Ahoj, stala se mi takova neprijemna vec a chtela bych poprosit o radu. Jsem v 34.tt a snazim se byt ve vsem vcetne jidla opatrna. Vcera jsem si v Bageteii Boulevard dala bagetu s kouskem salatu, rajcete a okurkou. Rikala jsem si, ze tak kvalitni restika dava urcite pozor na suroviny, vzdy jsem s nima mela dobrou zkusenost. Kdyz jsem byla ale asi v pulce bagety, vsimla jsem si na jednom kousku salatu kousek hliny. Samozrejmne jsem jiz zbytek salatu vyhodila. Myslim, ze kdybych predtim neco snedla, asi bych to citila, takze riziko je snad male. Presto, myslite, ze se po nejake dobe mam nechat pro jistotu otestovat? Mam velky strach, jestli jsem se nenakazila. Nevite, po jake dobe se testy delaji nebo jake jsou pripadne priznaky? Moc dekuji.
Doufám, že jsem jako těhotná taky takhle nevyšilovala...
Ale no tak 😅 určitě jste snědla spoustu horších věcí a ani o tom nevíte 🙂 buďte v klidu 😃
Tak z jednoho neumyteho salátu můžete rovnou umřít 🤦♀️ja v těhotenství opatrně jedla i nivu člověk nesmí hystercit hned nikdy nevíte co jíte v něčem jiném
Jako vazne? 🤦🏼♀️
Mě občas tak napadne, když panikarite už teď, co si pocnete až se narodí
@nika110818 V klidu, takove riziko nakazy je temer nulove. Ja uz snedla tatarku, hermelin, nivu, koupeny vlasak i domaci holandskou omacku a porad jsem 2v1. 😉 Zase tolik to nereste. Kdyz se temi vecmi neladujete po kilech, muzete byt v klidu.
@mamikry dekuji.
@nika110818 ale no tak, toxoplasmosu v sobě můžete mít dávno a nevědět o ní. Přečtěte si výzkum od pana Flegra. A toxoplasmosa,jestli si dobře pamatuji, je nebezpečná pro dítě první a druhý trimestr. Kdy může způsobit potrat,nebo poškození vývoje plodu ...
Jinak na učňáku nám učitel říkával, že každý správný zahradník za život spořádá tři kopečky hnoje. Nechápali jsme,dokud jsme neměli praxi na sklizni ředkviček. Žádné oplachovani, otřeli o montérky a cpali se...😊
Jedla jsem a jím vše.I tatarák,Nivu,dělala jsem nakládaný hermelín.Prostě jím vše a nikdy se nic nestalo.Z trochy neumytého salátu se vám nemá co stát a už vůbec ne toxoplasmoza
Ve třetím trimestru už bych toxoplazmozu neřešila. I kdybyste ji někde slízla (což v tomhle případě považuju za značně nepravděpodobné), tak než se namnoží, bude mimi prakticky venku.
@nika110818 a fakt myslíte, že ten salát pochází ze záhonu, na kterej by chodily sr*t kočky nebo jiná zvířata? Protože to je jediná možnost, jak se toxoplazmózou nakazit (když pominu syrové maso), a to to ho*no musí být navíc aspoň 2 dny staré, aby dozrály oocyty. Pochybuju, že ten salát pocházel z volného pole, to bude skleníková dobrota a v něm určitě zvířata volně nepobíhají, takže bych se kontaminace fakt nebála.
Se vsim uvedenym souhlasim - hlavne se nestresovat, to by clovek nemohl snist opravdu nic - jen moc nechapu ty rady typu "kdyz toho jis malo" nebo "kdyz to nejis po kilech"... protoze clovek se preci nejakou bakterii muze nakazit i jednim soustem (treba listerie), to preci neni o mnozstvi...
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@nika110818 myslím , že zbytečně panikarite a testovat se nechat opravdu nemusite