RH-. Nechat si dát injekci imunoglobilun v 28. tt nebo ne?

kaseenka
29. bře 2022

Ahoj Maminky,

Jsem Rh-, nyní ve 24+5tt a mám se sama rozhodnou, zda si chci nechat píchnout imunoglobulin ve 28tt, proto bych se ráda zeptala na Vaše názory a zkušenosti.

Jedná se o mé první těhotenství, tudíž mi bylo řečeno, že u prvního není úplně tak třeba a že by ke komplikacím mohlo dojít maximálně v případě, že bych prodělala nějaký větší úraz, kde by došlo například k odlučování palcenty a tedy k mísení mé krve a krve dítěte (pokud by bylo miminko RH+).
Rh faktor manžela nevím, chtěla jsem nechat udělat, ale pan doktor mi řekl, že je manžel nezajímá, že je zajímá jen matka (z diskuzí na internetu jsem pochopila, že asi doktoři neomohou 100% věřit tomu, když matka někoho uvede jako otce dítěte, že to tak skutečně je). Ale možná manžela zkusím raději poslat, ať si nechá zjistit krevní skupinu s RH faktorem, protože kdyby byl taky negativní, asi bych nemusela nic řešit? 🙂

Podle informací jsem si zjišťovala, že by mělo stačit dát injekci po porodu (pokud nevyjdou pozitivní protilátky ve 3. trimestru).

Je tady některá maminka Rh-, která si injekci ve 28tt nenechávala píchat a píchli jí ji třeba až po porodu?

Nejsem totiž úplně zastánce zatěžování těla a miminka chemií, pokud to nezbytné. 🙂

Děkuji za Vaše názory. 🙂

babka
29. bře 2022

Já jsem dostala až po porodu, Moje doktorka tenkrát zastávala názor, že je zbytečné zatěžovat těhotnou očkováním, pokud je vše v pořádku. Dcera je Rh+ a žádný problém nebyl.

mishulka92
29. bře 2022

Já dostala normálně injekci po porodu a to mám rh- a přítel Rh + a doktorka to teda vědět chtěla, co má přítel za krevní skupinu. Malému hned po porodu zjišťovali krevní skupinu a protože měl + po příteli tak mi pak přišli na pokoj dát injekci

xnikax1
29. bře 2022

@kaseenka Dostala jsem u obou těhotenství až po porodu, protože obě děti jsou nakonec +. Lékař mi dal vybrat, ale priklanel se k tomu neockovat v těhotenství, kvůli případně reakci. Chodila jsem častěji na odběr krve na protilátky. Žádné komplikace nebyly.

pipi_puncocha
29. bře 2022

Mně gynekolog ani vybrat nedal, já jsem Rh -, manžel Rh+ a řekl mi, že injekci dostanu až po porodu, podle toho, jestli dítě bude + nebo -. Syn byl +, dostala jsem ji v porodnici, teď aktuálně jsem 27tt s druhým miminkem a už mi v těhotenství 2x kontrolovali protilátky, mám je negativní, takže zřejmě byl tento postup v pořádku.🙂

kaseenka
autor
29. bře 2022

@xnikax1 perfektní, moc děkuju! 🙂

kaseenka
autor
29. bře 2022

@pipi_puncocha Děkuji, to mi moc pomohlo! 🙂

kaseenka
autor
29. bře 2022

@babka skvělé, moc děkuji, jsem stejného názoru, jen jsem se chtěla ujistit 🙂)

glk
29. bře 2022

@kaseenka jsem taky Rh- vzhledem k tomu, že jsem v 16tt byla na plodovce a věděla jsem Rh manžela tak jsem ji dostala automaticky. V 28tt se mě doktorka ani neptala jestli chci nebo nechci. A po porodu se zjišťovala krev malého a jelikož má krevní skupinu po manželovi.

9radka9
29. bře 2022

@kaseenka kurňa teď mě štve že jsem nevěděla, že u prvního nic moc nehrozí a je možnost to když tak dohnat po porodu, mně to dali automaticky, dcera samozřejmě po mně Rh mínus, tedy totální zbytečnost, no nic, člověk zřejmě neohlida všechno a to si na takové zbytečné zásahy dávám majzla 👿👿👿

hasara33
29. bře 2022

@kaseenka ale tohle není přece nějaká zbytečná chemie 🤷‍♀️ je to prostě jen bílkovina, která zabrání tomu, aby si tělo rh- vytvářelo na plod rh+ protilátky a je to docela důležitá věc pro další těhotenství 😉 nejsem si vědoma toho, že by to mělo matce nebo plodu nějak ublížit....já tuhle injekci dostala po potratu v 9. týdnu a potom v dalším těhotenství po odběru plodové vody, pak už nebyla nutná

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru