Ahoj, měla jste některá v těhotenství problémy s tachykardií? Je mi jasné, že zrychlený tep způsobuje těhotenství. Začínám 36.tt a tep mám v klidu 100-110, beru Betabloc a ten mi s tepem nic nedělá. Mám problém akorát ten, že asi před 3 týdny jsem nemohla dýchat a dostala jsem paniku, nemohla jsem se nadechnout, nestačil mi dech a dýchala jsem jen povrchově asi 2 dny. Vzala jsem si Ventolin dýchák a ten mi nezabral, asi po 3 dnech to přešlo a zase se mi dýchá dobře, jen někdy v sedě to musím prodýchávat...Dnes jsem byla na alergologii a doktorka říkala, že kdyby to bylo od průdušek, tak ten Ventolin zabere, že to je zřejmě od srdce či psychosomatický. Nezvládnu déle jak 5 min stát či chodit, je to pro mě děsně namáhavý a náročný, začne se mi motat hlava, někdy se mi udělá špatně, někdy mám pocit, že umírám. Fakt je to silnej zápřah na tělo to těhotenství, vypadá to, že srdce má fakt co dělat...Na gynekologii jdu za 14 dní, pravidelně mi měří tep a tlak, ale neřeší se nic. Tlak mám doma v normě, na gyndě tak 160/100, ale tep mám nonstop 95-110 a při braní prášků. Jinak srdce bych měla mít v pořádku, asi před 2 roky mi dělali i ultrazvuk srdce kvůli zrychlenému typu a vše v normě, jen prostě srdce rychle tluče, v těhotenství je to ale nonstop.
Mám otázku, dá se i těmito problémy zvládnout porod? Nevím, jak moc je fyzicky náročný. Na kardiologii jsem byla asi před 3 měsíci kvůli tlaku a vše v pohodě, ale problémy jsem začala mít až ve 3. trimestru se stále rychlým tepem, dýchání, motání hlavy, nevolnosti...atd...Chci o tom říct gyndařce za těch 14 dnů...
Děkuji za názory.
@klokanka31 děkuji za odpověď, takže si myslíte, že by neměl být problém? Říkám si, že při porodu budu ležet nebo sedět ne stát, tak by to nemělo bejt tak hrozný 🙂
@skarma007 zkus se zaměřit na to, co Te děsí. Tohle bude psychosomatika, něčeho se bojíš, tíží Tě to, proto se nemůžeš nadechnout. Neber zbytečně léky, zkus se fakt zamyslet nad sebou, co řešíš a jak by sis mohla ulevit. Můžou to být panicke ataky a to pak betablokatory ani léky na astma, nebo alergii, nezaberou.
No upřímně, já měla vysoký tlak a astma a tak jsem se raději nechala u porodu říznout. A jsem za to ráda. Nejsem si jistá zda bych to udýchala.
@skarma007 já teda potíže nemám, ale fyzičku žádnou a ani jeden porod mi v tomto ohledu náročný nepřišel. Pokud se nenecháš navézt do řízeného tlačení, kdy úplně zbytečné dřeš a necháš to na děloze, ani se nezadýcháš 🙂.
@sirinfirst děkuju za radu 🙂
Taky jsem měla tachykardii, při porodu mi to problémy nedělalo. Nevím, proč ale arytmie se mi po porodu zhoršila, nevím, jestli to má s těhotenstvím, porodem, nebo snad poté hubnutím. Necelé 2 roky po narození dcery jsem byla katetrizaci, ablaci drah na srdci. Operace se povedla a jsem bez obtíží.
@skarma007 Myslím si že by neměl být problém 🙂
@skarma007 A samotný porod mi nepřijde fyzicky náročný. Jen prodýcháváš kontrakce, a je fajn je prodýchávat povrchně, jako pes, takže vůbec člověk nemá problém s tím že by nemohl dýchat nebo tak něco.
moc vám děkuji za komentáře, uklidnili mě 🙂 ještě to proberu s gynekoložkou a budu se těšit na porod 🙂
@skarma007 Mysli ale na to, že pro tělo je přirozený porod o hodně lepší než císař. A pokud nebude pro císaře vážný důvod, pak bych ho nepodstupovala...
@klokanka31 urcite bych cisare nechtela, jen mam strach, abych ten porod zvladla kvuli diteti, aby se mu nic nestalo.. Doktori to casto nechávají asi na matce, aby se rozhodla, zda cisar ci přirozený porod, kdyz ma nejaky problem a v tomhle bych se opravdu neumela rozhodnout. Jde mi především o dítě 🙂
@skarma007 já měla tachykardii v těhu až tři týdny před porodem, k tomu zjištěné astma a porod jsem udýchala krásně. Betablokátor jsem v té době nebrala. Je pravda, že po porodu se mi tachyk. zhoršila, mám ji častěji, takže beru čtvrtku betalocu a jsem ok. Mám za sebou dvě utz vyšetření a vše ok. Také hodně za to může stres, už jsem se naučila zvolnit, nepospíchat a neřešit kraviny. Teďpůjdu na třetí vyšetření a pokud se prokáže tak si nechám udělat tu ablaci.Nechci brát zbytečně prášky, dávat si pak pozor, když se něco stane, hlásit, že beru betablokátor. Hlavně při narkoze, když ho bereš, raději bych volila přirozený porod, lékaři tě pohlídají. Tak ráda bych si zase dala sklenku vína, no musím počkat. Tak přeji hodně štěstí u porodu a hlavně zdraví vám oběma 🙂
@skarma007 Neboj, určitě to zvládneš, a kdyby se něco doktorům nezdálo, tak císaře můžou nakonec udělat.
@klokanka31 děkuju 🙂 ano, císaře mohou vždycky udělat, to je pravda, jen bych ráda něco nepodcenila, jsem ráda, že tachykardie není na překážku při normálním porodu 🙂
Já měla rychlý puls kvůli štítné žláze hlavně ve druhém těhotenství…problém byl hlavně v tom, že jsem sama měla ve stresu (např. při CTG) 120 tepů/min. a doktoři nemínili brát v potaz, že tím pádem miminko bude mít puls rychlejší, než obvykle, takže jsem se v porodnici na kontrolách dost nahádala, protože dítě bylo hraničně tachikardické ale s fyziologickou křivkou…ve třetím těhotenství jsem si zařídila péči PA a na CTG jsem před termínem nešla…každopádně normálnímu porodu to na překážku nebylo a rodilo se mi dobře.
@maruskakaras moc děkuji za odpověď 🙂 s těmi doktory jsou někdy fakt potíže... jsem ráda tedy, že to není na překážku 🙂
@hankaviki také mám od porodu vyšší tepovku, je to dost nepříjemné. Brala jsi před ablací nějaké léky? Zákrok navrhl lékař nebo sis jej vyžádala ty? Podle toho co jsem vyčetla, je ablace docela riskatní zákrok. Po ablaci se již cítíš dobře?
@levandulka00 já už mám po ablaci (letos v únoru) a jsem ráda, že jsem šla. Sice jako zavádění katetru nic moc, ale dalo se to. Jestli mohu odpovědět za sebe,o zákrok si můžeš říci sama. Riskantní je jakýkoli zákrok, hrozí tam krvácení po zákroku, ale i to jsem měla Ok. Tak snad se nevytvoří znova.
@marusinka dekuji za odpoved, tak to je moc fajn, ze se povedlo a ze je ti ted lepe 🙂 mohu zeptat, o jaky typ arytmie se jednalo?
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@skarma007 Tachykardii mám i běžně, nejen v těhotenství. A porod byl v pohodě bez problémů 🙂