Těhotenská cukrovka - co jíte?

angelinie
29. zář 2016

Ahoj, jsem v 36. týdnu a mám asi týden zjištěnou těhotenskou cukrovku. Na dietologii mi dali jen jakýsi rámcový jídelníček, co bych měla jíst, ale je pravda, ze mi to množství jídla prostě nestačí a mám dost hlad. Jsem zvyklá jíst víc, hlavně v první půlce dne. Naopak nejsem moc zvyklá na druhé večeře, nicméně, i když si dám večer ještě těch 100g ovoce, jak je psáno v tom jídelníčku, tak mi to nepomůže, abych celé dopoledne neměla hlad. Mohli byste mi sem někdo napsat nějaké vzorové jídelníčky pro celý den? Děkuji moc!!!

sara84
29. zář 2016

Je to hlavne o typu potraviny. Ja jsem presla z peciva na kukuricne chlebicky, napr. Spocetla jsem si, ze jich muzu vice. A dala jsem si vice bilkoviny- sunky, vajicka atd. A treba kus okurky hadovky, ta ma minimum cukru. Na obed totez, ubrat priloh a dat vice masa a zelene zeleniny. Tehotne nemusi hlidat bilkoviny, jen cukry. A behem.par dni si zvyknete a uz vam to neprijde.Ale v 35tt vam to zjistili dost pozde, ted budetr mit ty hodnoty asi nejhorsi. Tesne pred porodem se zacnou lepsit 🙂 mela jsem ji v obou tehu a je to vopruz ale da se to zvladnout! 🙂 zdrave mimi za to stoji!

angelinie
autor
29. zář 2016

@sara84 Moc dekuji za odpoved...a muzu se zeptat, jak doplnujete cukry? Treba priklad toho, co pres den snite, abyste mela dostatek sacharidu (tech aspon 200g).

werumka
29. zář 2016

@angelinie Ahoj! Jaký jídelníček Ti dali? Zkus kouknout na www.tehotenskacukrovka.cz/dieta mají tam i vzorový jídelníček. Na zasycení přesně to, co psala @sara84 - bílkoviny, zelenina. Na tom webu máš vše napsané 😉

sara84
29. zář 2016

Sacharidy prave musite omezit co to jde. Sacharidy= cukry. Vybirat ty dlouhe. Treba ovoce je problem, moc cukru a rychle vyskoci glykemie a za chvili mate hlad. Radeji si na svacu dejte tvaroh, nebo bily jogurt. Presne davky uz si nepamatuji, syn ma uz 1,5r. Ale typove- na snidani 3 kukuricne chlebiky se sunkou, okurka a caj. Na svacu mlecne - jogurt a pul rohliku. Na obed brambory, maso a zelenina. Na druhou svacu jablko a ryzovy chlebik s necim. Na veceri podobne jako na obed- brambory jsou nejlepsi a i zasyti. Pozor treba na nudle v polevce, kecup/ rajskou polevku, omacku. Mrkev..Lusteniny jsou fajn, zasyti a nezatizi...klidne se ptejte 🙂

werumka
29. zář 2016

@angelinie Na druhou večeři jinak ovoce ne - to Ti sacharidově nepokryje noc a ráno budeš mít hlad. Vybírej dlouhé sacharidy (což je například pečivo) v kombinaci s mléčným výrobkem. To má asi takovou nejlepší výsledky. Sacharidově to pokryje například krajíc chleba a dvě deci mléka.

tahejhula
29. zář 2016

Mam opacny problem, nejsem absolutne schopna to vsechno snist. Chleba v deset vecer? Ani omylem. To proste nedam. Nikdy jsem nejedla po seste vecerni a zaludek to nezvlada. A rano kvuli tomu rozhodne hlad nemam. To jsem zvedava, co mi lekarka poradi.

werumka
29. zář 2016

@tahejhula Ono je to individuální, druhá večeře je dobrá ve chvíli, kdy je vysoká lačná glykémie. Dobře na to zabírá třeba kaše od Nominy. Není jí množstevně tolik a sacharidově tu noc pokryje. Jinak bys neměla obecně spadnout pod 190g sacharidů za den, můžou se pak tvořit ketony, které jdou svým účinkem proti inzulínu a ve výsledku zase zvedají glykémii. Ale pokud nemáš druhou večeři a lačná je ok, ketony nejsou, tak se nic neděje 🙂

tahejhula
29. zář 2016

@werumka Mam vysokou prave lacnou. OGTt se ani nebude delat. Ale ja proste nedokazu jist po sedme vecer, to je muj limit. Jinak i zvracim. Cili se najim v sedm vecer a pak rano v osm. Jim obecne malo a hlad nemam. Treba krajic chleba (klasicky, zadny jak pro hornika), maslo, platek sunky, platek syra. To snim a tri ctyri hodiny nemusim jist. Sest jidel za den nedam ani omylem. Takze fakt nevim, jak se to bude resit.

angelinie
autor
29. zář 2016

Mne prave ty ketony v moci slabe vychazeji, cukr mam vzdy negativni, vysledky z krve dobre...kdyz jsem drzela presne ten jejich ramcovy jidelnicek, zadna hodnota mi nevyskocila pres 6.5 v prubehu celeho dne. Akorat ze se citim hladova prvni polovinu dne...a prijde mi, ze je to same pecivo, ale zadny jogurt, kase, musli, orisky apod...
Tady je to, co mi dali:

Snidane:
2 dl mleka
60 g celozrnneho peciva
15g masla
50g syr nebo tvaroh, libova uzenina, vejce
100g zeleniny

Presnidavka:
30g celozrnneho peciva
10g masla
100g ovoce

Obed:
20g oleje
10g mouky
100g liboveho masa
200g brambor (nebo 230g br. kase, nebo 100g knedliku, 170g ryze, 200g testovin, 250g lustenin, 95g celozrnneho peciva)

Svacina:
2dcl mleka
50g celozrnneho peciva

Vecere:
20g oleje
100g liboveho masa
prilohy - moznosti stejne jako u obeda
150g zeleniny

2. vecere:
150g ovoce

Dohromady - 250g sacharidu

werumka
29. zář 2016

@tahejhula Je to těžké, někteří diabetologové prostě trvají na tom, že to sníst musíš a přes to vlak nejde. Je to spíš o zvyku. Ale pokud zvracíš, tak je to samozřejmě kontraproduktivní. Bylo by dobré si rozdělit jídla po dvou, třech hodinách po menších porcích. 12 hodin lačnění je v těhotenství moc a ráno pak budeš mít vysokou glykémii a ketony. Ty Ti pak budou tu glykémii zase zvedat a dostaneš se do začarovaného kruhu. Pokud bys v sobě druhou večeři neudržela, tak pak se na snížení lačné dává inzulín, ale je to spíš takové vyhánění čerta ďáblem. Jakou máš lačnou? Mělas jí opakovaně zvýšenou?

tahejhula
29. zář 2016

@werumka Ano, dvakrat vysoka. Jeden den 7,84 a za dva dny 6,48. Po oba dny jsem samozrejme jedla posledni jidlo asi v pet vecer. 😕 Sice mi doktorka rikala, at se najim jeste aspon kolem devate, ale neslo to. Dalsi vec je, ze v dobe odberu mi zacinala bronchitida, coz jsem netusila, ktera se nakonec rozjela tak, az jsem mela krucek do spitalu.

werumka
29. zář 2016

@angelinie Celkově ten jídelníček není špatný, ale ovoce na druhou večeři bych vyměnila. Buď třeba za tu kaši, nebo za pečivo, mléko.
Musli a jogurty určitě můžeš - nepřislazované. Je potřeba je ale započítat do toho příjmu sacharidů ke konkrétnímu jídlu. Zelenina, kterou můžeš prakticky bez omezení: saláty, okurka, rajče, paprika. Nebo třeba vajíčka, šunku. Zkus tam k těm jídlům zařadit víc zeleniny a těch bílkovin, zasytí to.
Pozor na kupované celozrnné pečivo - tmavé je přibarvované karamelem. Je lepší obyč šumava 🙂

werumka
29. zář 2016

@tahejhula Ta nemoc má na glykémii velký vliv. Bez ní by třeba ta lačná byla taky nadlimitní, ale ne tolik. Každopádně bude lepší, abys byla pod kontrolou a měla možnost průběžného domácího měření. Podle toho uvidíš, jak si poskládat jídlo a co Ti vyhovuje 🙂

tahejhula
29. zář 2016

@werumka Hlavne ta nemoc byla nakonec tak pekna, ze jsem kaslala krev. No uvidime. Kdyby treba existoval nejaky napoj (napada me sklenicka nejakeho obilneho mleka), ktery by zasuploval pevne jidlo, mozna by to slo.

werumka
29. zář 2016

@tahejhula Můžeš určitě na druhou večeři zkusit samotné mléko - někomu to dělá na glykémii dobře. Určitě se dají použít i rostlinná mléka - ovesné, pohankové... Tam máš ve 250ml nějakých 18g sacharidů. Ale nesmí být doslazované. Stejně tak se dá zkusit kefír, acidofilní mléko, ale tam už bys toho musela vypít víc. Případně to ostlinné mléko namíchat s trochou té kaše, udělat si takovou řídkou kaši, která se dá pít i brčkem.

sara84
29. zář 2016

Denni 250g sacharidu je docela vysoky limit. Ja mela tusim 225. No a co si to rano rozdelit. Snidani mene a 2 slabsi svaciny. Tj dodrzet rozestup min. 2- 2,5h a misto jedne svaciny mit 2. Ja to tak musela delat. Snidala jsrm v pul6 a do obeda do 12 bych to nedala. Tak jsem mela 2 slabsi. Neco sacharidu jsem ubrala ze snidane a neco z obeda a glykemka ok! A druha vecere je fakt nutnost, aby to rano nevyskocilo. Napr. Ty kase? Treba trocha kukuricne krupice?

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru