Ahoj, mela bych dotaz zda mate nektera zkusenist s mym pripadem. Jsem v 32tt tehotenstvi. Ve 24tt sem podstoupila Ogtt a hodnota byla 5,2 test se nedokoncil. Muj gynekolog me na druhy pokus neposlal a udelal jen klasicky krevni testy v laboratori na lacno, kdy hodnota vysla 5,1 a dal to neresil, ze je to v poradku. Ve 30+3 jsme byla na 3 screeningu kdy bylo zjisteno za mimco je o tyden vetsi a ma 1860g coz je pry o neco vice nez ma mit, hodne se doktorka divila ze me gynekolog neposlal na diabetologii a napsala memu gyn. doporuceni, at me tam posle. ( vetsi o tyden mimco bylo i na 2 screeningu.) Samozrejme me to vydesilo, protoze sem verila svemu Dr. ze je vse ok a cukrovku nemam. No ted k veci, nez pujdu na diabetologii na objednany termin, na internetu sem si precetla jake hodnoty bych mela mit atd. a zacala sem se merit sama abych se hlidala. Rano mam vzdy vetsinou lacnou hodnotu 5,1. 1.hodinu po jidle se vzdy vejdu do hodnoty 7.8 Dnes hodinu po snidani sem mela 7,6 a hodinu po obede 6,5. Ale Kdyz jsme se zmerila 2 hodiny po jidle tak hodnota misto toho aby klesla tak naopak lehce stoupla a 2 hodiny po snidani sem mela 7,8 a po obede 6,9. Pritom hodnoty hodinu PO byly nizssi. Nekde sem cetla ze se ma merit hodinu Po nekde ze 2 hodiny Po, tak merim po hodine i po dvou, ale trosku me desi, ze ty hodnoty po 2 hodinach neklesají. Po 1 hodine se do limitu vejdu a po 2 uz ne
Mate s tim nektera zkusenost? Nechci nic podcenit a pokud mi zanedbali tehu cukrovku a jsem nyni uz ve 32tt tak mam strach aby to mimcu neublizilo...
@trzks22 tehotenska by se mela merit po hodine a ne po dvou. ja si nikdy za 2 nemerila tak nevim, ale meris si to tak casto? ten glukometr meri orientacne. klidne nameri dve rozdilne na jedno pichnuti. a taky se nejak kalibruje, nemas nejaky stary nebo tak. mas to casto za 2 hodiny vyssi nez za hodinu?
@gbp je nový z diabetologie, táta ho tam nedavno dostal, aby se orientacne meril ale vse mel ok, tak mi ho vypujcil. Mam to takhle pokazde po kazdem jidle. Vzdy po 1 hodine jsou hodnoty ok a vejdu se do limitu. A kdyz se zmerim po 2 hodinach tak je ta hodnota o trosicku vyssi nez po te 1 hodine...Diagnostikovana cukrovka mi nebyla protoze dle Dr hodnota 5,1 je ok. Nikdo nic neresil. Ale kdyz mi na 3 screeningu v nemocnic rekli ze je mimco o neco vetsi a na dibatelogii sem mela byt odeslaná, zacala sem se merit sama nez tam pujdu abych nic nezanedbala a zacala se hlidat co nejdri. Na internetu sem si nasla informace jak a kdy se merit a do jakych hodnot se musim vejit a ridim se tim. Kdybych se merila jen po 1 hodine, hodnoty mám ukázkové. Ale kdyz se zmerim po 2 hodinach, tak se do limitů 6,8 nevejdu. Ale vetsina holek co sem četla, se meri jen po 1 hodine. Ja se merim i po 2 protoze sem jeste na diabetologii nebyla, tak at mam hodnoty v obou časech. Tak nevím zda je v poradku, ze po 1 hodine vse ok a po 2 uz ne😒
@trzks22 Měřila jsem po 1 hodině a čím se více blížil porod tak hodnoty stoupaly, nejhorší byly ráno po snídani. Po dvou hodinách se neměří ani při klasické cukrovce. Jestli jsi si nejistá tak si úprav jídelníček raději dříve než se dostaneš na kontrolu k diabetologovi - já musela obětovat všechno pečivo a těstoviny jinak jsem jedla normálně.
@trzks22 Chválím Tvůj odpovědný přístup. K jednotlivým problémům:
1. Měla jsi dvakrát zvýšenou glykémii na lačno, tudíž jsi měla mít žádanku na diabetologii. Nevím, kde gynekolog vzal závěr, že je vše v pořádku.
2. Pokud bys podstoupila čistě teoreticky ogtt, tak i tam se může stát, že glykémie po hodině je v normě a po dvou hodinách ne. Diabetolog to musí zohlednit v dalším měření. A skutečně je pro první přehled lepší, když se měří po hodině i po dvou, pokud je podezření, že glykémie bude stoupat až po dvou hodinách. Častěji glykémie po dvou hodinách stoupá u žen, které třeba už před těhotenstvím měly nadváhu. Ale není to pravidlo.
3. Na diabetologii ukaž výsledky i po dvou hodinách. Správně by tato hodnota měla být pod 6,6.
4. Jaký máš glukometr? Značku?
@trzks22 Ten obvykle lehce nadměřuje. Nepatří k těm úplně nejpřesnějším. Ale orientačně měří dobře (tj. zachytí, že po dvou hodinách glykémie neklesá). Mezi 30. - 35. týdnem bývá největší hormonální nápor a glykémie mají tendence nejvíc zlobit. Když teď nasadíš dietu a vyzkoušíš, co prochází dobře a co ne, tak už budeš mít při návštěvě diabetologie všechno pod palcem. Napíšou Ti proužky do glukometru, udělají odběry a budeš dál pokračovat v dietě 😉
@trzks22 ja jsem se musela měřit po hodině i po dvou. Ani sami někteří diabetologove v tom nemají jasno a jejich názory se různí. Ale u těhotných je to úplně jinak, než u běžných diabetiků. Klasicky u diabetu 2st se měří po 2 hodinách.
U těhotných je to jinak. Já jsem se měřila na lačno ráno, hodinu i dvě po jídle. Pak dál před každým jídlema zase hodinu i 2 po jídle. Pak ještě asi 3x týdně jsem se měla měřit cca 2 hodiny před spaním. Takhle to bylo na začátku. Pak když jsem hladiny glykemie vychytala a měla celkem stabilní, tak už jsem měla režim měření trochu volnější.
Dnes po večeři jsem mela po hodine 6,6 a 2 hodiny po veceri take 6,6. Hodnota se ani nehla...Muzu jist co chci a po tech 2 hodinach ta hodnota proste stojí a nebo se lehce zvýší. Přitom po 1 hodine mam hodnoty vždy do 7,8...
@trzks22 tak zkus změřit ještě pak třeba za 2,5 hodiny po jídle, ať vidíš, co to dělá a jak rychle jde glykemie dolů.
Já jsem to měla jinak. Mě po jídle vyskočila raketove nahoru a pak zase docela rychle dolů. Já jsem si kvůli tomu měřila i třeba půl hodiny po jídle, abych věděla, co mi jaký jídlo dělá. Po 2 hodinách jsem to měla už většinou v pohodě. Takže kdyby mi diabetolog řekl, ať se měřím po 2 hodinách, tak glykemie by mi ukázala normální hodnoty, ale byl by to průšvih, protože u mě byl největší problém v první hodině. A to nechci domyslet vliv na miminko, kdybych si to sama takhle nezjistila.
Chce to opravdu najít dobrého diabetologa, který má hlavně praxi s těhotnými.
Taky byl problém, aby mě jako těhotnou vůbec někdo vzal. Oni moc nechtějí. Protože prý než nás naučí, co a jak, tak porodíme a oni z nás už dál nic nemají.
@sebinka123 Zkusím, děkuju za doporučení.
Ja jsem z toho celá nesvá a hlavně naštvaná. Už dávno jsem dle lacných hodnot mela na dibatelogii být ale gynekolog me ujistoval ze je vše ok. A teď tady ve 32tt blaznim a sama si zjistuju co vlastne muzu a co ne protoze me nikdo nikam neodeslal az na doporuceni lekarky na 3 screeningu. A jsem dost špatná z toho, ze vlastne uz od 24tt kdy hodnoty byly 5,2 a 5,1 na lacno bych mela být na diabetologii ale nikdo nic neřekl a ja jedla normálně a ohrozila tim miminko a mam strach zda mu to nejak neublizilo. A ted poslednich 8 tydnu pred porodem to tu "dohanim".....
@trzks22 úplně tě chápu, taky bych byla naštvaná. Ono teď kolem toho 28 - 34 tt to bývá nejhorší a hodnoty nejvyšší, teda aspoň já to tak měla. Jestli tě tam gynekolog neposle, tak zkus říct o doporučení praktikovi. A nebo si rovnou zjisti, kde berou těhotné, respektive maji s nimi zkušenosti a závoj jim tam přímo. Pak už bych se jen na gynekologii nebo u praktického řekla, že to máš domluvené a potřebuješ napsat jen doporučení.
U té lacne hodnoty to taky říká každý jinak. Já ji musela mít do 5,1. Vím ale, že někdo toleruje i do 5,6, ale tato hodnota je pro netehotne.
No, o týden větší miminko bych zatím nebrala jako takovou tragédii, ale teď bude miminko už pribirat do porodu hlavně tuk. Takže pořád je čas aspoň něco dělat než vůbec nic.
Jak už tu někdo zmiňoval, tak fajn jsou stránky tehotenskacukrovka. cz
@trzks22 o vlivu na miminko se dá tsky hodně načíst na těch stránkách. Miminko hodně rychle pribira, ukládá si nespotrebovany cukr v podobě tuku, jeho slinivka už teď musí hodně pracovat. Placenta rychleji stárne a pak hrozí plno komplikaci při porodu a pak hlavně pro miminko hypoglykemmie po porodu.
Já jsem byla u dvou dětí pouze na dietě, ale stejně byli oba velcí. I přes dodržování. Můj diabetolog mi dovolil denně 275 g sacharidů a mimca si ten tuk a cukr prostě brali hlavně z toho. Ale oba jsou v pořádku,, byli i po porodu. Žloutenka naprosto žádná, adaptace také v pořádku a hypoglykemmie také nebyla. Tak naštěstí jsme to zvládli.
Tak dejte vědět, jak bojujes dál. Držím pěsti.
@trzks22 ja myslim,ze nemusis stresovat,mimco + 1 tyden neznamena hned cukrovku,vynechej sladkosti a jez vyvazene.Nemas to takove hodnoty,ktere by se nutne musely resit,holkam co maji problemovou cukrovku to skace o dost vice.Vse bude v poradku...
@trzks22 Ahoj zasilam papiry co jsem dostala na diabetologii ve FNM mozna ti to trochu pomůže 😊😉
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@trzks22 nalačno do 5,3 mmol/l
za 1 hodinu od začátku jídla do 7,8 mmol/l
tehotenskacukrovka.cz