Ahoj, ráda bych se zeptala, zda někdo neměl podobný problém. Jsem těhotná (teď 20. týden) a už několikrát se mi stalo, že když jsem vzala na ruku dvouletou dceru, pocítila jsem slabost v nohou a začala se mi podlamovat kolena. Ještě jsem naštěstí nespadla, vždycky jsem dceru rychle postavila, sama jsem si sedla a za chviličku dobrý, ale trochu mě to vylekalo. Ptala jsem se na to před týdnem obvoďačky a dneska na gynekologii a obě doktorky na mě koukaly jak na blázna, že prý se s tím ještě nikdy nesetkaly. A obě mi odpověděly dost podobně, že to může být tím, jak držím dceru (nosím ji na boku kvůli bříšku), tak si vychýlím páteř a tlačím si na nějaké nervy. A že pokud se mi to stává jen, když nosím dceru a jinak ne, tak to nic nebude a neřešily by to. Chtěla bych tedy zjistit, jestli se tu najde někdo, kdo měl podobný problém (nebo jsem takový exot a mám zas něco extra), a jak to řešil či neřešil, a jestli to odeznělo. Předem všem děkuji!
@anguly Že by to bylo termínem? 😀 Před očima se mi taky někdy tmí, ale není to spojené s tím podlamováním nohou, a přičítám to nízkému tlaku - dost na to trpím i mimo těhotenství, takže tyhle příznaky poznám, ale podlamování nohou jsem nikdy neměla.
Přesně, je to dost nepříjemný. Já se pak bojím dceru jen zvednout, a ona má zrovna takové tulící období, pořád by se chovala a mazlila. No, uvidíme, třeba se nám ještě někdo ozve a poradí...
@hanih Já s tím zkušenost nemám, ale strejdova bývalá přítelkyně má roztroušenou sklerózu a přišla na to tak, že cítila občas slabost v nohou. Šla a najednou se jí podlomila noha apod. Několikrát se jí to stalo i když šla ze schodů, najednou jí "vypnuly" nohy.
Nechci strašit, ale tohle bych radši nenechala jen tak. Nedej bože, kdyby to bylo něco horšího, vždy je lepší podchytit to včas.
@hanih No tak já nevím, ta teta to měla taky spíš při zvýšený zátěži - chůze ze schodů, vstávání atd.. (pro zdravého člověka to není zátěž, ale u ní se to takhle projevilo).
Určitě bych se objednala někam na vyšetření. Ať tě obvoďačka někam pošle. Opravdu čím dřív tím líp. Pravděpodobně to vůbec tohle onemocnění nebude, ale lepší to vědět teď a být v klidu, ještě když čekáš mimi 😉 Ať se nemusíš nervovat.
@ivular Ne, nijak nevrávorám, úzká lávka by mi nedělala problémy, schody taky zvládám, dokonce i těžší tašky mi nic nedělají. Jen když nosím dceru. Teď jsem zkoušela několik dní nosit dceru jinak - ne na boku, ale vepředu jako nad břichem, a vůbec se mi to nestávalo. Asi fakt nerv...
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
To je divný... máme stejný termín... ale kolena se mi podlamujou taky 😀
Mně se teda podlamuju když hodně chodím, nebo dlouho stojím třebas u plotny... prostě když jsem víc unavená a u toho se mi ještě temní před očima...:-/ Syna radši už vůbec nenosím...
Když jsem to říkala doktorovi, tak mi řekl, že to nemám přehánět a víc odpočívat... (ale řekla bych, že odpočívám až moc, ale ráda bych aspoň uvařila) no a začal mi cpát, že mám brát hořčík, když mě bolí nohy (asi nepobral, že mě nebolí, jen se mi podlamujou...)
Je to hrozně nepříjemný a taky bych ráda věděla, jestli se s tím něco dá dělat...