Těhotenská cukrovka - inzulín

neubauerovae
14. črc 2019

Ahoj jsem ve 21tt a předepsali mi inzulín. Jelikož mám genetickou cukrovku od narození, dieta na to nefunguje. Mám zvýšený cukr jen na lačno a to max hodnotu 5,8. Ráda bych věděla vaše názory zda inzulín opravdu začít brát. Dost se bojím toho že ho me tělo bude vyžadovat i po porodu. Máte s tím prosím někdo zkušenosti?

klea81
14. črc 2019

Inzulín není navykovy 😉a jestli budeš po těhotenství ok, nebo budeš mít prediabetes nebo cukrovku 2.typu ti nikdo dopředu neřekne. Norma nalačno je do 5,6 u těhotných do 5,1. Přínosy a rizika by s tebou měli probrat na diabetologii, kde budeš do porodu sledovaná a ogtt by se měl udělat znovu do 6 měsíců po porodu.

lastovenka
14. črc 2019

@neubauerovae Já bych ho zatím nebrala.

fly80
15. črc 2019

Je divné, že máš zvýšený cukr jen na lačno, jinak v normálních hodnotách a hned ti dali inzulín. Taky jsem to tak měla a brala sem pak jen prášky, když nepomohla pouze dieta. Ale píšeš, že máš cukrovku od narození, tak to tak asi musí být. Já bych neriskovala zdraví dítěte a brala ho.

ilonne
15. črc 2019

@neubauerovae Inzulín je hormon, který normálně produkuje tělo. Když holt nezvládá slinivka, dodává se "zvenčí". Rozhodně bych to nepodcenovala a brala ho. Tohle není paralen a nerozhoduje jen sama za sebe. Ve 21tt je 5,8 na lačno dost a hodnota bude stoupat. GDM se zhoršuje s postupujícím těhotenstvím. Jak už tu padlo není navykovy.

fatal_error
15. črc 2019

@fly80 ja jsem mela taky inzulin jen na lacny glykemie. pichala jsem si lantus, nejvic jsem se dostala na 17 jednotek. po jidle jsem mela glykemie vzdy v pohode. dieta pomohla na ty lacny jen kratkodobe, pak nasazen metformin, kterej nezabral vubec, tak holt inzulin. chodila jsem do diaporadny u apolinare.

surikata131
15. črc 2019

Jestli ti byl doporučený, tak to asi není pro nic za nic, ale je to potřeba, tady ti nikdo fundovaně neporadí, když k tomu neví žádné podrobnosti a že některá to měla takhle neznamená, že to platí i pro tebe...jestli máš pochybnosti, tak se hlavně ptej svého doktora, ať ti vysvětlí co a jak

neubauerovae
autor
15. črc 2019

@fatal_error teď už máš vše v pořádku?

fatal_error
15. črc 2019

@neubauerovae prave ze ne. po porodu jsem mela bezne 5,6, coz uz je seda zona, ale jeste se to nijak neresi. pak se mi to low carb dietou podarilo stahnout na 5, ale ted jsem opet tehotna a uz se to zase rozjizdi.
takze bohuzel asi fakt plati, ze tehotenska cukrovka je varovnej signal do budoucna.

ilonne
15. črc 2019

@neubauerovae Já si ho pichala ve dvou těhotenstvich, denní i noční. Teď jsem bez.

fatal_error
15. črc 2019

@ilonne a jaky mas lacny glykemie?

ilonne
15. črc 2019

@fatal_error cca těch 5, jako bude tam urco glukozova intolerance a do budoucna diabetes 2 hrozí, máme ho hodně v rodině. Ale zatím dobrý, musím zaklepat a GDM jsem měla 3x, z toho 2x Inzulín terapie.

fatal_error
15. črc 2019

@ilonne 5, to je nahodou pekny.👍

areh
15. črc 2019

@neubauerovae máš genetickou cukrovku od narození a na to přišli až teď? Předchozí krevní testy u praktického lékaře jsi měla v pořádku? Pokud ti lékař předepsal inzulín, tak to není jen tak ze srandy. A pokud máš nějaké nejasnosti ohledně diagnózy a léků, tak by si to měla probrat s lékařem, který zná podrobně celou anamnézu.

neubauerovae
autor
16. črc 2019

@areh vím o ní od dětství. Ale nemusela jsem nic řešit. Moje tělo s tím umí zacházet. Ale nevědí zda to nevadí mimcu. Bohužel mi doktoři zabili 2 členy rodiny, protože řekli špatnou diagnózu a i já osobně nemám s nimi dobré zkušenosti. Proto jsem chtěla vědět ještě vaše názory a zkušenosti.😊

fyii
16. črc 2019

@neubauerovae ahoj tehotenska cukrovka nalacno 5,8 je celkem dost. Ja mela vzdy max 5,3 a uz zdvihal prst. Kazdopadne si nech od Mudr. vysvetlit co je gestacni diabetes. V tuto chvili porovnavas klasickou cukrovku s "tehotenskou" coz proste nelze! . Veskere tyto vykyvy maji vliv na placentu a tim padem na miminko. Ja u prvniho tehotenstvi jsem to zvladla ukocirovat lekama u druheho uz bohuzel ne a brala jsem nocni " inzulin" Levemir a leky, hodnoty se na 90% pokracujicim tehotenstvim zvysuji, na to jsem byla upozornena a i to tak bylo. Pred porodem se Levemir vysazuje a po porodu uz taky se nic neuziva. Nejvysi progres je do 35tt, pak uz placenta starne a inzulin nebyva treba ve vetsi mire. Tehotenska cukrovka konci vetsinou porodem. Kazdopadne pokud telo nevyrobi samo dostatecne mnozstvi inzulinu je treba mu ho dodat, coz je setrnejsi nez si nedostatkem odrovnat dalsi organy jako slinivku atd.

linee
16. črc 2019

@neubauerovae pokud uz ted mas 5,8, urcite pichej. Cukrovka se zveda jeste navic od 24tt a kolem 30-32tt dosahuje vrcholu. Pokud mas takovou hodnotu uz ted a vis, ze uprava stravy nepomuze (i kdyz bych urcite upravila), tak pichej. Budes na malo jednotkach, tipla bychom kolem 7-9. Pak ale budes asi muset navysovat, to by ti urcite ale rekl diabetolog. Rozhodne je potreba glykemii kontrolovat a upravovat (inzulinem). Vliv na dite to totiz muze mit. Deti se muzou narodit vetsi. Kazdopadne mit cukrovku a nekompenzovat v tehotenstvi vidim jako riziko. Predpokladam, ze te k nejakemu poslali. Niceho se neboj. Po porodu si uz pichat nebudes muset a uvidis po kontrole od 6 mesicu po porodu, ale do te doby jeste daleko.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru