Špatná psychika z diety při cukrovce

dianawonder
26. srp 2022

Ahoj. Asi je mi jasný že se dočkám jen odpovědi že řeším blbost ale pro mě je to teď hlavní problém a já se z toho potřebuju vypsat. 😔
Už 2. týden držím dietu kvůli gestačnímu diabetes. S tím jídlem i pitím se prostě nemůžu srovnat. Nedokážu se napít nesladkého, mám z toho v puse hořko a žádný pocit napití. Nepomáhají čaje ani voda s citronem nebo čímkoli jiným. Prostě jak to není aspoň trochu sladké tak se nedopiju.
Jídlo je pro mě taky katastrofa. Byla jsem zvyklá na více přílohy (těstoviny, rýže) to teď nesmím. Tepelně upravenou zeleninu nesnáším. Takže můžu akorát maso naházený na salátu nebo prostě se studenou zeleninou max nějaké vařené zrní 🤢. Navíc musím vařit dvakrát protože muž pracující na stavbě o taková jídla nestojí. Cokoli na co mám chuť nemůžu. To co můžu mi nechutná. Navíc tato dieta je i dost drahá ( více masa, sýra, drahý chleba..) Nemám na jídlo vůbec chuť a většinou si to jen nacpu do krku jak husa s nechutí. Nechci chodit mezi lidi, protože si každý popíjí džusíky, limonády, k tomu zmrzku nebo jiné jídlo a já když se na to dívám chce se mi brečet. Naposledy jsem utekla i z rodinné oslavy. To stejný , plno jídla, dobrůtek a já nic. Dala jsem si maso, k němu svůj donešený chleba, trochu zeleniny, na svačinu jugurt s ovocem a v mezi čase čuměla na ostatní s hnusnou citronovou vodou jak si dávají kupu ovoce, zákusek, kávu se zmrzlinou... Načež jsem se rozbrečela a odešla pryč. Jsem z toho nervózní, vzteklá a ve stresu. Nemám radost vůbec z ničeho a úplně mě to ubíjí. Jinak jsem 26tt, čas mi do te doby utíkal ale teď se to vleče. Přemýšlím akorát nad tím co zase za hnus budu jíst...

drep
26. srp 2022

@dianawonder hele a co se na to zkusit podívat z jiného úhlu pohledu? Že to není nějaká debilní hnusná dieta, ale super šance, jak začít žít zdravě? Šance, jak se zbavit zbytečných nezdravých návyků (sladké pití, nadbytek sacharidů a málo bilkovin, víc zeleniny), šance jak zdravě zhubnout/nepřibrat (nevím, jestli potřebuješ, ale málo lidí, zvyklých na sladké pití nemá nadváhu)? Že to děláš pro sebe, že to děláš pro dítě a koneckonců třeba i pro celou rodinu, protože i zedník může trošku upravit jídelníček.

palja
26. srp 2022

@dianawonder já jsem měla taky gestacni diabetes. Jiný chleba můžete, ale dát si ho méně, aby vyšel podíl sacharidů. Přílohy můžete, všechno je o gramazi, tato dieta je založena na tom, že si dáte více zeleniny, bílkovin, sýry. Mne to nepřišlo tak drastické.
Hlavně já jsem si vždycky říkala, až porodím, tak se pořádně najim, dorty, zákusky, brambůrky, kofolu atd...
Já jsem měla na noc inzulín.
Určitě zásady diety znáte. Dietu dodržujte, proč to děláte, kvůli miminku přece. Ten malý človíček má jen pár měsíců na vývoj, není moc času. Vy si pak můžete všechny ty věci jíst klidně do aleluja.
A proč to píšu? Protože po bitvě je každý generál. Já jsem dodržovala vše co jsme měla, pichala jsem si inzulín jak měla. Jenže bohužel u této cukrovky placenta stárne rychleji a stalo se u nás to, že ve 39tt placenta přestala dceru vyzivovat. Stalo se to během pár okamžiků a dcera se jako zázrakem narodila živá a zdravá. Podrobnosti psát nebudu, nechci strašit.
Vím, že je to těžké, ale dieta je jen do porodu a pak léčba cukrovky končí. Mně tato cukrovka nezůstala.

barcamoravcova
26. srp 2022

@dianawonder až budete dietu držet delší dobu tak si zvyknete. Já ji držela od 9 týdne až do 39 týdne. Na recepty je úžasná na instagramu MÁMA S CUKROVKOU a i na faceboku jsou dvě skupiny kde najdete spoustu receptu na jak obědy tak i různé svačiny. Na pití mi chutnali minerálky MATONI ESENC ty byli bez cukru a sladidel ale stále chutnali po ovoci (malina, pomeranč a citron) NATURA má také nějaké ale název si nepamatuji a tam byla výborná jablečná.

levandule_k
26. srp 2022

Cukr způsobuje závislost a kdo je zvyklý na sladké, tak je to pro něj peklo. Já třeba nepiju sladké pití (jednou za uherský rok si dám trochu džusu). Takže chápu, že je to pro tebe šok, já sladké pití omezovala postupně až jsem došla do bodu, kdy nesladím čaj, kafe nic a oslazené kafe/čaj cukrem mi nechutná. A trvalo mi to si zvyknout na neslazený čaj, protože to bylo hořké. (Při nachlazení si dávám med, ať si tady nehoním triko, ale dokážu žít i bez medu) Pointa je, že to jde.
Ono je rozdíl si koupit levný zelený čaj ze supermarketu, nechat to luhovat dlouho, nebo koupit kvalitní čaj, zalít to správnou teplotou, ať to nespálíš, nechat to luhovat dle návodu. U čajů si můžeš hrát s koncentrací, já mám třeba radši slabší koncentraci než je dle návodu. Zkoušela jsi bylinkové čaje (tam si nastuduj, které můžeš v těhotenství) nebo třeba roibos.
Pokud ti nechutná voda, můžeš ji zkusit filtrovat přes filtrační konvici. Byla jsem na jednom studentském bytě, kde byla fakt hnusná, tak jsem si kupovala balenou.

Také je vařená zelenina a vařená zelenina, třeba povařit krátce (spařit) fazolky je fajn a zakápnout olivovým olejem, utýrat je 15 minutovým vařením, tak zničím všechnu chuť na dostanu khaki zelenej fujtajbl. Budeš muset trochu experimentovat, jak připravovat zeleninu. Blbé je, že ti nic moc nezbývá než se hecnout a najít cestu jak v tom fungovat.

pampeliska1313
26. srp 2022

Jsem přílohovà. Mohla bych celej den jist jen brambory se solí a mlíkem, těstoviny se smetanou a špenátem. Miluju bublinkový sladký pití. ALE - šlo o něco víc. Snažila jsem se na to dívat tak, že nepriberu tolik, že je to na chvíli (i když uznávám, že to utíká pomalu.🙂) a že miminku i tělu to prospěje. Nelajzla bych si nekompenzovanej diabetes a ty důsledky (tím nemyslím “jen” vàhu dítěte) Kupovala jsem si třeba bublinkový pití ochucený ale bez cukru, teď je i víc variant než bylo před těma dvou rokama kdy se mě to týkalo. Nejlepší svacina - zakysaná smetana s ovocem. Přílohy jsem mohla ale míň, takže jsem neměla brambory na půl talíře ale přes ctvrtku a překvapivě mi to zůstalo doteď.🙂 zkuste se podívat na Instagram - mama_s_cukrovkou. Dobrý jídla bez extra vaření z “normálních” věcí (něco jíme doteď, třeba placicky z brambor se spenatem) procházelo mi to v pohodě, má tam i fajn tipy jak si jídlo zpříjemnit (a třeba i vyfocený jaký pití s ges.dia pravděpodobně projde.🙂 ) ale chce to zkoušet… mně ve finále procházely větší porce než jsem čekala a začala jsem mít i celkem ráda rybí “prsty” (na dvě jídla to vyšlo na stovku, teď si nepamatuju značku, ale složení bylo v poho, dost bílkovin a žádný blbosti navíc k dochucení, takový dva “kusy” masa prostě) - jediný co, ze zeleniny jsem nejvíc jedla okurky, protože byly levný a skoro bez sacharidů a teď je nemůžu ani vidět.🙂))

michaela666
26. srp 2022

I jídla při GD nemusí být hnus, jen je potřeba zkoušet co ti projde. Hlavně si rychle zorientuj ve čtení tabulek a složení na potravinách. To je půlka úspěchu a nehladovění.
Milovala jsme domácí štrůdl ( vhodné těsto seženeš v Penny, tuším Karlova Koruna nebo tak nějak) jen vynecháš cukr. Jablka jsou teďsama o sobě sladká dost. Můžeš vysokoprocentní čokoládu - tabulku rozdělit na jednotlivé kostičky a po troškách. Tu jsem si dávala na pohankové palačinky s tvarohem, zakysaná smetana s ovocem. Mrkni se na zmíněný instagram, tam je inspirace dost a vypadá to jídlo moc dobře už od pohledu. 🙂

tulipdona
26. srp 2022

@dianawonder nebuď z toho tak špatná. Najdi si na Facebooku skupinu těhotenská cukrovka + recepty a budeš se divit, co vše můžeš sníst.

koudyl
26. srp 2022

Mám cukrovku typu dva, jím všechno ale s mírou, samozřejmě sladké nejím, když peču třeba bábovku, tak jí sladím xylitolem, nebo čekankovým sirupem, tyhle sladidla můžete i v těhoteství, když se chci napít kupuji si jablečný džus, dám trochu do půllitru, a hodně ho zaleju vodu, píchám si teda 4x inzulín, ale dostala jsem se na tu míru, že bych mohal brát už jen léky, ale vzhledem k tomu že se pořád sanžíme o mimčo, nechal mi lékař inzulín. Je to prostě jen o zvyku, a nevěšet hlavu, já na rozdíl od vás mám tu cukrovku na doživotí, vy se jí po šestinedělích zbavíte, tak do toho zapněte, a zabojujte trochu pro to malé, za to vám to přeci stojí, ne?

koudyl
26. srp 2022

jo, a ještě musím dodat, že od té doby co mi tu cukrovku našli, je to už přes rok, jsme zhubla deset kilo, takže smysl to má

michaela666
26. srp 2022

@koudyl Přesně tyhle rady o sladidlech jí vůbec nedoporučuj. Chápu, myslíš to dobře, ale těhotenská cukrovka se řeší úplně jinak. Tyhle všechny sladidla a nízkotučné věci, které jsou pro tebe vhodné těhotná vůbec nesmí. Tím si akorát škodí a ohrozí zbytečně miminko.

emillyhk
26. srp 2022

@dianawonder Já ti rozumím 😘 Od začátku do konce druhého trimestru mi bylo zle, k tomu od 13.tt GDM. Do té doby byla většina mého jídelníčku založená na sacharidech a najednou jsem nemohla nic z toho, po čem mi nebylo tak zle 🤦‍♀️ Ze zeleniny mi bylo blbě jen jsem se na ni podívala, z masa víceméně taky. Jedla jsem jen proto, že jsem musela, požitek z jídla veškerý žádný. Pití až takový problém nebyl. Ale jakékoli jídlo? Blbý je, že cukr je v podstatě droga, jak ji tělo nemá, tak máš normální absťák. Tělo se s tím během dvou týdnů nějak srovná (nejhorší byl 5. a asi 10. den). Blbá je ta psychická závislost. Taky jsem měla problém dívat se na kohokoli, jak jí něco na co mám chuť. A k tomu blbý kecy okolí, ať to tak neprožívám nebo naopak moje máma mi neustále podstrkovala nevhodná jídla 🤦‍♀️ Několikrát jsme se kvůli tomu pohádaly, já to nebyla schopná nějak ustát. Dokonce jsem se s ní i na chvíli přestala vídat 🤦‍♀️. Byla jsem v té FB skupině, určitě mi to pomohlo, opravdu jsem zjistila, že můžu víc než si myslím. Celé těhotenství jsem zvládla jen na dietě. Ale nebudeme si to malovat na růžovo - někdo se kousne a zvládne to, dokonce i po porodu se drží podobného jídelníčku. A někdo (já) to v zájmu dítěte protrpí a "nenávidí" každý den, kdy se nemůže "normálně" najíst. Taky jsem párkrát brečela. Drž se 🍀

dianawonder
autor
26. srp 2022

@drep
Ano, zedník si dá plátek masíčka na grilované zelenince. Pardon, ale asi doma nemáte stavaře který se chce po celodenní dřině pořádně najíst.
Já to bohužel jako nějakou super šanci opravdu neberu. Hnusí se mi to čím dál víc.

dianawonder
autor
26. srp 2022

@palja Já to samozřejmě dělám kvůli mimču, jinak bych se na to vy****. Ale radost prostě nemám.
Jinak např. ty přílohy vychází na pár deka (rýže, těstoviny) nemůžu zahušťovat omáčku... Ty moderní jídla alá maso a gril zeleninka mi fakt nejdou 🤢 A podotýkám že nejsem žádný čuně co by do sebe ládovalo smažený a nezdravý, cocacolu a podobný. Jen prostě jsem zvyklá na "omáčková" jídla, k tomu zeleninový salát a třeba džus s vodou nebo domácí sirup. Je mi 30 a prostě ta změna stravy o 180 mi nejde. Do toho to větší množství sýra a masa a dvojích obědů leze dost do peněz a na psychyce to moc nepřidá

koudyl
26. srp 2022

@michaela666 no, ale čekankovy sirup není v těhotenství nebezpečný, doporučuje se dokonce jako prevence proti těhotenskè cukrovce, něco jsem si o tom přečetla jinak bych jí to nedoporučovala

michaela666
26. srp 2022

@dianawonder Znám manuálně pracující chlapy co se hodně nadřou a pak si to masíčko s grilovanou zeleninou dají moc rádi. Jasně dají si místo jednoho plátku masa dva, ale nasytí je to a mají dost energie na další záležitosti. Narozdíl od guláše s knedlíkem nebo vepřo-knedlo-zelo. Všechno je o návycích.
Možná když mu řekneš jak je to pro tebe těžké, tak do toho půjde s tebou. Určitě toho můžeš jíst víc než si myslíš. Mě samotnou to překvapilo a ano, začátky byly peklo. Hlavně při vánočním pečení a všech oslavách, kde se chlebíčkama a sladkým stoly prohýbaly.

@koudyl Nevím no, mě v poradně hned na začátku upozorňovala doktorka, že tyhle všechny agáve/čekankové/javorové sirupy a náhražky cukru jsou jedno velké tabu.

michaela666
26. srp 2022

@koudyl Nechci rýpat, ale když se dívám na složení sukraloza - cukr, karamel -cukr, extrakt z kořene čekanky obsahuje taky cukru.
Zajímalo by mě, který znalý lékař tohle doporučí při GD. Dívala jsem se i na fb stránku přímo o těhu cukrovce a tam paní neustále vyvrací tuhle fámu, že čekankový sirup je doporučovaný.

somalicats
26. srp 2022

@dianawonder Jenomže ona ta omáčková jídla ve skutečnosti nezdravá jsou. Kupa prázdných kalorií a člověka to akorát po obědě ubije.
Na druhou stranu Ti asi moc nevysvětlili, jak tahle dieta funguje. Ty tabulky nejsou dogma, máš glukometr, tak se měř po jídlech a kontroluj, co ještě sneseš a co ne. Omáčky můžeš dělat zdravější (já třeba odbourala zahušťování moukou - zahušťuji zeleninou - třeba u svíčkové a jiných omáček, kde je základem zelenina, jinak většinově ta trocha mouky na zahuštění nevadí), místo knedlíků těstoviny. Smetanové omáčky taky celkem zasytí. Maso - dáš víc plátků masa a ubereš přílohu. Sladké - třeba štrůdl - listové těsto je neslazené, jablka jsou v pohodě, nedoslazuješ. Totéž palačinky - do palačinkového těsta nepřidáš cukr, takže je můžeš dělat na slano i "sladko" (jen s rozvařeným ovocem bez přidaného cukru).
Postupně omezuj slazené nápoje - ono když jsi celý život zvyklá na sladké, tak je to pak fakt pecka - je lepší postupně ubírat. Já se dobrala k tomu že tu těhotenskou dia dietu už beru jako běžný jídelníček a stravujeme se tak všichni - děti si nezvykají na sladké, pijeme vodu se šťávou nebo citronádu, přílohy s mírou, zvýšila jsem podíl luštěnin...

A jedno hlavní pravidlo: vař ze surovin a hlídej si kvalitu potravin. Kvalitní uzeniny nepotřebuješ tolik, jako uzeniny vycpané škrobem, flákota masa zasytí na delší dobu, než šest knedlíků. Ve finále Tě to pak nevyjde ani tak draho, jak to na první pohled vypadá. Nás je šest a projíme za měsíc kolem 15tis, což je při dnešních cenách ještě poměrně málo.

somalicats
26. srp 2022

@koudyl Rozhodně se nedoporučuje jako prevence proti těhotenské cukrovce, zase nesmíš věřit všemu, co kde vygooglíš.

emillyhk
26. srp 2022

@somalicats Jenom bych doplnila, že zrovna u GDM neplatí, že knedlík nahradím těstovinami a hurá. Mě třeba bez problémů prošly 2-3 knedlíky (záleželo na tloušťce), tím se člověk nají. Ale těstoviny mi neprošly prakticky vůbec. Jinak se zbytkem souhlasím. A palačinka, štrůdl nebo třeba jenom šlehačka s trochou ovoce byla a je ňamka i bez cukru. Ale zároveň opravdu chápu zakladatelku, že tu změnu špatně snáší psychicky, někdo to tak prostě má. Jak jsem psala, mě dlouho trápily nevolnosti a trochu líp mi bylo jen po jídlech, která jsem nesměla nebo jen ve velmi malém množství. Omáčky mi nechyběly, normálně dávám přednost masu se zeleninou. Ale potřebuju k tomu nějaké ty sacharidy. Bylo to náročný období, nevzpomínám na to ráda. Ale pomohlo mi vědět, že v tom nejsem sama, že i někdo jiný není z nového jídelníčku nadšený 😉

somalicats
26. srp 2022

@emillyhk Proto jí píšu, že se musí měřit, aby věděla, co snese a v jaké míře. Těstoviny a knedlíky - záleží na tom, o jaké těstoviny a o jaké knedlíky jde. Já měla GDM u všech čtyř mladších dětí, takže moc dobře vím, o čem píšu, co mi prošlo u druhorozené, mi neprošlo u třetí, a paradoxně se mi u čtvrté a páté GDM oproti třetí zlepšil, i když to bývá spíš naopak. ALe neměla jsem problém se sestavením chutného jídelníčku. A ano, taky jsem bývalá závislačka na cukru, dnes si kafe nesladím vůbec a čaj dle okolností a typu čaje buď vůbec, nebo jen malým množstvím cukru, odbourala jsem slazené vody. Odbourala jsem úplně sladké snídaně. Postupně to nebyl takový šok, jako přestat ze dne na den.

nicollbc
26. srp 2022

Já tě chápu, taky jsem si tím prošla a byl to fakt opruz. Plno těhotenských chutí na všechno a nemohla jsem nic. Jedla jsem pořád to samé dokola, chleba jsem donedávna nemohla skoro ani vidět. Mám rok po porodu. Nejhorší to bylo právě jaro, léto jak se všude chodilo a všude nějaká lákadla typu zmrzlina. Na kontrole mi sestra říkala, že málo přibírám, ať víc jím, tak to jsem myslela, že jí praštím, když jsem mohla jen maličko každé tři hodiny, pořád jsem měla hlad 👎
Pokud chceš trochu uklidnit, tak to má jedno pozitivum (samozřejmě kromě zdravého miminka) a to, že moc nepřibereš a já měla do dvou týdnů od porodu všechna nabraná kila dole, pak už se jen zavinovala děloha a momentálně jsem opravdu hubená a snad zůstanu 👍 odnaučilo mě to žrát 😀

martinka_33
26. srp 2022

Upřímně tě lituju 😥 Tohle byla jedna z nočních můr mých těhotenství, naštěstí se mi vyhnula.. Tak jak sladké nemusím, tak v těhotenství bych si nejraději sypala obsah cukřenky do krku 😀
A co se týká zdravých jídel, ty která jsou zdravá od přírody si dám ráda, ale jakékoliv náhražky jsou pro mě bleeee 😅 Jako moje extchýně prudila rodinu všemožnými zdravými náhražkami, večer se dorazila litrem zmrzliny a divila se, že stále váží metrák 😀

latte007
30. srp 2022

@dianawonder To s tebou soucítím🙂 A rozumím, že jsi z celé situace dost otrávená. Člověk to co by chtěl, jíst nemůže a co může jíst pořádně neví. Ale v tom nejsi sama. S klidem můžu doporučit skupinu na FCB Těhotenská cukrovka - recepty. Teď se také spouští aplikace www.diamama.cz. Tak můžeš vyzkoušet - učí co jíst, jsou v ní i vzorové jídelníčky + spousta vhodných receptů, zápis jídla a sledování glykémií. Nebo se podívej na Jídelníplán, vyfiltruj si podle diety LC recepty (vhodné i pro dia) a uvidíš, že najdeš spoustu inspirace. Holky mají recepty vymazlené, i na dezerty🙂 a jsou u nich spočítané sacharidy.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru