Hezký den všem. Prosím o zkušenost, zda je tu někdo, komu by těhotenství "spustilo" astma?
1. těhotenství v pohodě, tento problém jsem neměla. Teď už jsem 3. týden na neschopence se šílenými záchvaty kašle. Podle testů mi nic není. Další verdikt byl akutní virová bronchitida, ale léky na to nezabírají (když už mi něco dokázali dát vzhledem k těhotenství). Teď začínají zkoušet antiastmatika. Je možné, že se u někoho projeví astma z ničeho nic v těhotenství?
Horečky jsem neměla a nemám, CRP nízké, sput v pohodě, u plicního doktor co nic pořádně neřekne, ale dělali spirometrii, tak jestli to předepsal na základě toho...netuším.
Dříve jsem žádný takový problém neměla, nemám ani žádnou zjištěnou alergii.
Díky za zkušenosti.
@jana_zofie jak se to prosim pozna? O nicem takovem nikdo z doktoru nemluvil.
Nevim jestli uz v tehotenstvi, ale po porodu mi byl zjisten nabeh na astma. Jsem bez potizi, jen horsi spirometrie.
Astma ne ale po porodu se mi objevil exem. A tenkrát mi doktorka na kožním říkala, že právě exem (i právě astma) v tobě může dřímat a nikdy se neprojevit a nebo se projevit nějakou hormonální změnou (puberta, těhotenství, porod, přechod apod).
Nemůže to být plicní embolie? Já jsem se jí teď snažila dva týdny rozchodit, zjistili mi ji až z CT, v nemocnici se chytali za hlavu, proč jsem nepřišla dřív. Nikdo v mém okolí nic podobného neměl, poslechem se nepozná, zabírají jenom léky na ředění krve.
@veunka17 no tak to se mam asi na co tesit. Nezbyva nez doufat, ze to snad po narozeni mimca zase odezni. Tohle je jako dobrej mazec 😖 prijde mi, ze tehotenstvi a dcerkou byla proti tomuto prochazka ruzovou zahradou a to jsem teprve v 9tt.
@ab3185 to snad ne, jsem trombofilik a od zacatku tehotenstvi mam nasazene injekce na redeni krve. Byla jsem s tim kaslem i na interne na ambulanci, protoze moje doktorka mi nenasadila leky skoro 2 tydny zadne a uz se to nedalo. Delali EKG a tak a rikali, ze embolie by na EKG pry byla poznat (prave vzhledem k vrozene trombofilii a prodelane tromboze jsem se na to ptala). Ta me napadla jako jedna z moznosti, protoze me zacal bolet hrudnik, vystrelovat do zad a tak. Pry to je namozene, jak hodne kaslu.
@teenyel blbe. Ale predpokladam, ze by to bylo horsi po jidle nebo urcitych jidlech a kdyz si lehnes, takze v noci. Zkus sledovat.
Co se trombofilie tyce, zvazila bych, jestli to pro jistotu nezkonzultovat s hemackou, jestli by pro jistotu treba neudelali odbery, jestli by to k necemu bylo, pokud ti je nikde nikdo jeste neudelal.
@veunka17 Taky jsem tohle nekde cetla. Na druhou stranu nektere potize mohou naopak skoncit.
Ja trpela nekolik let na takovou autoimunitni lahudku, naposledy me potrapila v prvnim tehotenstvi a od te doby nic a uz je to 5 let...tuk tuk tuk. Ale zase prislel ten nabeh na astma, takze neco za neco 🤷
@jana_zofie na hematologii jsem byla na kontrole 2 dny predtim, nez se mi kasel rozjel a vysledky relativne v pohode (delali komplet profil vcetne srazlivosti, D-Dimery atd). Znovu jdu za necely mesic. No uvidime.
Prijde mi, ze nejhorsi je to rano a vecer, plus kdyz se zacnu (byt jen trochu) hybat. Ve smyslu, ze si treba dojdu pro piti, jidlo, na zachod. V noci me to budi, ale zachvaty nejsou tak dlouhe jako pri sebemensim pohybu. Jidlo si myslim, ze na to vliv nema, to jsem nevypozorovala.
@teenyel nevím,zda to bylo přímo astma,ale s prvním synem jsem šílené záchvaty dusivého kašle,na alergologii kam mě prvne poslala obvodacka s cekackou skoro půl roku jsem se nedostala bylo by to tesne před porodem,takže mi napsala inhalátor ten mi pomáhal...po porodu to odeznělo,už zažíváme občas jen stižené dýchání jako bych měla kameny na plicích,ale je to jen jednou za čas
@vaseli16 ty jo. No ja kdyz si predstavim, ze bych mela takhle fungovat jeste tolik mesicu, tak zacinam byt trochu zoufala. Prijde mi, ze ani Ventolin a Budiair moc nepomohly. Ted jsem vcera dostala jeste nejake prasky jako podpurnou lecbu, co se dle pribaloveho letaku uzivaji u tezsich forem astmatu a zaroven by to melo byt i proti alergii. Tak uvidime. Uz jsem z toho uprimne dost hotova, protoze ty zachvaty jsou fakt hrozny. Jsem i nevyspala a hrozne boli zada. S dcerkou jsem zadne takove problemy v tehotenstvi nemela...
ja mela nedavno takovou bezva chripku -pres 6 tydnu jen suchy kasel, min 2 tydny jsem v noci ani nespala (od 22h do 5h do rana jsem si vykaslavala plice v sede) jak jsem se dusila... u Dr. vse ok, proste viroza, ale ani codein nezabiral... ty virozi jsou ted fakt divny, s tehu, astma to vubec nemusi souviset...Kamarad co nemarodi, byl 3 tydny na neschopence taky s neprestavajicim kaslem, taky jen virovy... at je lepe!
@lida9 ty jo...no ve finale by to bylo dobre, kdyby to byla jen viroza, ac dlouha. Porad lepsi, nez neco, co se muze vlect dlouhe mesice a treba i roky nebo zbytek zivota. Takze kez by. Prijde mi, ze nezabira vubec nic. A to poctive uz 3 tydny lezim, hodne piji atd. Zkousela jsem lipovy caj, ktery se muze i v tehotenstvi, tehotensky caj, stopkasel, lisejnikove pastilky, ted ty inhalatory, nove ty prasky...zkousela jsem i rymastop, kdyby to souviselo treba s nejakou zadni rymou...a nic. Zatim zadny efekt. Jinak dodam, ze jsem na tom dost obdobne, jen tedy kaslu i pres den. Rano a vecer je to nejhorsi, v noci me to budi, takze uz vypadam jak zombie s kruhy pod ocima a permanentni unavou.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@teenyel netusim. Ale napadlo me, co reflux?