Preeklampsie? Jely byste do porodnice?

27. říj 2019

Dopředu se omluvám za anonym, ale připadám si trochu trapně, jako hysterka. Jely byste na mém místě na pohotovost? Od rána mě pobolivala hlava, ale nějak jsem to neresila. Minulý týden v poradně jsem měla nález bílkoviny v moči, MUDr to neřešil, že uvidíme za týden, to je vlastně až v pátek. Tlak jsem měla relativně normální, i když mě někdy během těhotenství pozlobil a měla jsem ho vyšší, ale i internistka mi řekla, že do těch 140/90 to ještě jde. Poslední týdny ok, tak jsem se dneska jen pro zajímavost změřila kvůli bolení hlavy a docela čučela, že mám 159/99. Samozřejmě jsem chytla nerva, takže při kontrolním měření se o nic víc nezměnil. Teď jsem se po chvíli klidu znovu změřila a mám 139/92, tlak mi teď skáče ani nevím jak 140-129/95-88. Mám strach z preeklamsie, a nevím, jestli jancit nebo ne, počkat případně do zítra, jestli to bude stejný. Otoky mám, ale minimální. Co byste na mém místě dělaly, mám panikarit, nebo počkat. Jsou takové výkyvy tlaku v pohodě, kdyby to byly příznaky preeklamsie, tak by tlak neklesal, ne?

miki19
27. říj 2019

Ahoj, nemám sice osobní zkušenost s preeklampsií, ale na tvém místě bych radši dělala "hysterku" a jela na pohotovost...jde o tvé zdraví a o zdraví tvého dítěte..radši jeď 100x zbytečně než 1x pozdě..od toho ty doktoři tady jsou

janule1940
27. říj 2019

Co zavolat do nemocnice a zeptat se?to bude asi lepší,tady vám asi nikdo neporadi,to si asi nikdo na zodpovědnost nevezme.

jade85
27. říj 2019

A v kolikátém jsi tt? Asi bych taky zavolala, pravděpodobně ti řeknou, ať přijdeš.

autor
27. říj 2019

@jade85 děkuji, začínám 37. tyden... Zavolám tam, zpacifikuju dítě a v klidu tam pak zavolám.

kkacca
27. říj 2019

Ano, je do porodnice, mas typické priznaky...

makronka222
27. říj 2019

Coze? Vysledky z moci az za tyden? Kdyby vysledek byl na prd, maj to hned volat. Hele jed do porodnice, tam udelaji poradny vysetreni, nez ten tvuj sarlatan. Celou dobu mas tlak na prd (snad merist spravne)

kafr
27. říj 2019

Já jednou jela do porodky o půlnoci zbytečně. PA, která měla službu mi řekla přesně to, co píše @miki19. Doktor se sice netvářil, ale ona ho prostě usadila, že je přece naprosto v pořádku, že jsem přijela, že proto tam jsou.

gruyerre
27. říj 2019

Vždycky pokud jsou v těhotenství komplikace či pochybnosti, jet na pohotovost. Je to jenom jedna nepříjemná hodina, lepší to absolvovat zbytečně, než mít celý život výčitky.

codal
27. říj 2019

Jed, nestojí to za to riziko. No, tak si řeknou, že jsi hysterka, ale ty se v klidu vyspíš!

iivetaak
27. říj 2019

Rozhodne radim jet.. Měla jsem to podobne a jen díky tomu ze jsem jela do nemocnice tak to dopadlo dobře - akutní CS ve 35tt

cosedeje
27. říj 2019

Radim vyrazit,cele tehu tlak ukázkový a ze dne na den změna a do 2 dnů jsem musela rodit..Taky 37tt a všechno ok

klea81
27. říj 2019

@makronka222 kámoška čekala na výsledky 14 dní a skončila na ARU 😔

autor
27. říj 2019

@kafr
@gruyerre
@codal
@iivetaak
@cosedeje
Děkuji holky, zavolala jsem a pan doktor mi řekl, že mám hned přijet, změřili mi tlak, první taky vysoký, vleže na boku už lepší. Natočili monitor, udělali utz, mimčo řádí o sto šest a podle výsledků krve to vypadá nejspíš "jen" na vysoký tlak v těhotenství. Ráno ještě výsledky z moči. Nechali si mě tady minimálně přes noc, dali hořčík a tabletku na tlak. Před chvílí jsem si lehla. Mám z nemocnic hrůzu a moje hypochondricke já je z toho celé vyplasene, ale jsem ráda, že jsem jela... Aspoň budu pod dohledem, než se mi ten tlak upraví a nastaví mi dávku prášku.

drakenn
28. říj 2019

Nezlob se na mě, ale děláš si to sama. Pozoruješ se a hystercis. Uklidní se a uvidíš, že se ti tlak znormalizuje..

kami1984
29. říj 2019

Mně preeklapsie způsobila dřívější porod skoro o měsíc. Otoky jsem neměla, na tlak jsem musela brát léky, bílkovina v moči. Rozhodně bych se zastavila na vyšetření. Ona to není sranda, raději 10x zbytečně...

albanek
29. říj 2019

Určitě bych jela!!! Po mě zkusenosti bych neváhala ani minutu 😲Preeklamsie jsem měla a z ní se mi rozjel Help Syndrom a musela jsem rodit 36+1tt 😬 a bylo pro mě i malého s chlupem 😧

petra289
29. říj 2019

Ahoj,já jsem v prvním těhotenství preklampsii měla.2x jsem byla hospitalizována.Skoncilo to akutním císařem v 37tt.Vše se stihlo naštěstí v čas.Není to žádná sranda.Radeji 10x k doktorovi,než jednou pozdě.Drz se.At jste oba zdraví.

iwetkaaa
29. říj 2019

Mám také náběh na preklampsii a na Tvém místě bych určitě zavolala na gyndu nebo pokud už si pod porodnicí tak tam. Tlak mi skákal jak říkáš i 159/100, jeli jsme hned na gyndu, vzali mi krev - ještě ten den odpo byly výsledky, zkontrolovali moč a dostala jsem dopegyt, už jim druhou skleničku 2 prášky denně. Tlak je lepší do těch 140/90 mám až na výjimky, kdy přestane účinkovat prášek, to mi trochu vyletí ale nic hroznýho. Pokud nebereš žádné léky neváhala bych a volala bych, mě tenkrát řekli ať okamžitě přijedu, jak moc je to nebezpečné

nazka
29. říj 2019

Ahoj, já preeklampsii měla a za mě říkám, radši jed na pohotovost. Bílkovina v moči a k tomu vyšší tlak už není úplně sranda. Ta by mě desila asi víc než ten tlak. Je blbý ten spodní.. Já ho měla vždy kolem. 90-95, ke konci šel nad 100.. Ale bílkovinu jsem měla dobrou do poslední chvíle. Držím palce

nazka
29. říj 2019

@drakenn to je blbost. Já byla klidná celé minule těhotenství, protože byl klidný i můj dr a nechával mě na pokoji a tlak stejně šel nahoru až to skončilo preeklampsii. Něco se psychikou ovlivní hodně, něco už ne..

merope
29. říj 2019

Pokud budeš hysterčit z nemocnice, je ti líp doma, pokud to bereš, že ti nastaví výšku prášků a vše bude ok, je ti dobře v nemocnici. Mě propustili z nemocnice v dosti šíleném stavu s tím, že 160/110 je hrana, kdy prostě dorazit. Nechal mě pak jít i další týden doktor v rizikové poradně s tím, že prostě doma je líp (mám nemocnici 5 minut autem). Dorazila jsem v podstatě dá se říci přesně - v neděli ještě ok, v pondělí tlak vyletěl už na 160/110, otoky se zhoršily, malý se hýbal mnohem méně, ale vše ještě ok, kontrolní laborka, kortikoidy a ve čtvrtek CS. Ale určitě je důležité, aby to bylo pod pravidelnou kontrolou, hlídat pohyby a tak.

beruska022
31. říj 2019

Měla jsem preeklapsii. Radím nehysterčit, měřit si tlak, být vklidu. Většinou jsem jela do nemocice při opakovaném horním tlaku nad 160 a sponím nad 100. Já měla tlak ke konci mnohem horší, než píšete. Ale začalo to tak, jak popisujete. Trochu jsem měla otoky, trochu vyšší tlak, trošku bílkovinu. Ale od tohoto bodu, do bodu, kdy jsem musela na císařský řez to bylo více než měsíc. Do 7, měsíce jsem přibrala 3 kg, ale potom jsem přibrala dalších cca 20 kg (vody) za měsíc, nemohla jsem dýchat a ráno, kdy jsem jela do nemocnice jsem měla oteklé i oči a obličej (přivřené oči), nemohla jsem dýchat nosem kvůli otoku sliznic a nohy jsem neohla do pravého úhlu. Brala jsem také spoustu prášků na tlak (těch co se v těhu můžou). Operaci jsem měla hned druhý den ráno. Nicméně, to byl můj případ. Má švagrová měla menší příznaky a poměrě rychle přešla do eklampsie. Doporučuji tedy opravdu raději zajet k lékaři. Byla jsem tam takto v průběhu jednoho měsíce 3x, z toho jednou i hospitalizovaná kvůli tlaku.

merope
31. říj 2019

@beruska022 Tak já přibírala 0,5 kila denně - 25 kilo jsem nechala v porodnici. Takže taky to trvalo měsíc než to došlo do CS.

kotty
31. říj 2019

Já měla rozjíždějící se hellp syndrom. V pondělí první monitory a tlak 143/97, radši nabrali krev ať odpoledne volám. Odpoledne potvrdili úterní ranní nástup radši na sledování, že v krvi je něco špatně. A ve středu ráno už to celkem lítalo, CS pro počínající Hellp syndrom, takže opatrně. Žádné komplikace jsem předtím neměla, krom nevolností a pálení žáhy téměř celé těhu.

misellkamb24
31. říj 2019

Zdravím všechny, měla jsem preeklampsii a po ní vážnou cevní mozkovou příhodu. Klidně se ptejte, ráda odpovím. V případě vysokého tlaku a bolesti hlavy ihned do nemocnice! Nic nikdy nepodcenovat.

jezz1e
31. říj 2019

Mně si nechali před 3 týdny po běžné kontrole v nemocnici s počínající preeklampsií, přes víkend tlak práškama srazili, v pondělí mě chtěli poslat domů a čekalo se jen na kontrolní moč a krev, ale místo domů jsem zamířila na vyvolání/císaře. Noc před císařem se mimčo téměř nehýbalo a já byla bez sebe hrůzou, že se to pár hodin před sekcí všechno po... a já o dítě přijdu. Otoky jsem třeba viditelné téměř neměla (ale domů jsem přijela lehčí o 9 kg z 12 nabraných a mimčo mělo jen 2 kg, takže asi byly).
Takže s preeklampsií bych si nezahrávala a fakt to není o "hysterčení", jak tu někdo napsal.
Jinak jsem 14 dní po porodu a spodní tlak mám pořád vyšší. Holky, kdy se vám to po porodu srovnalo?

merope
31. říj 2019

@jezz1e Já jsem 8 měsíců po porodu a mám cca 133/88, občas víc.

nazka
31. říj 2019

@jezz1e mne se to srovnalo 8 měsíců po porodu,kdy mi vysadili úplně prášky na tlak..

jezz1e
31. říj 2019

@merope
@nazka
Díky, jsem naivně myslela, že to odezní porodem.. Ale aspoň mám naději, že se to časem přece jen srovná 🙂

nazka
31. říj 2019

@jezz1e telo se vzpamatovava dlouho. Já jsem měla ale tu preeklampsii v začátku, naštěstí. Krev a bílkovinu jsem měla dobrou do 14 dnů. Tlak šel pomaleji.
Znama měla už rozjetou preeklampsii, viděla už dvojitě atd.. A ještě rok a půl pak nebyla v pohodě.. Je to svinstvo. Teď mě s ní straší znova.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru