Ahoj, už přes týden beru Glucophage 750 na tehu cukrovku, kvůli vyšším ranním hodnotám, ale nepřijde mi, že by se hodnoty nějak zásadně změnily.. Je mozne, že teprve začne účinkovat?
@werumka nejvíc jsem měla 6,1,ale jinak se pohybuji od 5,4 do 5,8...dnes tedy 5,2...
Tak 5,2 je super 🙂 To je v limitu. Glucophage se dává na hodnoty cca mezi 5,5 a 5,8. Které ještě nevyžadují nutně inzulín. Jakmile by to sahalo opakovaně k šesti a nad, tak tam už je potřeba inzulín.
@werumka Muzu se vtirnout? Zatim se merim pujcenym glukomerem, na diabetologii teprve pujdu. Lacnou mam od 5,7 do 6. Pres den si zatim vystacim s dietou a do limitu se vejdu, i kdyz vidim, ze jsou ty hodnoty vyssi, nez kdyz jsem cekala syna- s tim jsem mela hodnoty v pohode. Na tu lacnou nejak nedokazu vyzrat, zkousela jsem vecer uz nejist, jist jen bilkoviny, zaradit trochu sacharidu a hodnoty jsou porad stejne. Netusis, co me ceka? Myslis, ze uz spis inzulin?
@werumka jj jsem za ty 5,2 taky ráda, ale obávám se, aby to nebyla zas na čas jen jediná dobrá hodnota. Právě, že jsem čekala, že po tom Glucophagi to klesne, ale tyden stále stejné hodnoty a až dnes teprve jedna z lepších, tak jsem chtěla vědět jestli je možné, že by začal účinkovat až teď...
Teda tak teď už tomu nerozumím vůbec , já mám v dia pořádně lačné 6, ,,6,3 ,,, jednou i 7 , doma na glukometru nikdy ani ne 5 , a neberu nic to jsem vůbec nevěděla že při takových hodnotách se berou prášky 🙀
Možné to je. On nemá tak bezprostřední nástup jako inuzlín. Nevím, v jakém jsi týdnu. Ty glykémie mají v průběhu těhotenství peak kolem 35. týdne a pak se většinou stabilizují. Pokud se tyhle hodnoty ukazují až po 30. týdnu a směřují blíž k 35. tak se to většinou poadří vykrýt glucophagem. Pokud by ty krizové týdny byly teprve před tebou, tak pak je na uvážení, co dál.
Končím 32 týden, tak snad to bude dobré... Manžel mi říká, že už to mám i psychicky, že už se ráno před měřením strachuju kolik budu mít... Já bych to ani neřešila, ale doktorka na me v dia poradně kouká, jak kdybych ani nedodrzovala dietu... Přitom už jsem shodila na váhu před otěhotněním, tak snad musí vidět, že dietu asi dodrzuju...
@lentilkah Prvni věc je, co je zač půjceny glukometr- jakou má přesnost, pripadne jak je starý. Jak ti vyšlo ogtt?
Každé těhotenství znamená pro metabolismus cukru vyšší nároky. Tím se nestresuj, že je to o něco horší, než v předchozím těhotenství. Sama za sebe bych vyzkoušela ráno změřit ketony v moci. Může to napovědět, jestli je problém v přebytku nebo v nedostatku sacharidů přes noc.
Psychika je mocná. To bezpochyby. Zkus to brát tak, že nejde o tvé selhání. Pokud budou glykemie ráno vyšší, tak se nasadi inzulín. Nejedná se o žádnou tvoji chybu nebo špatné řízení. Nenech se do toho dotlačit. Dělej jen to, co je v Tvých silách. Zbytek hoď za hlavu 🙂
Měříš se hned po probuzení?
@werumka prosím a ty ketony zaměřím jak? Da se v lékárně koupit na to test?
@werumka Jj víceméně pouze sejdu z patra dolu, umyju ruce a jdu měřit
Tak to je dobré, to vy nemělo mít na pohyb lačně vliv 🙂 proužky na ketony se dají běžně koupit v lékárně nebo zdravotních potřebách. Jmenuji se ketophan nebo diaphan (ty navíc měří i cukr).
@werumka Moc dekuju za odoved. Glukometr mam pujceny od tchyne, nejnovejsi neni, je pouzivany obcas.
Na OGTT byla lacna 5,7. Pak porad 5,7-6. Dneska se stal zazrak a lacnou mam 4,7. Je mozne, ze se zavedeni diety na te lacne projevi az takhle po par dnech?
Ty ketony otestovat zkusim, kdyz budou v moci pritomne, tak telo hladovi a to muze tu vyssi lacnou zpusobovat, ze ano?
@agneska7 Proužky Ti tohle neřeknou. Tam jen můžeš odhadnout, jestli problém lačných není v tom, že tělo potřebuje trochu víc jídla. Nějaké malé množství ketonů je ok. Ale moje zkušenost je taková, že pokud jsou v moči ráno přítomné ketony ve velké míře, často to má vliv na lačnou glykémii u diabetiků.
Pokud máš hodinu po probuzení glykémii kolem šesti, tak to cukrovka je také. "Zdravý" organismus nenechá glykémii vystoupit nahoru. Je to signál, že slinivka dobře nezvládá nápor ranních hormonů.
@lentilkah Nepodařilo se ti vyladit druhou večeři? Mě se lačná zlepšila tím, že jsem vychytala jak dlouho před spaním a co si dám k jídlu.
@agneska7 Jojo, ten dlouhodobý. 36 se blíží horní hranici normy, takže něco tam "lítat" musí. Otázka je proč a kde... A co by se dělo, kdybys nedodržovala dlouhodobě nějaká opatření v jídle. Jeden ústřel glykémie obvykle nezhorší. Ale dlouhodobé nehlídání může. Jinak ale je potřeba říct, že cukrovka v těhotenství má individuální vývoj. Jedna věc je diagnóza GDM. Druhá věc, jak se bude chovat v následujících týdnech. To je u každého trochu jiné. To, že se glykémie drží v normě, nezhoršují, je pozitivní. Ale nevyvrací to diagnózu cukrovky jako takové 🙂
Co mě říkala moje kamarádka diabetolozka, tak tyhle léky moc nezabírají, zejména pokud jsou dávky nižší. Sice je po nich glykie stabilnější než pry u inzulínu, ale že moc nezabírají. Já je tenkrát odmítla, ale držela jsrm hodně přísnou dietu, kterou jsem mít mohka protože jsem byla obézní. Jestli jsi štíhlá, tak prášky nebo inzulín asi muset mít budeš, protože bys neměla hubnout.
@agneska7 glukometr nikdy neukazuje dobře, toť muj názor. Jestli chceš mít jistotu, chod na odběry do laboratoře. Glukometr je pouze nástroj k domacimu měření, nic lepšího zatím asi nebylo vynalezeno. Já já se jen díky tomu, že jsem si vždycky tak dvakrát týdně zašla do laborky na odběry, vyhnula medikaci. A teda k tomu jsrm držela dietu, ale i tak mi doktor chtěl pořád nasazovat glucophage. Takže když jsem viděla, jak glukometry špatně fungují (měla jsrm doma tři!) tak jsem se placka přes kapsu a chodila na odběry jako samoplatce a to by ses divila jaký tam byly rozdíly!
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Spíš se bude muset poladit dávka. Glucophage je na mírné zvýšení lačných glykémií. Na ty větší už nestačí. Jaké máš lačné?