Sertralin (AD) v těhotenství, máte zkušenost?

klara009
16. kvě 2015

Máte někdo zkušenosti s tímto lékem v těhotenství? Beru 50 mg denně od září 2014. Doktorka mi řekla že po snížení dávky na 25mg mohu klidně otěhotnět ale zatím mi snížení nedoporučila.

jitule1989
16. kvě 2015

Ahoj, ja beru asentru 75mg a jsem v 9tt, otehotnela jsem po ivf na prvni pokus, postupne budeme davku snizovat, ve 3 trumestru by se AD mely jen v opravdu nutnych pripadech.. 🙂

gepe
19. kvě 2015

Sertralin a Zoloft se muzou v tehotensvi.I pri kojeni, bez problemu. 🙂 vyse davky je uz otazkou prave na Tveho psychiatra... a rekla jsi ji, ze by jste se chteli zacit snazit? Co nejaka terapie, zkousela jsi, ci Ti doporucila? Je to otazka ted koukam, tak asi otazky jsou zbytecne..
@jitule1989 pokud se ad berou od zacatku tehotenstvi, nevadi to, tolik jako kdyz ad zacne nekdo brat prave v poslednim trimestru.
Uprava medikace by mela prijit pri kazdem planovanem tehotenstvi, pokud mozno pred ni, ci ihned v jeho pocatku. To nejen co se tyce ad, ale vsech jinych leku, ktere clovek pravidelne bere. Pokud mozno, v kooperaci s prislusnymi odbornymi lekari a jejich vzajemne informovanosti z Vasi strany.

svija
19. kvě 2015

Já si taky myslím, že by neměl být problém. Ani s těmi 50 mg ne. Pokud je to potřeba, tak tyhle léky ani někdy úplně vysadit nejdou a těhotenství a kojení se zvládne s nějakou udržovací dávkou 🙂 .

melodygirl
19. kvě 2015

To bys mohla čekat třeba i dlouho, než doporučí snížení 😀 Já jsem na AD 20let a bez nich to bohužel nejde, přes všechny terapie a alternativní metody. Jakmile jsem otěhotněla, vysazovala jsem postupně dávku, aby okolo 6 tt nezbylo nic. Právě 6-7tt se plod napojuje na cévní řečiště, do té doby by lék neměl mít vliv. Pokud možno vydržet do konce 3 měs bez léku, já se snažila co to šlo, ale ve 4 měsíci jsem vlivem únavy(u mě nedostatek serotoninu) neobešla malé náměstí cca 5 min chůze a další psychosomatické obtíže, tak jsem se musela vrátit cca 4,5 měsíci k alespoň poloviční dávce a do 3 týdnů se děly zázraky jak jsem začala fungovat 😎 Určité léky se zase musí před porodem 14 dní vysazovat kvůli minimalizaci snížené poporodní adaptace dítěte, ale u mého to neplatí -Cipralex. Jen si dát potom pozor na nějaké další tišící léky u porodu, zásadně se stávajícím lékem nekombinovat. Nejlépe bez jakékoliv podpůrné medikace, max. spinál, když není jiné zbytí nutnosti císaře.

elu
19. kvě 2015

beru jiný lék 150 mg...musela jsem v těhu zvýšit, řekla bych že to byla otázka života a smrti, vysazovat zatím tak 10 let nebudu 🙂

margiem
5. kvě 2016

Já se zrovna rozhoduji, zda sertralin brát či ne. Jsem v cca 19tt. Je to hrozné dilema, každý den nad tím přemýšlím. Člověk se chce cítit "normálně", ale zároveň se bojí o zdraví miminka. Též mně dost vadí, že tento prášek má vliv na sex. život, který je pak o ničem. Ale na úzkost pomáhá báječně. Má ještě někdo zkušenosti s tímto lékem?

bilateniska
5. kvě 2016

Já nebrala AD ale zase jiné léky, které také nejsou v těhu zrovna nejvhodnější. Nicméně bych řekla že u jakýchkoliv léků je potřeba fakt porovnat přínosy a rizika. Ona špatná psychika může být v těhu a v šestinedělí obrovský až život ohrožující problém, který může velice výrazně ovlivňovat i miminko, takže ty léky jej pak ohrožují a ovlivňují často daleko méně.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru