Zdravím všechny maminky a prosím o radu nebo o sdílenou zkušenost. V 5tt, kdy jsem ještě nevěděla, že jsem těhotná, jsem v jedné méně kvalitní restauraci snědla steak z vepřového masa, které nebylo úplně propečené. Následující den jsem dostala asi týden trvající průjem, bez horeček, bez zvracení. Na průjmy vůbec netrpím, většinou mě trápí zácpa, zvlášť teď v těhotenství. Nyní jsem v 8tt, plod žije, gynekolog celou záležitost nepovažuje za významnou, ale mě přesto vyděsily informace, že nákaza salmonellou, listerií, toxoplasmou a jinými podobnými bakteriemi ze syrového masa může mít i bezpříznakový průběh. Je to pravda? Jaké je v tomto případě riziko poškození plodu? Dá se to zpětně zjistit (např. ultrazvukem, krevními testy, odběrem plodové vody, ...)? Máte s tím někdo zkušenost?
Děkuji
@ezela Já si tedy nejsem jistá, ale možná jistou zkušenost mám. Kdysi jsem strávila víkend s kamarádem a on hned poté onemocněl salmonelou. Mě nebylo nic. Od té doby ale jakékoliv střevní onemocnění u mě má hrozný průběh. Například když u nás řádila střevní chřipka, celá rodina si to odbyla celkem v klidu, trochu průjmu, zvracení a za pár dní dobrý, a mě vezli do nemocnice, kde si mě nechali na kapačkách, protože jsem zvracela i vypitý lok vody. Po několika letech, když jsem změnila doktorku, mi právě řekla, že to mohla způsobit ta prodělaná a neléčená, protože bezpříznaková, salmonela. Zda a jak to může být pro plod nebezpečné, to nevím. Myslím, že takhle brzy by to ještě zpětně mohlo jít zjistit, ale nejsem odborník. Možná bych zkusila zajít za obvoďákem a nechat si vzít krev.
Listerie ani salmonela se z krve nezjisti. Rozhiodne ne u prakt.lekare. leda vyter z konecniku na salmonelu, ale kdyz jsi bez potizi, je to zbytecne...a stejne Salmonella se neleci, ceka se, az to odejde. nedelala bych si s tím hlavu.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Vše ti zjistí odběrem krve.
Proto ji taky pravidelně odebiraji v tehu.
Pokud tam nic nenajdou,tak v klidu.