Těhotenská cukrovka, porovnání hodnot z glukometrů. Který je přesnější?

alexandralorraine
24. srp 2024

Máte někdo zkušenosti s porovnáváním hodnot glykémií z glukometrů Contour plus one a Freestyle Optium neo? Contour mi ukazuje o dost vyšší hodnoty než Freestyle a to mě překvapuje, čekala bych, že to bude spíše naopak. Který je přesnější? Díky

martulka88
25. srp 2024

@alexandralorraine Glukometr je pouze orientační. Pokud chceš porovnat hodnotu cukru, udělej velkou kapku a tu dej do obou glukometrů. Ale vždy je to jen orientačně, nejlépe to je ze žíly, bohužel. Když mi fixloval můj, moje tomu dobu nevěřila. Když však zjistila, že mi dlouhodobý cukr klesl na 19, tak zpozorněla a já asi 4 měsíce měla samé hypoglykémie a né hodnoty vyšší - hypošku jsme měla klidně 6-8x denně. Jinak freestyle mi velmi vyhovoval a byl lepší, jak gluneo.

alexandralorraine
autor
25. srp 2024

@martulka88 a byla jsi na medikaci? Podle Freestyle to na medikaci není, ale Podle Contour ano a to mě trochu štve. Hypoglykémií se právě bojím. Glykovaný hemoglobin mi taky klesá.

martulka88
25. srp 2024

@alexandralorraine Já mám klasickou cukrovku, takže v těhotneství s cukrem hlídám celou dobu 🙈 Hypoška, když je, je důležotý vědět, co máš dělat. Zrovna dneska jsem se vzbudila a měla jsem 2,8 🙈 A ty jsi byla na testu na cukrovku? Proto se měříš? A jak ti vychází hodnoty? Jinak ano, glykovaný ti ze začátku trochu spadne, jelikož držíš dietu oproti tvému normálu. A medikace se opravdu neboj - řekni si, že je to pro tvé miminko 🍀

alexandralorraine
autor
25. srp 2024

@martulka88 měla jsem GDM v prvním těhotenství, takže u druhého prakticky hned od začátku. Problém mám s lačnou vlastně celou dobu. Jenže Contour mi ty hodnoty ukazuje opakovaně 5,9 a freestyle jsem do 5,4. Tak mě to štve. U mě připadá v úvahu jen inzulín, metformin ani náhodou nechci a nemůžu, protože ještě kojím staršího syna.

martulka88
25. srp 2024

@alexandralorraine I tak máš pořád vyšší. Jestli se nic nezměnilo, neměla by lačná být 5,1? Já se přiznám, že takto super hodnoty na lačno jsem měla jen v době těhotenství. Ale normálně mám okolo 6-6,5 🙈 Zkus udělat jednu velkou kapku a z ní oba naráz načíst. Jakmile jsem těhotná, tak mám hned inzulín. U mě mi vadí, že s inzulínem mám větší hlad a zároveň vyšší glykémie a naopak částé hypoglykémie.

alexandralorraine
autor
25. srp 2024

@martulka88 5.1 je ze žilní krve, 5,3 je z glukometru. To už jsem zkoušela a contour měří prostě vždycky trochu víc. Po jídlech se vejdu vždycky z obou, ale lačná je vyšší u contour. Ty máš teda DM 2. typu na PAD?

martulka88
25. srp 2024

@alexandralorraine Je zajímavé, jak z jedné kapky stejně přes den ale lačná je jinak. Jdou i zkalibrovat, ale to jsem nedělala. Mně dali rovnou nový glukometr. V těhotenství jsem na obouch inzulínech, jinak inzulín a tablety.

alexandralorraine
autor
25. srp 2024

@martulka88 není to po jídlech stejné, jen u contour třeba o 0,5 víc, ale do 7,8 se vejdu vždycky. U té lačné je to větší problém.

werumka
25. srp 2024

@alexandralorraine podle infa, co jsem zjišťovala Freestyle trochu podměřuje, Contour je prý v tomhle spolehlivější.

alexandralorraine
autor
25. srp 2024

@werumka díky za odpověď

srnii
25. srp 2024

Já si koupila glukometr z lékárny hned poté, co mi dopadlo špatně ogtt. Měla jsem ty hodnoty desny, lékařka nechápala jak je to možné s tím, co a kolik toho jím a už mi chtěla nasadit inzulín ale pak ji napadlo že to bude glukometrem, dala mi jejich a pak byly hodnoty super. Zkoušela jsem to porovnávat a rozdíl byl i několik jednotek.

alexandralorraine
autor
26. srp 2024

@srnii tohle je právě k vzteku, člověk by se na to měl moct spolehnout a ne, aby každý měřil jinak, pak nevíš, čemu věřit. Asi jsem udělala chybu, že jsem si ten druhý pořizovala. Který ti dala z poradny?

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru