Ahoj. V předchozím těhotenství před 9 lety jsem na konci těhotenství prodělala preeklampsii. Teď jsem znovu těhotná. Vysoký tlak mám od minulého těhotenství stále vysoký a beru léky. Jaké je riziko, ze preeklampsie bude i tomto těhotenství?
@pipiinka a mohu se zeptat, kdy a jak Vám na ní přišli?
@maaaadlaaaaa zhruba v půlce těhotenství jsem měla vysoký tlak, zvýšený cukr. Pak se přidaly otoky. Na poslední prohlídce jsem měla bílkovinu v moci a stěžovala si na bolest hlavy. Dr. Mě poslal hned na vyvolání. Jenže při porodu dcera prestala mit ozvy a narodila se s hypoxii. Je zdravá, tuk tuk. Ale už bych nechtěla zažít to, ze se mi narodí dítě a nebreci.
@pipiinka Ty brdo, děkuji za odpověď. Ještě že to dobře dopadlo a přeji ať je teď vše v pořádku. 🙏🍀
@maaaadlaaaaa Dekuji 🙂
První preeklampsie = vyšší riziko preeklampsie i v druhém těhotenství, ale zase se dají brát preventivně léky a ty by to riziko měly snížit. Chce je brát ale v prvním trimestru.
@pipiinka Možná se důležité zjistit, proč ta preeklampsie vzniká. Není spíš ten vysoký tlak ukazatel, než že by to byla příčina? Někde jsem četla, že k preeklampsii mají sklon ženy, které mají málo progesteronu. Takže pokud to žena má, je důležité brát v prvním trimestru Utrogestan.
@pipiinka já měla v prvním těhotenství. Ve druhém mi při prvním screeningu vyšlo pozitivní riziko preeklampsie již snad od 34tt. Všichni tvrdili, že jí budu mít zas (mj gynekolog, v nemocnici na screeningu,..). Tlak mi lezl nahoru. Ale.. Dostala jsem anopyrin jako prevenci a tlak byl ok. V hlavě jsem si řekla, že to bude tentokrát ok. A bylo 🙂 změnila jsem porodnici a zjistila, že nové se z krve dá zjistit cca 3 týdny přede, zda preeklampsie bude. Takže mi dělali tyto testy co 2-3tydny a úplně dobrý. Držím palce.
@atisak toto nevědí ani sami lékaři a že jsem se ptala X doktorů v X ordinacích a nemocnicích. Bohužel. Třeba jsem jen nenarazil na ty správné. Každopádně řekli, že je to nemoc placenty a že se neví odkud se bere, ale už se dá zjistit, že přichází, vyšetřením krve. Což je strašně super.
@atisak Jj, vysoký tlak je následek, ale je to jeden z poměrně hezky viditelných následků.
@nazka To je zajímavé, já co to zkoumala, tak právě se říkalo, že co nejdříve. Co se dá dělat s tím, když zjistíš, že za 2-3 týdny bude preeklampsie? Já měla šílené otoky, 0,5 kila denně - takže bylo jasné, že to prostě nepůjde táhnout moc dlouho, ale moc víc než pít odvodňovací čaje (a tím to držet na tom 0,5 kg) jsem dělat nemohla.
@pipiinka Jsem si skoro jistá, že se to bude opakovat, moc lituju😔 měla jsem taky, a tak do dalšího těhu už nejdu, bylo to strašný a to se nám povedlo vyhrát, protože malý až ve 35+2tt, 3380g, 50cm, krásný, zdravý a akutní císař, mně bylo zle strašně a oteklý úplně všechno, ruce, stehna, hlava, hnus.
@merope no já myslím, že je to už na nemocnici a hlídaji, aby nebyla eklampsie. Já taky nevypadala teda nejlíp.. Tlak 180/120 v den porodu a nedostala jsem se ani do pantofle. Jak dlouho jsi v takovém stavu byla?
Jinak teda s tím anopyrinem..rikali,ze ho musím začít brát alespoň kolem 14tt, 15tt.,ale zjišťuje se na tom prvním screeningu, což je vlastně na konci prvního trimestru 🤷♀️ ale třeba tady plati, co doktor, to názor.
@2hanah nezlob se na mě, ale tyhle komentáře typu "jsem si skoro jistá, že se to bude opakovat" mě teda vytáčí. Jak tohle můžeš říct? Jsi doktorka? Dělala jsi rozbor krve tazatelky?!
Ps:jinak 33 není zas tak moc 🤭
@pipiinka prosimte, nenech se rozhodit. Vůbec se to opakovat nemusí. Kdysi jsem zakládala podobnou diskuzi a ozvalo se hodně žen, co to podruhé neměly. Ano, je to časté, že se to opakuje, ale neni to pravidlo. Mě strašně tyhle řeči, že se to bude opakovat rozhodly, doma malý dítě a já bulela X dní. Nevím, jaký jsi tt, ale ten anopyrin na tohle je fakt dobrej.
@nazka Neznáš moji diagnózu, takže zase Ty se nezlob, ale ten Tvůj úšklebnej smajlík je tam dost hloupej a trapnej, protože jsem vážně nemocná, taky jaksi nemůžeš vůbec posoudit, nic o mně, ani mém zdravotním stavu nevíš, mojí kamarádce se stejnou diagnózou řekli odborníci už ve 30, že je na dítě s tímto onemocněním stará a nikdy se jí miminko donosit nepodařilo, žádné nemá, milá zlatá chytrá. A ano, jsem zdravotník a zkus si někde přečíst, jaká je pravděpodobnost preeklampsie u dalšího těhotenství po předchozí prodělané, jinak tazatelce samozřejmě přeji, abych se mýlila, ale i tohle se v těchto laických diskuzích stává. A co Tebe tady vytáčí je mi upřímně jedno, každý tady může napsat svůj názor a já to udělala😉
@2hanah tvoje diagnóza mě mrzí, ale jsi dost podrážděná. kdybys nebyla tak naštvaná na okolní svět, třeba bys přišla na to, že jsem to nemyslela vůbec zle. Jsem starší než Ty, tak proto jsem to psala.
A buď tak hodná a nikoho nestras něčím, co vůbec být nemusí. To si radši ty názory strc za cepec. A nestras nevinne lidi.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Co znam holky, tak mely i v druhem. Bohuzel