Ahoj holky. Jsem v 32.tt s od 26.tt u mě řeší růstovou restrikci plodu. Nyní má miminko dle odhadů 1460g a mělo by mít tak 1800g. Průtoky jsou ale zatím v pořádku.
Mám ale velké obavy, aby se miminko narodilo zdravé. Čtu články, jaké má FGR dopad na dítě a je mi z toho šoufl.
Má tady prosím někdo zkušenost, jak se miminko s touto diagnózou vyvíjí po narození a v příběhu dalších měsíců (let)? Děkuji
@smiska_ moje dcera byla od 31. Týdne IUGR, celou dobu dobré průtoky, dost vody, hrozná hysterie (jsem doktorka v té nemocnici, kde mě sledovali, navíc “stará”). Dcera se narodila 38+5. Fakt vážila 2180g, ale jinak byla naprosto v pohodě. Myslím, že datum porodu bylo trochu ustřelený, naprosto jsem netušila, kdy jsem měla poslední měsíčky, tak jsem plácla nějaký možný datum. Teď v pěti je to fakt chytrá a šikovná holčička, nejvyšší ve školce, ale drobná zůstala.
U mě bylo podezření na růstovou restrikci u dcery. Pořád byla menší, stabilně se držela o něco pod průměrem, ke konci se ten rozdíl zvětšoval. Chodila jsem pořád na průtoky, ty byly v pořádku. Plodové vody míň. Čekalo se co nejdéle, jak to půjde a pak už raději rychle ven, jakmile to bylo možné, že už má vše vyvinuté. Narodila se zdravá, 2,5 kg, ale skutečně menší - 35 cm. Já jsem taky malá, ale manžel vysoký, zřejmě je po mě. Už bude mít 6 let, je úplně v pořádku. Ale pravda, pořád menší, jak vzrůstem, tak třeba délkou chodidla. Doktorka neřeší, že roste plynule, jen méně.
Kamarádka to tak měla u prvorozené. Ona je sama malá, partner taky není zrovna obr. Těhotenství celou dobu ok, ale růstrová restrikce plodu bez zjvené příčiny.. Pak si jí z ničehonic nechali v 33 tt v porodnici na rizikovém, že prý špatné jaterní testy a hrozící preeklampise (bez subjektivních potíží matky). Rodila tuším v 37 tt, holčička opravdu malá (těsně 2 kg, myslím), nicméně zdravá a v součaných asi 7 let bez zjevných potíží, velmi chytré a akční dítě. Ovšem stále malá, ale drží růstovou křivku, tak "je asi malá po mamince".
Syn se narodil 37+1 s 2,1 kg. Co se tyce hrube motoriky, vse delal pomaleji, nez je prumer, chodit zacal presne v roce a pul. Od narozeni je hodne drobny, stale na 1.-3. percentilu, prestoze ji minimalne za dva. Ted jsou mu skoro 4 a je to velmi akcni a chytre dite. Psychicky vyvoj byl vzdy ok, motoriku dohnal a je k nezastaveni. Jen je stale drobny, ted ma cca 13 kg. My jsme oba dost vysoci, takze predpoklad je, ze maly nebude, jen nejspis velky hubenour, coz ma po kom mit 😁.
Mám za sebou u obou synů a oba jsou naprosto v pořádku. Starší má tedy pořád podezření na vývojovou dysfázii, ale tam jsem přesvědčena že je to blbým porodem.
Starší má tu VD, ale pohybově na tom byl a je velmi dobře. Mladší je na tom pohybově trochu hůř (ale stále v normě, jen oproti bráchovi je trochu pozadu), ale mluví nádherně a je to fakt bystrý chlapeček.
Starší je nejvyšší ze třídy ve školce, na mladším bys taky nehádala že byl malinkým miminkem 🙂
Já byla od 31tt sledovaná pro rustovou restrikci, malý byl furt menší, měl malé bříško, do 38tt byl pod 10. percetilem a dostal nálepku malý plod. No narodil se 41+3 s 3780 g 🙈 jako naprosto zdravé miminko ☺️
Ja jsem nemela v tehotenstvi zadne problemy, jen tehotenskou cukrovku a národila se tesne pred terminem asi 4 dny s 2410 g. Ted uz ma 4 mesicea 6 kg. Podle me to hezky dohnala.
A vyska u narozeni 47 cm, ve 4 mesicich 64.
Všem moc děkuji za zapojení do diskuze 🙏🌸. Vypadá to, že ve většině případech to lékaři moc hrotí, čímž nás vystraší, ale za mě je dobře, že je to takhle pečlivě hlídané.
Jsem ráda, že vám všem děti nakonec krásně prospívají ☺️ a věřím, že to tak bude i nás.
@smiska_ já jsem teda hodně proti té hysterii, která se rozvinula u mě (včetně hlasite diskuze z vyšetřovny s otevřenými dveřmi “je tu dr.ep na ultrazvuk, to asi zavoláme vedoucí, ne?” “No já jí ultrazvuk dělat nechci” “no já taky ne, zavoláme dr. Xyz”). Chodila jsem na kontroly ob den. Ob den stres že dítě neroste. Přitom chybovost i jednoho vyšetřujícího na jednom ultrazvuku je 10%.
@drep Tyjo. To muselo být teda na hlavu. A vůči vám dost trapné od kolegů.
Mě nyní říkají, že hmotnost budeme sledovat pouze po 14ti dnech, že i za týden nemusí být posun. Ale týdně kontrolovat průtoky. A pravděpodobně indukce porodu v 37.tt. A stále se ptají na prvního syna, jakou měl hmotnost při narození (3,8 kg narozen 2 dny před termínem).
Ale stejně mi nejde do hlavy příčina té růstové restrikce. Nemám riziko preeklampsie, ani GDM, žádné kouření nebo návykové látky 🤷♀️.
Mě třeba vyšla restrikce hned při prvním screeningu asi 1:14, což je dost…dostala jsem Godasal, nyní jsem v 29 tt a malý už je pár kontrol naopak o 2 týdny větší…tak nevím, co si myslet 😄 ale když vždycky vidím, jak ho na utz měří a “myší natahujou tu čáru”, tak podle mě stačí, aby to dali o 1 mm jinam a vyjde to zase jinak 🤷🏻♀️
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@smiska_ kamarádka to měla brala léky a dcera je zdravá byla jen drobná 2700g jinak vše ok hlídali ji víc vše bylo v pořádku