Ahoj Maminky,
Jsem Rh-, nyní ve 24+5tt a mám se sama rozhodnou, zda si chci nechat píchnout imunoglobulin ve 28tt, proto bych se ráda zeptala na Vaše názory a zkušenosti.
Jedná se o mé první těhotenství, tudíž mi bylo řečeno, že u prvního není úplně tak třeba a že by ke komplikacím mohlo dojít maximálně v případě, že bych prodělala nějaký větší úraz, kde by došlo například k odlučování palcenty a tedy k mísení mé krve a krve dítěte (pokud by bylo miminko RH+).
Rh faktor manžela nevím, chtěla jsem nechat udělat, ale pan doktor mi řekl, že je manžel nezajímá, že je zajímá jen matka (z diskuzí na internetu jsem pochopila, že asi doktoři neomohou 100% věřit tomu, když matka někoho uvede jako otce dítěte, že to tak skutečně je). Ale možná manžela zkusím raději poslat, ať si nechá zjistit krevní skupinu s RH faktorem, protože kdyby byl taky negativní, asi bych nemusela nic řešit? 🙂
Podle informací jsem si zjišťovala, že by mělo stačit dát injekci po porodu (pokud nevyjdou pozitivní protilátky ve 3. trimestru).
Je tady některá maminka Rh-, která si injekci ve 28tt nenechávala píchat a píchli jí ji třeba až po porodu?
Nejsem totiž úplně zastánce zatěžování těla a miminka chemií, pokud to nezbytné. 🙂
Děkuji za Vaše názory. 🙂
Já dostala normálně injekci po porodu a to mám rh- a přítel Rh + a doktorka to teda vědět chtěla, co má přítel za krevní skupinu. Malému hned po porodu zjišťovali krevní skupinu a protože měl + po příteli tak mi pak přišli na pokoj dát injekci
Mně gynekolog ani vybrat nedal, já jsem Rh -, manžel Rh+ a řekl mi, že injekci dostanu až po porodu, podle toho, jestli dítě bude + nebo -. Syn byl +, dostala jsem ji v porodnici, teď aktuálně jsem 27tt s druhým miminkem a už mi v těhotenství 2x kontrolovali protilátky, mám je negativní, takže zřejmě byl tento postup v pořádku.🙂
@pipi_puncocha Děkuji, to mi moc pomohlo! 🙂
@kaseenka kurňa teď mě štve že jsem nevěděla, že u prvního nic moc nehrozí a je možnost to když tak dohnat po porodu, mně to dali automaticky, dcera samozřejmě po mně Rh mínus, tedy totální zbytečnost, no nic, člověk zřejmě neohlida všechno a to si na takové zbytečné zásahy dávám majzla 👿👿👿
@kaseenka ale tohle není přece nějaká zbytečná chemie 🤷♀️ je to prostě jen bílkovina, která zabrání tomu, aby si tělo rh- vytvářelo na plod rh+ protilátky a je to docela důležitá věc pro další těhotenství 😉 nejsem si vědoma toho, že by to mělo matce nebo plodu nějak ublížit....já tuhle injekci dostala po potratu v 9. týdnu a potom v dalším těhotenství po odběru plodové vody, pak už nebyla nutná
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Já jsem dostala až po porodu, Moje doktorka tenkrát zastávala názor, že je zbytečné zatěžovat těhotnou očkováním, pokud je vše v pořádku. Dcera je Rh+ a žádný problém nebyl.