Špatně fungující céva k placentě. Máte zkušenost?

nika89
21. črc 2022

Ahoj, v 13+2 jsem byla na prvním screeningu, podle Dr je vše v pořádku, jen při kontrole cév k placentě zjistil, že pravá funguje jak má a levá vynechává. Prý je podezření na přiškrcenou cévu. Nyní to podle něj ještě nic neznamená, ale až bude prcek větší, nemusel by dostávat všechny potřebné živiny. Chci se zeptat, setkala jste se s tím některá? Popř. mělo to vliv na dítě nebo termín porodu? Předem děkuji....

merope
21. črc 2022

potkala jsem, porodní tuším 4,2 kg 🙂, celý těhotenství, jak bude malej.

hanca78
22. črc 2022

@nika89 když jsem čekala syna po IVF a řekli mi, že chybí jedna pupečníková céva, měla jsem obrovský strach, ale syn se narodil v termínu plánovaným císařem a váhou 3410 g. 🙂

nika89
autor
22. črc 2022

@hanca78 Moc děkuji za uklidnění. Jsem ráda, že je v pořádku 😉

saraca
26. črc 2022

@nika89 taky po ivf- 1 umbilikalni ceva, nyni 36 tyden a roste a vyviji se normalne.

nika89
autor
26. črc 2022

@saraca 🥰 Já mám těhu přes nehormonální tělísko, tak nevím, zda to může být tím. Moc děkuji a přeji klidný zbytek těhotenství a pohodový porod😉

nazka
26. črc 2022

@nika89 to je ceva v pupečníku?

saraca
26. črc 2022

@nika89 těžko říci ale myslím, že tím to spíš není. Když by ta jedna vynechala úplně, měla by se ta druhá zvětšit a přebrat úlohu. 🍀🍀

nika89
autor
27. črc 2022

@saraca Moc děkuji, to mi třeba Dr neřekl, jen řekl, že nyní to na výživu prcka stačí, a pokud by to způsobilo problémy, tak až v pokročilejším stádiu těhotenství, že nemusí stíhat a způsobit růstovou retardaci. Tím mě moc neuklidnil🤦🏻‍♀️

nika89
autor
27. črc 2022

@nazka K placentě vedou 2 hlavní cévy, levá a pravá, které placentu vyživují a z ní pak jdou živiny pro mimčo.

nazka
27. črc 2022

@nika89 ano, ptám se, jestli máš toto na mysli. Mně řekli doktori, že v pupečníku jsou 3 cévy. Jedná z toho mi nefungovala vůbec. Řekli, že kdyby to byla ta nenahraditelná, tak už dávno potratim. Přišlo se na to na 2 screeningu. Řekli, že to znamená jen to, že v posledním měsíci se miminko hůř vyživuje. A asi jo, rodila jsem 38+3 a malá měla 1850g a 49 cm. Kdežto starší dceru jsem rodila ještě dřív a měla víc. Ale oni to pak doktoři hlídají, tohle není důvod, proč se bát 🙂

nika89
autor
27. črc 2022

@nazka Moc děkuji. Dcery měli jedna 49cm a 2940g a druha 46cm a 3040g, ale tu prý asi špatně změřili. Nikdy jsem s cévou problém neměla, tak mě to teď vyděsilo...

saraca
27. črc 2022

Údajně ve většině případů není problém s hmotností. Můj je naopak větší. Tak asi tak. Ale teď mě hlídají častěji v 9 měsíci.

nazka
27. črc 2022

@nika89 já v prvním těhotenství taky měla tohle ok, zas jsem měla jiné neduhy. Hlavně, že to jde a neboj se, bude to ok 🙂 řikali mi, že se to hlídá opravdu až na konci, třeba 36,37tt+..

lilian2111
27. črc 2022

Měla jsem také. Dcera měla porodní váhu 2100g.

vladienka
27. črc 2022

Mala som zistene na 1.screeningu cca to iste, dostala som na cele tehu Aspirin protect na rozsirenie ciev a mala sa narodila s 4,2 kila

saraca
27. črc 2022

@vladienka 😳 v Čr? Jaká byla přesně Vaše diagnóza?

vladienka
27. črc 2022

@saraca v Podoli, diagnoza uz fakt neviem, bolo to skoro 6 rokov dozadu😅 ale pokial ma pamat neklame, vyslo mi zvysene riziko rustove retardace alebo take nieco

nika89
autor
27. črc 2022

@vladienka Já na to žádné léky nedostala. Ale i tak mám trombocytemii a v minulém těhotenství se mi spustila epilepsie. Takže tohlo mám samo o sobě dost🤦🏻‍♀️

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru