Ahoj, měla bych dotaz. Nikdy jsem problém se ŠŽ neměla, takže jsem se na ni neléčila. Při krevním testu u gynekologa v 11tt mi vyšel TSH 6,75 což je nad normou. Něco jsem načetla, ale moc moudrá z toho nejsem. Můj gynekolog byl v tomto "vtipný". Žádanku ne endokrinologii mi dal až o 3 týdny později s varováním, že berou tak za dva měsíce. Což byla pravda. Po nastudování informací jsem se trochu lekla a začala obvolávat další endokrinologie a výsledek všude stejný až u té poslední jsem ze zoufalství sdělila, že jsem těhotná a do 5 dnů bylo místo na vyšetření. Jdu tam zítra.
Podobnou diskusi jsem nikde nanašla, proto ji zakládám.
Veškeré diskuse jsou o ženách, které poruchou ŠŽ trpí delší dobu a léčí se s ní-tj. jsou od začátku pod kontrolou.
@whitelilith Já měla v těhotenství také vychýlené hodnoty hormonů štítné žlázy, byla jsem na endokrinologii na sonu štítné žlázy a vše bylo nakonec OK - mírné vychýlení je prý v těhotenství normální a pokud na štítné žláze není nález a nejsou subjektivní potíže, pak není třeba nasazovat léčbu. Ale napsali mi jód a ten jsem brala celé těhotenství a až do porodu jsem pak ještě několikrát byla na kontrolních testech. Měla jsi hned říct, že jsi těhotná, těhotné musejí vzít přednostně.
Tak výsledky od doktorky. U mě bohužel byl pozitivní nález na dva uzlíky ve štítné žláze. Malinké, ale jsou tam (jako signál zánětu), takže to vypadá na doživotní polykání prášků a teď v těhotenství a v průběhu kojení ještě vitamínů s přídavkem jodu. Prý to má hodně žen (včetně mé doktorky) a dítěti to nijak ublížit nemohlo-což je to nejpodstatnější.
Spíš je vtipné, že bez těhotenství bych na to nepřišla, nic mi nechybí. 🙂
Mě taky našli rozhozenou štítnou žlázu v těhotenství - v druhém. Od té doby beru Euthyrox, v těhu a při kojení jsem brala ještě něco s jodem. TAky jsem neměla žádné příznaky a bez těhu bych to nevěděla. Dcera je v pořádku i přesto, že jsem léky začala brát někdy mezi 15 a 20 týdnem těhotenství.
@evinka Ahoj, tak to jsem ráda, protože já léky začnu brát až zítra. tj 15tt. 🙂
Ahoj @whitelilith @evinka @berticka @caboonek a ostatní těhulky, maminky 🙂
do naší Wiki knihovničky Modrého koníka, kterou si tady všechny společně tvoříme, byl vložen nový článek na téma Štítná žláza v těhotenství https://www.modrykonik.cz/stitna-zlaza-a-tehote... .
Pokud si najdete chviličku a napíšete nám všem své zkušenosti se štítnou žlázou v těhotenství, pomůžete další spoustě maminek, které si právě prochází stejným obdobím a nebo plánují těhotenství. Vaše rady, tipy a doporučení určitě ocení!
Své příběhy můžete psát přímo pod článek do okénka " Moje zkušenosti s ...".
Mockrát Vám děkuji, že pomáháte a přeji fajn den!
Jennyska
PS: Přispět a nebo napsat nový článek do Wiki může úplně každý. Knihovnička je otevřená všem, kdykoli! A pokud toto není téma, do kterého chcete přispět, můžete si vybrat z mnoha dalších: https://www.modrykonik.cz/wiki/all
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Ahoj, já už se léčím delší dobu na endokrinologii, ale v těhotenství mi šťítná žláza pěkně rozhodila hladiny hormonů a Dr. mě hlídá cca po 6 týdnech. Uvidíš co s tebou vymyslí, ale každopádně je dobré mít hladiny TSH, T3 a T4 v mezích normy kvůli miminku, aby nedošlo k vrozené vadě šťítné žlázy. Tak držím pěstičky na zítra!!!