Ahoj holky, vím, že pár podobných témat tu již je, ale zajímají mě Vaše čerstvé zkušenosti. Měly jste v prvním těhu preeklampsii? Kdy? A jak jste rodilý?
Co druhé těhotenství? Opakovalo se?
Dr mne dnes celkem vystrašil, že když jsem měla preeklampsii jednou (37+0), bude i podruhé. Achjo. Přála bych si aspoň opět těch 37+0 😪
@martinkam22 to jsou vyšší šance, než co dali mě 😁 teď mi říkali, že i anopyrin může oddálit. Půjdeš do toho zase?
Jinak jaké bylo prtě v 35+0? Kdy vás pustili domu?
:D jaké dali tobě? Já anopyrin brala a nevim jestli to k něčemu bylo. Musim si to ještě rozmyslet. Mám jednorohou dělohu, takže sem měla mimčo jen v půlce břicha a malá je teď po operaci skafocefalie :/ zase by mi bylo líto to zažít jen jednou. Byla pucek :D 2.8 kg a 47 cm. Domu jsme šli kvůli žloutence za týden 🙂 a co ty? Půjdeš do toho?
@martinkam22 aha, to slyším prvně.. Ale malá je už v pohodě, ne? Ale byla velká teda, donosit ji, tak. Má přes 4 kg😁
Mne právě pak nechtěli pustit domu kvůli té preeklampsii, že budu mít ještě ten záchvat. Docela mi dali, psychicky. Každopádně teď jsem 13tt.,tak můžu jen doufat..
Takže tobě nevyšlo zvýšené riziko a stejně jsi preeklampsii měla, no to je pech. Ale snad tě uklidní, že moje příbuzná měla silnou preeklapsii v prvním těhotenství, ale ve druhém ani třetím už ne. Ja neštěstí osobní zkusenost nemam.
Ano mě vyšlo při screeningu riziko 1:100 🙂 tak držím palce!
Kamarádka ji podruhé neměla. První dítě akutní císař ve 32 tt, druhé dítě v termínu přirozeně.
@martinkam22 pri prvnim screeningu z krve? ja si na krev jen volala, dobry, negativni, ale ani jsem nevedela, ze se testuje i riziko preeklampsie. to by mi do telefonu rekli? kazdopadne 1:100 je dobry, ne? jedno procento by me dost uklidnilo, strach bych mela az tak pri 1:10.
@fatal_error ale to nedělají každému automaticky, to je vyšetření navíc, které by sis musela zaplatit. Je to z krve, z hodnot tlaku a ještě z dalšího ultrazvukového vyšetření (nad rámec screeningu)
@gruyerre to vůbec není pravda 🙂 mě ho dělali automaticky a zadarmo a 1:100 nebylo moc dobré, řešili to semnou od zacatku.
@nazka aha, a byl k tomu nějaký důvod, nebo to na tvem pracovišti dělají všem?
@martinkam22 buď píšeme každá o jiném vyšetření, nebo se to tam u vás vyhodnocuje nějak úplně jinak. Můj výsledek byl 1:34 pred 36.tt a 1:20 před 40.tt a byl označen za velmi dobrý. A zadarmo ho na všech pracovištích jen tak opravdu nedělají.
@nazka Nevěřte, já u prvních dvou dětí neměla preeklampsii, ani Anopyrin, u třetího mi nasadili Anopyrin kvůli růstovým restrikcím a předejití špatných průtoků pupečníkem ke konci těhu, malý se narodil 35+5, špatné průtoky a navíc jsem prvně v životě měla vysoký tlak a to i dlouho po porodu, takže já na dopování Anopyrinem fakt nevěřím😔 Máte hrozně těžké rozhodování, moc držím palce, ať všechno vyjde dobře.
Nechci tě strašit.U mě v prvním těhotenství Hellp syndrom,rodila jsem v 34tt císařem,v druhém jsem brala anopyrin a rodila už v 33tt kvuli preeklampsii taktéž císařem.To riziko tam prostě je...
@nazka Fakt, na ten průšvih na konci, měla jsem pak i špatné ph pupečníkové krve, nějakých 7, a děsili mě, jak to malý zvládne s mozkem, ale musím říct, že je to nejúžasnější, nejšikovnější a nejchytřejší děťátko ze všech tří co mám a možná i z okolí, všechno zvládá se naučit dřív než jsou tabulky nebo zvládali sourozenci a vidím na něm už teď v roce jak mi rozumí a chàpe a už něco i mluví. Takže za mě, já bych do toho šla, oni často ani doktoři neví, jak co dopadne nebo se mílí, mám s tím bohaté zkušenosti, držím palce moc!
@martinkam22 porad nechalu, co na 1:100 neni moc dobre, vzdyt je to 99% sance, ze to bude dobry, to je naopak uzasny.
Já sem to až tak nezkoumala, řešila sem spíš svůj zdravotní stav. Podle mě to takhle ale nejde brát. Vždyť když vám vyjde riziko 1:100 třeba downova syndomu taky se to řeší a je to vážné.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Zdravím 🙂 já mám za sebou zatím jen jednu preeklampsii. Rodila sem akutním sc v 35+0. Bylo mi řečeno, že je šance při dalším těhorenství tak 50/50.