Rizikové těhotenství v mém případě. Bylo by oprávněné?

miskuet
21. lis 2020

Ahoj holky,

mam epilepsii pd 12 let, momentalne jsem ve druhem mesici tehotenstvi a delam kancelarskou praci,ktera je pro le docela stresujici. Nevolnosti mam slabe,ale hlavne se na kazdem kroku bojim epileptickeho zachvatu. Jsem hodne unavena a vycerpana a prestoze ted mame home office, jsem rada,ze tech 8 hodin nejak doklepu a pak musim varit atd. a vecer padnu v 9. Bojim se,ze se pretezuju, premaham. Zachvat v tehotenstvi muze byt sakra nebezpecny,cetla jsem zkusenost pani,ktera mela po zachvatu postizeneho syna.
Jednoduse uz se citim vystavena, na druhou stranu to neni tak,ze bych zvracela apod. Sestra mi rika,ze by uz davno byla na neschopence,kamaradla zase "tehotenstvi neni nemoc". U epilepsie je to tak,ze nedostatek spanku zpusobuje zachvaty (u me hlavni spoustec), ja vzdy spala dobre,ale ted se hodne budim a nespim, proto se bojim zachvatu a misto prace v kanclu bych radsi dosplaa deficit.
Je v mem pripade rizikove tehotenstci opravnene? Budu "trapna",ldyz doktora pozadam? Co bysze delaly vy? Dekuji moc 🙂 chtela jsem to doklepat do Vanoc a pak (3./4. Mesic to zabalit ale furt si pripadam "blbe").

areh
21. lis 2020

@miskuet velká únava je v prvním trimestru normální. Zeptej se doktora jaké má zkušenosti s těhotenstvím a epilepsií. Pokud budeš potřebovat, tak si myslím, že ti neschopenku napíše. A třeba po prvním trimestru až budeš mít víc energie se můžeš do práce vrátit

tynka9
21. lis 2020

Velká únava a zároveň i nespavost k začátku těhotenství patří a měly by po prvním trimestru odeznít. Jestli je u tebe zvýšené riziko záchvatů, to musí posoudit asi jen tvůj lékař - pocitam, že tě hlídá jak gyn, tak neurolog

miskuet
autor
21. lis 2020

Mne jde proste o prevenci, kdybych epilepsii nemela, tak to zvladnu,ale mela jsem naposledy zachvaty dva velke po sobe (ve vane :/ ) a pak byla 5 dni uplne mimo. A bylo to z nevyspani,coz ted proste zazovam a kvuli pracovni dobe to nemuzu dospat behem dne.

takyjedna
21. lis 2020

Neberes zadna antiepileptika? Nesleduji te na neurologii? Zeptala bych se lekare na nazor, nez tady. Co budes delat, az te bude mimino budit desetkrat za noc? Jinak myslim, ze vubec neni trapny si v tomhle pripade rict o neschopenku.

hezz17
21. lis 2020

@miskuet par pacientek tehuli s epilepsii jsem zazila a pokud vis, co je u tebe spoustec, tak mas velkou vyhodu- muzes se tomu vyhnout. Takze urcits Pn, odpocinek, pravidelny spanek. Treba se pak ještě vrátíš, az to odezni...

miskuet
autor
21. lis 2020

Antiepileptika beru... co budu delat az me bude dite budit 10krat za noc? Pomahat bude ve vetsi mire manzel a s ditetem budu manipulovat specialne tak,aby se mu nic nestalo,ldyby byl zachvat. Nedelam si iluze,ze zachvaty nebudou. Budou,je mi to jasne. Ale zase se nepripravim o moznost mit dite proto,ze mam epilepsii. Dle doktorky je normalni,ze maminky zachvaty maji :/ Na druhou stranu doktorka rikala,ze co vi od pacientek,tak zachvaty,ktere maji,snad nikdy nemely pri peci o dote,ale kdyz byly od nej,jako by to ta priroda zaridila,ze proste to telo je nastavene tak,ze v tu chvili nesmi.
Jo, co se tyce neurologa a gynekologa,tak prave zadny sam od sebe mi tu neschopenku/rizikac nenavrhl. Proto ten dotaz smeruju sem,jestli to neni "blbe".

miskuet
autor
21. lis 2020

Ale je pravda,ze to bylo v dobe,kdy mi jeste nebylo takto blbe,takze jsem si na zadnou unavu a vycerpani nestezovala...

keksik002
21. lis 2020

@miskuet pro vas osobni klid bych pozadala.. Nechci aby to vyznělo nejak blbe, ale nectete clanky na netu, akorat se vic stresujete.. Vemte si na par dni neschopenku a uvidite 🙂 hlavne to chce klid

hezz17
21. lis 2020

@takyjedna dite ma i tatinka...

llenka1
21. lis 2020

@miskuet Ako neurológ... ak by pacientka prišla ku mne s týmto, PN odporucim. Vôbec sa nemusíš cítiť hlúpo ☺

miskuet
autor
21. lis 2020

clanky nectu, to mi uvizlo v hlave kdyz jsem na to narazila loni...
Ano,dite ma i zlateho tatinka,ktery bude vstavat nekolikrat misto me,i tak ale pocitam se zachvaty
@llenka1 dekuji 🙂

cilkat
21. lis 2020

Mě gynekoložka nabídla na třetí měsíc neschopenku sama od sebe. Třetí měsíc je pro mě krizovka a fakt ho potřebuju prospat. Pak je to zas lepší.
Takže bych neřešila rizikové těhotenství jako takové, ale neschopenku na určitou dobu.

takyjedna
22. lis 2020

@hezz17 Tak i sebeobetavejsi tatinek to dite nenakoji, ze jo. A placem ji muze budit tak i tak. Ze tatinek v noci vstane a jde k postylce, od nevyspani moc nezachrání.

miskuet
autor
22. lis 2020

Samozrejme bude krmit z lahvicky. Vsak jak rikam,se zachvaty pocitam,ale pokusim se je eliminovat. Ale to je jedno, clovek co to nezna to nepochopi.

hezz17
22. lis 2020

@takyjedna epilepticky vetsinou nekoji. Aby mohly brát antiepileptika.

miskuet
autor
23. lis 2020

Mohou kojit. I pri brani antiepileptik. Ale ne treba rok.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru