Ahoj, můžete mě říct někdo názor na tuhle situaci? Podotýkám že dietu se snažím dodržovat. Při krevních odběrech nalačno v 11 tt, jsem měla vše v pořádku až na glukózu 5,25.Druhej den jsem šla na další krevní kontrolní odběr na lačno a tam to bylo už 4,.. něco…prý norma. Takže mudr řekla, že to nemám zatím řešit. Jenže mám testovací papírky na moc (kontroluju si kvůli častým zánětům mocaku) a tam je i glukóza a tam mě někdy glukóza vyskočí a někdy ne.. Zrovna včera ráno jsme měla pozitivní glukozu,(večer předtím sem jedla sladký) a dnes ráno zas po včerejší dietě v normě. Tak jsem dnes volala mudr a ptala se ji na to a ona že sem měla vše v norme, i minulou moc (před 2ma týdny), ale že mám zítra moc na kontrolu donést.Jenze co když tam se to zas u ní neukáže tak jak u mě doma, někdy jo a někdy ne. Tak sem z toho zmatená a bojím se, že ohrozim dítě nějakou skrytou cukrovkou.Jsem 18 tt.Muze to byt vše tak ovlivněno tím sladkým večer?
Nejím ho po tunach ale. Jen třeba tyčinka kokosky a tak.
@pajiskazemlyna neberu nic jen Letrox na štítnou žlázu.... Jen mě zaráží, že jednou to mám zvýšený, a jednou v normě, to samý z krve.... Bojím se že se to nerozpoznalo a zanechalo to na plodu už nějaké vady.
Já měla moč údajně vždy v pořádku a najednou 26tt po zátěžovém testu v laboratoři tam těhotenská cukrovka byla. Stačilo upravit stravu a zatím je všechno v pořádku. K té ranní hodnotě mi doktorka v dia poradně říkala, že kvalita spánku a nespavost můžou "lačné" měření zkreslovat. Dostaneš žádanku do laboratoře a pak uvidíš. Ze začátku jsem si říkala jak je to strašný mít GD, ale ve výsledku to není taková hrůza jak to vypadá. Malá je podle vyšetření a kontrol v pořádku. Jenom já si musím počkat na všechny dobroty až po porodu.
měla jsem těhotenskou cukrovku u prvního těhotenství a protože byla mírně mimo normu. Nemusela jsem držet žádné diety, jen jsem chodila do poradny a měřila si hladinu cukru. Druhé těhotenství bylo OK
@mamio Nemáš možnost si půjčit od někoho glukometr na odběr z prstu? Zkusit si jeden den měřit po jídle. Mohlo by tě to uklidnit, ať se zbytečně nestresuješ. Nebo mít v ruce nějaké hodnoty, že ti to opravdu lítá a ať ti dá doktorka žádanku do dia poradny.
@michaela666 možná zítra půjdu na odběr do Synlabu ráno ať mi odeberou cukr na lačno. Bohužel ten glukometr nemám od koho, jediné koupit. A to zas neznám hodnoty, a ani nevím jestli jsou někde na netu jaký by měli být.
@mamio Tak to zatím nekupuj, v poradně bys ho dostala zdarma. Holky tady mi poradily super stránku, kde je spousta informací https://www.tehotenskacukrovka.cz. Na fb je fajn skupina o těhotenské cukrovce a vhodných receptech, kde jsou i kompetentní holky, které zvládnou poradit. V posledních letech se údajně zpřísnily hodnoty pro GD. Takže holky, které by ji před pár lety vůbec nemusely řešit, ji podle nových tabulek mají. Proto je dobré jít kolem toho 25tt na test kam tě pošle gynekolog ( a neodmítat ho, což je podle mých kamarádek běžná praxe), ať máš klid, že jsi pro miminko udělala všechno co šlo.
Nejsem doktor a píšu to jenom ze své krátké zkušenosti. Možná ti někdo poradí další možnosti, co všechno mohlo tvoje měření ovlivnit. 🙂
@michaela666 děkuji za odpověď, ne ten test už jsem podstoupila v prvním těhotenství, a neměla jsem s tím vůbec problém... Jen teď mám obavy aby se něco nepodcenilo tady tím haprovanim hodnot, když mudr tvrdí že ji nemám.
@mamio Jak už psala @michaela666, určitě mrknout https://www.tehotenskacukrovka.cz/. Ale pokud jsi opravdu nervózní, tak u GDM opravdu není na co čekat, klidně se objednej na OGTT jako samoplátce dřív než ve 24. týdnu. Je fajn, že jdeš na lačnou, ale to je jen polovina problému, potřebuješ vědět i to, co s tebou udělá jídlo...
Mě třeba lačná vyšla z krve mírně nad limit už v 11.tt a potom i při opakovaném odběru ve 13.tt. Takže ihned diaporadna a glukometr. Jsem na dietě, lačnou jsem měla při domácím měření vždy ok, ale ze začátku mi hodně lítaly hodnoty po snídani a občas po obědě 🙄
U GDM je důležité začít s dietou co nejdřív, přeci jen někdy trvá, než vychytáš dietu...
@werumka díky za názor, nevím jak teď postupovat, když mudr tvrdí že cukrovka to není, i přes krevní odběr na lačno cukr zvýšený následně druhý den v normě a v moči zrovna u ní v ordinaci je testovací proužek na moc v normě i na tu glukozu. Všimla jsem si že to mám pozitivní ráno na tom testovacím papírku když piju například vecer před tím Colu, nebo něco sladkyho, ale nejedná se o nějaký velký množství.. Ale že by to mělo vliv....
@werumka jsou to takový ty proužky barevný HexaPhan. Žlutá negativní (3 od shora) , ale mívám zelenou...a pak zase dny kdy to mám v normě... Jenže u mudr to mám vždy v normě, tak budu zítra určitě opět za blázna... Ta Cola byla ten večer s tycinkama cokoladovyma, nemohla jsme odolat, když se tím doma všichni cpou 😃
@mamio Do moči se cukr dostane se zpožděním, az po zvýšení v krvi. Zkus nacurat na papirek, jestki je negativni na cukr, pak si dát něco sladkého a za dvě hodiny vyzkoušet moč znovu. Ani to ale nemusí znamenat cukrovku. Mohou být prostě jen propustnejsi ledviny pro cukr.
Jinak konkrétně lacna glykemie mezi pěti a šesti určitě cukr v moči neudělá.
@mamio ahoj, z vlastni zkusenosti. Prvni odber nalacno 5.3 ale vypila sem predtim stavu (omylem a nastesti) mudr se nezdalo a poslala me znovu na kontrolu, tam 4.6, nicmene postup spravny je, ze maji odeslat okamzite na ogtt a tam uz to jelo. Prvni odber ok ale druhy a treti katastrofa a to vse v 11 tt tehu. Takze mam prisnou dietu, merim
Glukometrem a chodim do poradny. Zatim to drzim dietou. Nevim, jestli jsem spravne pochopila, ale odber nalacno vazne nestaci. Ja mam lacnou ok a kdyz si dam testoviny nebo ryzi, tak mam okamzite 9.9 a to je spatne. Tyhle jidla, to byl muj denni chleb, takze kdyby na to doktorka neprisla, tak sem mohla do 26 tydne diteti skodit a ani bych o tom
Nevedela. U prvniho sem to nemela.
@eviks no těstoviny jim taky často s malým má je rád... Ano pochopila jsi to dobře, zatím byli jen dva odběry na lačno v 11 tt, jeden nad normu, druhej norma, teď jsem 18 tt. Zítra mám přijít s mocí. Mám z toho jen nervy, jestli jsem už nějak neuškodila miminu za tu dobu te nevědomosti.Ani já to v prvním těhotenství neměla.
mně u prvního těhotenství vyšel mírně zvýšený cukr v 11tt, tak mě dr. hned nahnala na ogtt, tam vše v normě, ogtt v 25tt taky v normě. Já jsem ale trochu riziková, máme cukrovku v rodině.
@mamio ja bych si byt tebou bud vyzadala ogtt test hned a nebo si poridila glukomer a merila se sama. Myslim, ze to za to zdravi ditete stoji. Glukomer stoji par korun, da se koupit i pouzity a nebo pripadne ogtt a pak dostanes uvodni sadu zdarma. Uvidis co ti doktorka rekne, ale jeji postup v prvnim pripade spravny nebyl, to se clovek docte v kazde poradne.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@mamio neberete anopyrin? Po anopyrinu muže byt cukr v moci ... pokud ne, tak určitě je potřeba to řešit, možná budete čekat na OGTT? ...