Předčasný porod, bonding a kojení

dash_eko
10. říj 2021

Ahoj,
mám zkrácený čípek, ležím v nemocnici, dostávám infuze Mg a lék na vývoj plic miminka. Není jasné, kdy porodim, teď jsem 32+5tt.
Mám strach z toho, že když porodim brzo, nedojde k bondingu, zamilovaní se, mazleni a k rozkojeni, když by bylo miminko v inkubátoru.
Máte někdo podobnou zkušenost a nějak jste to vyřešily?

ivankarovenska
10. říj 2021

@dash_eko já sem rodila 32 týden a syna sem kojila dva roky ☺️ Takže bych se nebala

nikishkaaaa
10. říj 2021

@dash_eko já mám obě dcery narozeny 34+0tt a ta první je doslova mamámek a to, že byla v inkubátoru by nikdo nepoznal, je to šikovná holčička, strašně chytrá. Druhá dcera má teprve 2,5 měsíce, ale pevně věřím, že to bude stejné. Jen jsem se ani u jedné nerozkojila. Držím pěsti, ať vydržíte, co nejdéle 🙂

betysch
10. říj 2021

Já jsem rodila předčasně císařem.Hned po porodu my dceru ukázali asi na 30sekund a jela na novo JIP.Viděla jsem ji až druhý den dopoledne Za pár dní jsem ji měla u sebe.Za chvilku jí budou 3roky.Donedávna se kojila,mazlíme se pořád a je to velká láska.Druhou dceru mám porozenou v termínu a bonding proběhl 2hodiny a rozdíl v nich(co se týče vztahu u mě) nevidím.

littlebee124
10. říj 2021

Vůbec se ničeho neboj, stres není v tuhle chvíli dobrý pro tebe ani pro miminko, stejne tak pro kojení.
Jinak mamky teta rodila předčasně ve 28 tydnu a to trojčata a ještě před 25 lety, sice bonding nebyl, ale potom kojila úplně normálně a děti milovala nadevse na světě. ☺️ Jde i o spravne nastavení mysli. Děti to z nas citi.

squezy
10. říj 2021

@dash_eko vážně myslíš, že kdyz nebude bonding a mazelni apod., že tě nebude mít ráda?? Ja rodila v 36+1, plánovaný cisar, jednovanecna dvojcata. Ukazali mi je na 30 sekund a šup do inkubatoru. Starala jsem se hlavně o to, že sami dychaji, že jsou v teple v inkubatoru, že maji maximální péči. Za od druhého dne jsem ručně odsavala, posílala jim mlezivo a jednou denne prikladala, pomazlila. Kojila jsem skoro rok plně oba dva. Ted jsou jim 2,5 roku a máme se rádi 🙂 Ničeho nelituju, podle mě u předčasně narozenych děti je prednejsi péče, mazleni se pak dozene 🙂 Tobe doporucuju jen ležet a snažit se být psychicky v pohodě!!

dash_eko
autor
10. říj 2021

@squezy já jsem to zamilovaní se myslela z mé strany, abych neměla poporodní depresi, protože teď mi je bídně.
Každopádně díky za sdílení zkušenosti;)

sportovkyne
Autor odpověď smazal
Zobraz
biciklissie
10. říj 2021

To vůbec neřeš. Dcera se narodila plánovaným císařem v 38+1, ukazali mi ji na chvilku a pak dva dny vozili jen přikládat. Hned druhou noc jsem měla prsa úplně tvrdá, nalita. Kojení pak neklaplo, ale z úplně jiných duvodu. Syn se narodil přirozeným porodem v 37+1, bonding byl a brzo jsem ho měla u sebe. S kojenim a množstvím mléka bojujeme do teď. Tohle se fakt nedá předpokládat. A vztah vám to rozhodně nepoznamena.

jancaaaaa
10. říj 2021

@dash_eko myslím,že bonding by bylo poslední co by mě trápilo.... syn v termínu ale bonding neproběhl musel po porodu do tepla,ale pak vše v pořádku... dcera tam bonding proběhl a přiznám se,že to pro mě nebylo nic příjemného, byla jsem hodně unavená a malá se hned přisala a začli mi další bolesti...takže jedine co jsem chtěla aby už to skončilo...po tom vše v pořádku...

marta_kovar
10. říj 2021

Ležela jsem od 24 tt až do 34 tt sama v porodnici bez návštěv během covidu. Ležela jsem na silných lékách a Mg, furt mě strašili. Porod nastal v 37 tt až když sama praskla voda. Porod byl tragédie. Malého ihned odnesli. Přinesli až za skoro hodinu. Nebyl ani důvod ho odnést ale dobře. Nakonec jsem ho neměla v porodnici ani jeden den u sebe. Ležel celou dobu v inkubátoru na kapačce. Mohla jsem si ho přitulit až skoro po 5 dnech. Laktace se sama ihned rozjela, malý ihned papal. Když nás pustili domů, normálně jsem fungovala. Trauma mám z porodu a i z odloučení kdy na vizity chodili za miminkama na pokoj vizity a já to svoje měla na sesterně a mohla jsem za ním chodit co 3 hodiny. Takže ano, bolí to i teď. Trauma mám. Ale lásku mi to vůči němu nepokazilo a depresi jsem neměla. Buď ráda že máš aspoň návštěvy. A nikdy nevíš jak to dopadne. 🤷🏽‍♀️☺️

mysh_me
10. říj 2021

Bonding se dnes strasne precenuje. Asi prvni hodinu co nam malou prinesli, ji choval tatinek, protoze me jeste sili a nemela jsem ani pojem o case. Zadna kuze na kuzi ani prisati neprobehlo. Prevezli nas na pokoje vecer, a nemohla jsem ji mit u sebe jeste cely dalsi den a druhou noc (nebyla jsem ok). Jen mi ji nosili na kojeni a pomazleni. Zamilovala jsem se hned a rozkojila jsem se hned po prvni spolecne noci, a nemela jsem vubec pocit ze by s tim byl nejaky problem nebo to neslo… bonding je urcite fajn, kdyz je vse ok, ale kdyz ne, tak na tom zas tak nezalezi, hlavne musite byt oba v poradku a to ostatni prijde taky 😉

levandule_k
11. říj 2021

@marta_kovar Můžu se zeptat jaký byl důvod, že malý musel být na kapačce?

marta_kovar
11. říj 2021

@levandule_k Měl nízkou glykémii. Asi z důvodu těžkého porodu a asi že byl i dříve. Tak si špatně držel cukr. Takže byl nonstop připojen několik dnů, dokud si nebyl schopný ho udržet sám. Pošlu odkaz kde je více informací. Sama jsem o tom nikdy neslyšela.
https://www.nedoklubko.cz/predcasnyporod-zaklad...

plksv
13. říj 2021

Ani u jednoho ze tří porodů jsem neměla bonding. Láska i kojení proběhly 😄. Hlavně se nestresuj a dopředu už vůbec ne 😄.

ondul
13. říj 2021

Myslim, ze poporodni depresi si spis udelas takovymhle uvazovanim a nastavovanim mysli. Bonding je dulezity, ale neni samospasny a hlavni je zdravi mimina a tebe.

ajja87
13. říj 2021

Boding je jistě důležitý, ale prijde mi, že je to prostě hit poslední doby...myslíš, že naše maminky věděly co je to boding a zažily ho? Těžko, kojily a mely nás rády úplně stejně, jako ty budeš mít ráda svpje dítě... Depresi si zpusobis spíš timhle uvazovanim... Ja u jedné boding zažila a druhé ne.... U obou jsem prodělala laktační psychozu... Takze rozhodně to nebude bodingem... Prostě jsem se si to dala do hlavy, že jsem ze vseho byla vybobkovana, ale vidím to až teď zpětně... Je prostě potreba se hodit do klidu

maxulekapcule
13. říj 2021

Ja musela jit na porod 37tt, nakonec porodila 37+2, dite po porodu neplakalo, dali pochovat na vyfoceni a hned odnesli. Dostala jsem ho az dalsi den skoro po 24hodinach. A laska je z toho neskutecna

lucie24
22. pro 2021

@marta_kovar ahoj měla si problémy s čípkem?

marta_kovar
22. pro 2021

@lucie24 Ahoj asi jak se to vezme. V těhotenství to bylo hodně náročné a byla jsem ráda, že jsem vydržela takhle dlouho. Zkracoval se a otevíral. Po porodu zase bylo všechno okey a díky bohu jsem neměla žádné strašné poranění. A vlastně během porodu mě zase moje tělo neposlouchalo a vůbec porod neprobíhal tak jak by měl.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru