Hezký den, hodnoty mám 4,6 po roztoku 10,4 a pak 6,7 a zajímá mě jak se to řeší pak když je jen jedna prostřední hodnota zvýšená?
@frejaa V prvním těhotenství jsem měla tu druhou hodnotu také mimo tabulky, ptala jsem se jestli to může být prostě špatně změřené, nebo laboratorní chyba apod a nikoliv, prostě těhotenská cukrovka. Vyfasovala jsem glukometr a měřila, až snad do 8mesice jsem jedla normálně a pak lehce dietněji, protože hodnoty se začaly zhoršovat. Nyní jsem těhotná znovu, už pri testu byly druhé dvě hodnoty silně mimo limity, hlídám si dietu ale tentokrát už hned od zjištění, protože některé potraviny uz mi neprocházely. Řídím se letákem z diabetologie, který jsem dostala k těhotenské cukrovce, stránky na FC mě zbytečně děsily.
@frejaa na virozy, nevyspani, stres a podobně reaguje hlavně lacna hodnota. Tuhle druhou by to ovlivňovat zdaleka tolik nemělo. Ta je daná rychlostí uvolňování cukru z potravy (což ten test s rozpustenou glukozou nastavuje jako "fakt rychle") a schopností těla vychytavat cukr z krve a předávat ho do buněk (kterou právě snižují těhotenské hormony). S hormony nehnete, takže se bude hýbat s tou rychlostí uvolňování cukru z jídla, no...
@frejaa v prvnim tehotenstvi mi to vyslo o dve desetiny 🤦🏼♀️ ale uvidis pak pri mereni. s lacnou sem nikdy problemy nemela, spis naopak hypoglykemii. ale nekterych jidel sem opravdu nemohla moc, treba ryze, ta mi hodne chybela a nejvic mi chybelo ovoce a kase na snidani. ja sem nikdy moc sladkeho nejedla, tak pro me ta dieta nebyla zas az takove drama. taky jsem z pocatku mela touhu to rozporovat, ale pak jsem si nacetla a oblibila nejaka jidla a slo to. na diabetologii jsem jen volala hodnoty a sla myslim jednou na kontrolu. moc mi ty jidelnicky, ale nesedely, hlavne porad treba to pecivo 🙈 a pocitat sacharidy za cely den sem se taky nikdy nebyla schopna naucit 🤷🏼♀️ pak jsem nasla nakou knizku v knihovne a ta se mi libila, podle te sem si vymyslela vlastni jidelnicky a jidla. 👍
kazdopadne muzes jit na premereni. mam kamaradku, ktere to napodruhe vyslo dobre 🤷🏼♀️
Díky holky, já uvidím co doktorka v úterý a pak napíšu 🙂
Po porodu se má cukr zkontrolovat znova... někdo posílá znova na OGTT, který se ale nemá dělat, dokud matka kojí (nebo minimálně nesmí kojit při něm), moje doktorka jen odebírá krev na glykovaný hemoglobin (tzv "dlouhodobý cukr"). Standardně se bere, že těhotenská cukrovka porodem končí a po porodu už není nutná ani dieta, ale mě si teda hodnoty sedaly ještě několik měsíců (zůstal mi glukometr i proužky, tak jsem ze zvědavosti měřila).
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Ahoj. Zní to jako úplně klasická těhotenská cukrovka, kterou pravděpodobně snadno zkompenzuješ dietou... Každopádně řeší se to žádankou na diabetologii, dietou a domácím měřením cukru...
Douporučuju tuhle stránku: https://www.tehotenskacukrovka.cz/ ... i mě byla doporučená v poradně a autorka je diabetoložka. ... fajn, i když na můj vkus zbytečně radikální je taky skupina na facebooku: těhotenská cukrovka - recepty rady a inspirace.
Hodně zdaru.