Těhotenská cukrovka. Dělali vám na diabetologie nějaký plán stravování na míru?

pampeliska1313
9. dub 2021

Ahoj všichni,

tak se mi to nevyhlo.:D Včera mi pan gynekolog oznámil, že mám těhotenský diabetes a mám konzumovat určitý gramy cukru na den, ale že stejně nemám jak si to laicky spočítat. Mě by zajímalo (i když každý tělo je jiný) jestli Vám na diabetologii dělali nějaký plán Vám na míru (třeba gramáže jídel, varianty potravin, zohlednění toho, že je někdo vegetarián) nebo jestli jste dostaly jen takový ty rady “dejte více zeleniny a nejezte radši ani celozrnný pečivo.”
Beru metformin na inzulínovou rezistenci už snad skoro rok, zas že bych se úplně rvala se říct nedá, pracuju např. jen s celozrnnou moukou, pečivem, jím hodně mléčný výrobky, tak mě to trochu zarazilo, že i tohle budu muset změnit.:D Na internetu jsou vzorový jídelníčky, dokud nepůjdu na diabetologii, budu muset skládat teda jídlo asi podle nich, ale mám trochu strach, aby to nebylo špatně (třeba právě ty gramáže - v jednom doporučení je třeba sníst ke svačině půlku středního ovoce s bílým jogurtem. Ale když si chci dát jahody, tak jak odhadnu množství?:D) Pardon za možná hloupý dotaz a díky za odpověď!🙂

chicky1j2
9. dub 2021

Zkus mrknout na stránky tehotenskacukrovka.cz tam je vše krásné vysvětleno. A na fb jsou i stránky těhotenská cukrovka + vhodné recepty kde je vše taky vysvětleno i včetně vhodných potravin. A holky jsou tam moc milé a se vším rady poradí 🙂

siima12
9. dub 2021

Mě z prvních odběrů vyšlo 5.2 šla jsem znovu na odběr a už to bylo v pořádku. Tak nevím jestli to už nemám řešit nebo co mám dělat 😀

bezinka22
9. dub 2021

@pampeliska1313 no to budes muset vychytat s glukometrem. Kazdemu prochazi neco jineho. Na diabetologii ti zapujci glukometr a budes se merit na zacatku kazdy den 4x denne. Pak uz jen parkrat do tydne. Mlecne vyrobky mi zacaly delat neplechu na snidani az tak kolem 30. tt, ale nekdo nemuze od zacatku. Proste to chce vychytat. Prostuduj si ty stranky o tehotenske cukrovce.

pampeliska1313
autor
9. dub 2021

@bezinka22 já se právě tak různě koukala, primárně teda na jídlo, ale netušila jsem, jak bude vypadat první schůzka, třeba i to, že dostanu glukometr.🙂 moc díky!

cilkat
9. dub 2021

Jídelníček mi nikdo nedělal (respektivě dostala jsem nějaký seznam 'maximálních dávek', ale ne použitelný jídelníček), ale že nemůžete odhadnout množství sacharidů/cukrů v jídle je hloupost. Prostě jsem používala https://www.kaloricketabulky.cz/ a váhu. během pár týdnů už pak člověk má odhad.
Na co bych dala trochu pozor, pokud byste fakt dostala jídelníček, aby nebyl dělaný pro klasické diabetiky, ale opravdu pro těhotenskou cukrovku. Obvyklý základní rozdíl je, že u klasických diabetiků se lékaři většinou snaží omezovat tuky, aby nedocházelo k tloustnutí, zatímco u těhotných se tuky můžou "libovolně", ale zas se víc hlídá vyloženě cukr a sacharidy.
Ps: těch jahod prý hrst - 150 g , tuším 😉

michaela666
9. dub 2021

V dia poradně ti dají určitě i seznam potravin a u nich vypsané množství sacharidů ve 100g. Jak píšou holky, musíš zkoušet, vážit a měřit glukometrem po jídle. U něčeho záleží i na tepelné úpravě - rozdíl mají vařené brambory a pečené v troubě. Snad se dostaneš k dobrému diabetologovi, někteří pořád nerozlišují klasickou cukrovku a těhotenskou. ☹️ Kdybys po schůzce v poradně nevěděla, tak určitě stránky, které tady už zazněly pomůžou.

pampeliska1313
autor
9. dub 2021

Moc díky všem za vyjádření!🙂 Ještě se víc podívám a za tip s kalorickejma tabulkama díky, znám je ale vůbec mě teď nenapadly.🙂)

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru