Dobrý den, ráda bych se zeptala na vaše zkušenosti. Byla mi diagnostikována cukrovka v 13tt, napřed pomáhala dieta, ale od 27tt mi kvůli ranním hodnotám nasadili inzulín 3j. Předtím hodnoty k 5,6 a po nasazení že začátku dobré, pak zase hraniční 5,3. Po dvou týdnech zvýšená dávka na 5j, zase zabralo tak týden a teď už mám občas i 5,6. Navíc jsem zjistila, že je rozdíl, jestli se ráno měřím hned po probuzení (vyšší hodnoty) nebo až před prvním jídle (třeba o půl hodiny až hodinu později, to jsou hodnoty nižší). Co je tedy správně? Neustálé zvyšování dávky by mi nevadilo, ale mám dojem, že je to trochu boj s větrnými mlýny, jídlo večer nemá vůbec vliv...
Správně je ta hodnota hned po probuzení, ne až za půl hodiny a hodinu 🙂 hodně důležitý je i pitný režim, stres atd, ale taky prostě jen postupujícím těhotenstvím se to může horšit a proto je potřeba inzulín.. a mít vychytanou dietu samozřejmě
Ty jednotky inzulinu holt asi nahoru půjdou. Cukrovka se prostě s postupujícím těhotenstvím zhoršuje. Hlavně ať miminko roste, jak má a mámino tělo nějak zvládá - byť s pomocí doktorů. Držím palce.
Jinak jak holky psaly: správně je měřit hned po probuzení, teoreticky ideálně ještě v posteli (ale počítám, že si před tím chceš aspoň umýt ruce, takže to není úplně proveditelné). Pohyb dokáže cukr v krvi docela rychle spotřebovat, takže hodnota před snídaní už nevypovídá o hodnotě v noci. Ostatně pokud nebereš inzulin i k jídlu, což asi ne, že, tak je měření před jídlem zbytečné .
@cilkat inzulín mám jen kvůli ranní hodnotě, ale jinak měřím před a po jídle 3x denně, tak proto jsem to asi směřovala víc k tomu jídlu i ráno.. no uvidíme příští týden na screeningu, jestli je vše ok, protože jsem z toho už docela nešťastná... sama dieta je otravná, měření a k tomu ty hodnoty furt nejsou ideální... nemluvě o dalších těhotenských problémech 😔 ale co by pro mimčo člověk neudělal...
Mrkni na ig nebo fb mama_s_cukrovkou ma fajn tipy.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@petiulka2 na cukrovku má vliv úplně vše počasí ,úplněk ,jídlo ,štěstí ,stres ,hormony atd...můžete si dat 100 × stejne jídlo ale tělo může 100 × zareagovat jinak chce to pořád hrát si s jídlem a inzulínem atd...i pohyp mění cukr