Ahoj holky, máte některá zkusenosti z prvního těhotenství s preeklampsii? Přišli mi na to až ve 36. týdnu a malá musela jít hned ven. I kdyz donosena, tak velmi malička 2100g a šlo jí o zivot. Zajímalo by mě, jak velká je pravděpodobnost, že mě to potká i u druhého těhotenství. Termín mám v červenci 2020. Děkuji za odpověď.
Když jste to měla v prvním těhu určitě vás teď budou víc hlídat. Nejspíš budete brát byť preventivně léky, taky je beru tak snad bude vše v pohodě.
Ahoj, v 1. tehotenstvi jsem mela preeklampsii, sla jsem kvuli tomu na vyvolani, porodila jsem tehdy 2 dny pred terminem. Rozjelo se to asi tyden pred terminem, takze az uplne na konci, najednou otoky, vypadala jsem, jak kdyby me pobodaly vcely, tlak 170/95 az 170/100 a neco v krvi.
Ted jsem znova tehotna, termin mam za tyden a po preeklampsii zatim ani pamatky. 👍 Nicmene brala jsem preventivne anopyrin asi do 32. tydne a hlidaj mi krev. Otok jsem za cely tehotenstvi nemela ani jeden a tlak mam furt max 140/80.
@fatal_error tak držím pěsti, ať porod dobře dopadne a bez komplikací
@lenka0703 mne je 35, taky nejsem zadna mladice. jinak moje teorie je, ze zalezi i na pribranejch kilech, v podstate obezita/nadvaha se uvadi jako rizikovej faktor.
minule jsem pribrala 24, ted 9. a to jsem byla i jsem na diete kvuli gestacnimu diabetu, nicmene vyzrala jsem se i tak. jasny, minule to diky preeklampsii byla hodne i voda, ale vetsina bylo sadlo, co si budem povidat. 🙂 a vic se ted hybu!
@fatal_error no je pravda, že jsem se taky u prvního vyzrala o 20 kilo. Teď se chci víc hlídat a víc řešit, co jim...
Taky jsem mela poprvé preeklampsii. A to jsem nebyla zadna,, stara" matka (27), ani obezni. Takze jenom o tom to neni.. Zacalo to nenápadně ve 32tt, ve 36tt uz jsem byla otekla jak meloun, bilkoviny v moci. Dcerka se narodila vyvolavane ve 37tt. Ted jsem tehotna podruhy. Od začátku beru anopyrin a kazdy mesic chodim na podrobne testy z krve a moce, jestli se nekde neco neklube. Sance, ze se to bude opakovat, je velika. Asi 70%.
@lenka0703 drzim pesti, at se ti to tentokrat vyhne. 🍀
@fatal_error děkuji...
Kamarádka 1x ano, podruhé ne
Já první těhotenství hodně vysoký tlak, oteklá jako kdyby do mě nalili 30ti kilový sud vody, nemohla jsem se skoro hýbat a šla jsem na vyvolání 40+0, teď po 5ti letech jsem těhotná znovu a podle genetičky jsem v prvním měla preeklampsii a plácala se do čela, proč mě nechali takhle dlouho. Teď mě hlídají, tlak opět vysoký, otoky, dostala jsem ale jen Stacyl na ředění krve a je mi zatím dobře, takže já uvidím, co se vykube dál, ale taky víc hlídají. Chce to podle mě říct, a když máš dobrého doktora, tak aby Tě hned od začátku pořádně hlídali a je možné, že se to vůbec neprojeví. Držím palce. 🙂
U prvniho (29let)preeklamsie od cca 36tt, sestricka cachrovala furt s tlakomerem takze vylozene dg. v 39+2. U druheho ditka (38 let) cim jsem byla dyl tehotna tim nizsi jsem mela tlak. Tam k preeklampsii nedoslo. Preventivne jsem nic nebrala, obe deti po IVF. Jedno 4080g a druhe 3830g - ten sel planovanou sekci, prvni syn byl akutni pro nepostupujici porod
Chtela bych uklidnit, v prvnim tehotenstvi v roce 2017 jsem preeklampsii mela a sla na vyvolani, ted jsem rodila podruhe 31.12. prirozene a preeklampsie ani tuk. 👌👍
Ale ted cim si myslim, ze to muze byt - ted jsem rodila se 71kg a minule s 82kg. A nadvaha ci obezita se uvadej jako jeden z rizikovych faktoru. Zaroven jak jsem ted mela na starost jeste starsiho syna, tak jsem nemela prilezitost se tolik valet, kdezto v pedchozim tehotenstvi jsem se ke konci, kdy jsem uz nechodila do prace, valela skoro furt, az na obcasny prochazky.
Takze radim zkusit se trochu hlidat, nevyzrat se a udrzet si pohyb co nejdele to jde. Chapu, ze posledni mesic nebo mesic a pul uz clovek rad, ze je rad, ale stejne aspon ty prochazky, treba i kratsi.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Kamarádka měla taky ukončili těhotenství v 37tt, prcek taky menší, ale byl v pohodě, v druhém těhotenství ji víc hlídali hned od začátku, ale už bylo vše úplně v pořádku.