měli efekt na předcházení relapsu u dětí s UC
Tak jsem to zkusila a beru to i teď v těhotenství, když cítím zhoršení nebo podráždění střev. Tak můžete zkusit taky 🙂
Co se týká biologické léčby - je to vlastně výdobytek genového inženýrství. Vědci vymodelovali látky bílkovinného charakteru, které jsou schopny zastavit řetězec zánětlivé reakce. Proto pak člověk nemá zánět, ve strevu, ale zároveň se sníží obranyschopnost organismu. To je ale fér cena za zlepšení UC 🙂 aspon ja to tak beru 🙂 původně tyto léky vyvinuli proti revmatoidní artritidě. A ještě u mě to probíhá tak, že si jednou za měsíc píchnutí injekci do stehna -.neni to vyloženě injekce, ale takové pero podobné tem, co používají diabetici.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@cerven84