Pracovní úraz. Nemáte zkušenost, jak to funguje

11. čer 2020

Holky, zjistila jsem, že jsem těhotná a rychle jsem si udělala životní pojištění. V pojišťovně se mě neptali, jestli jsem v tom, tak mě to ani nenapadlo se ptát. Teď jsem v 7tt. a uklouzla jsem a jsem na neschopence se zádama. Bojim se, že mi pojištění zruší, protože ve smlouvě je malým výluka, “v souvislosti s těhotenstvím, které začalo před počátkem pojištění”. Chtěla jsem pojištění využít až třeba v 5. měsíci. Do práce se chci co nejdříve vrátit. Nemáte někdo zkušenost jak to funguje? Nebolí mě bříško, nevolnosti nemám, skoro bych nevěděla, že jsem v tom.

e7
11. čer 2020

A jseš doma kvůli tomu, že jsi těhotná? Nebo se zádama? Máš diagnózu na záda tak tam by nemělo těhotenství ničemu vadit. A jak chceš využít pojištění v 5.měsici? Většinou mají, že musíš být po uzavření smlouvy netěhotná alespoň třeba půl roku, já měla dokonce dva roky 😉

autor
11. čer 2020

@e7 jak se třeba dělají takové ty screeningy, prý část proplácí pojišťovna, tak jsem si právě udělala pojištění. No jsem se zádama, těhotenství tam zmíněné není. Ale nezjistí to? Nezruší mi to?

jipe
11. čer 2020

screeningy apod. proplácí zdravotní pojištovny (normálně, co máš kartičku pojištovny, tak prolez jejich webovky). životní je úplně něco jiného. Pokud bys byla na neschopence v souvislosti s těhotenstvím, tak ti nic nedají, za úraz, neschopenku, apod. v jiné souvislosti by ti plnění dát měli. To pojištění by mělo krýt hlavně třeba trvalé následky, invaliditu a smrt (proto životní). My si ho pořizovali, až s dětma, kdyby něco, at se z pojistky zaplatí hypotéka

nase_mimi
11. čer 2020

Tak to se ti moc nevyplatilo uzavřít si životko kvůli screeningům, který s tím vůbec nesouvisí😀 A to životko máš sjednaný s úrazovkou, že řešíš záda?

autor
11. čer 2020

@nase_mimi no, poplašeně jsem tam letěla :D Ano, mám tam úrazové, proto se bojim aby ty zada neklasifikovali jako, ze kdybych těhotná nebyla tak by se mi to nestalo. Akorát bych byla za blbca, 5 let makam a nechám se zbouchnout a jdu na neschopenku :D

purplerain
11. čer 2020

A ty jsi uklouzla v práci? Pokud ano a zaměstnavatel to uzná jako pracovní úraz, máš nárok na peníze od pojišťovny, u které má zaměstnavatel sjednané povinné pojištění odpovědnosti. S tím nemá těhotenství vůbec co dělat. Ale záleží, jak se to stalo.

andelka
11. čer 2020

Tak úraz nemá nic společného s těhotenstvím. Taky jsem byla v podobné situaci ( akorát úrazové jsem měla uzavřené už dlouho před těhotenstvím), pracovní úraz a nemocenská v 6-9 tt. Pojišťovnu těhotenství vůbec nezajímalo,i když to věděli, neb v papírech bylo napsáno,že na pohotovosti nedělali rtg kvůli graviditě. Dostala jsem normálně peníze od firemní pojišťovny,jako pracovní úraz,i od své pojišťovny jako úrazové plnění.

herminka
12. čer 2020

Na hospitalizaci, PN apod. v souvislosti s těhotenstvím mívají pojišťovny obvykle čekací dobu cca 8 měsíců - právě proto, aby to někdo nevyužil spekulativně.
Úraz se ti nestal v souvislosti s těhotenstvím, tak bych se tím netrápila, na úrazové stavy čekací doby nejsou. Normálně to potom nahlaš své pojišťovně.
Je to pracovní úraz, nahlásila jsi to včas zaměstnavateli? Ten musí mít zákonnou pojistku na úrazy zaměstnanců.

zelenaesmolda
12. čer 2020

Tak zivotni pojistka je na to kdybys zemrela ne?Treba pri porodu.Na neschopenku to nema zadny vliv ne?

e7
12. čer 2020

@zelenaesmolda já mám třeba pojištěnou i pracovní neschopnost 😊 ale to základní je většinou na úraz, hospitalizace a smrt bych řekla.

zelenaesmolda
12. čer 2020

@e7 tak na uraz jsou urazove pojistky ne?

e7
12. čer 2020

@zelenaesmolda no tak já mám nějakou kde je tohle všechno 🤷 taky platím pěknou dardu 😁

jipe
12. čer 2020

@zelenaesmolda v těch životních je obvykle úraz a pracovní neschopnost taky zahrnuto

zelenaesmolda
12. čer 2020

@jipe ok,ja se v tom tak nevyznam 🙂

jipe
12. čer 2020

@zelenaesmolda ty životní bývají prostě takové komplexní a člvěk si tam může nastavit, co jak chce, já jsem třeba na rd, tak nemám zatím pojištěnou pracovní neschopnost, manžel to naopak má, protože by snížení jeho příjmu bylo znát, atd....

herminka
13. čer 2020

@zelenaesmolda Životní pojištění je skutečně jen pojištění pro případ smrti a dožití, ale může mít spoustu připojištění - pro případ invalidity, pracovní neschopnosti, úrazu, hospitalizace...

marti89
13. čer 2020

Nevím, co plánuješ využít v 5. měsíci, když nemáš zdravotní problémy, kvůli kterým by ti mohli něco plnit. Co je to konkrétně za pojišťovnu a pojistku?

Pokud máš teď pracovní úraz, jsi doma za 100 % od zaměstnavatele (ten je na to ze zákona pojištěn). U některých pojišťoven je právě ještě výluka na pracovní úrazy, protože nedochází ke ztrátě příjmu. Pojistnou událostí je úraz zad, takže pokud ti to nevzniklo v souvislosti s těhotenstvím - že bys s sebou třeba sekla kvůli nízkýmu tlaku a o něco ses narazila, tak ti tohle plnit můžou (není-li tam ta výluka na pracovní úrazy). Jo a někde jdou i výluky na úrazy zad až 3 roky, tak prozraď konkrétní pojistku a můžu ti to vypsat.

herminka
13. čer 2020

@marti89 Ty čekací doby nebo výluky bývají spíš na onemocnění páteře, např. diagnózy M40 až M54.

marti89
13. čer 2020

@herminka Tak nepíše, co s tím má konkrétně..

herminka
13. čer 2020

@marti89 Já jsem pochopila, že uklouzla, takže úraz. Ale kdoví, jakou má diagnózu.

autor
14. čer 2020

@marti89 Nemam to od zaměstnavatele, jelikož jsem neměla klasifikaci “vhodné pracovní obuvi” tak se mi to stalo v práci, mám úraz, ale jsem na neschopence a pojistné plnění budu mít od pojišťovny.

marti89
14. čer 2020

Ok, a jaká pojistka to tedy je? A bude se plnit z denního odškodného za úraz nebo z pracovní neschopnosti, či obojího?

purplerain
15. čer 2020

Chápu dobře, že jsi neměla předepsanou obuv, když se ti úraz stal? Nicméně i tak se stále jedná o pracovní úraz, pokud k němu došlo v souvislosti s prací. To, že jsi porušila bezpečnostní předpisy, to může zaměstnavatel uvést do záznamu o úrazu a pojišťovna následně pokratit pojistné plnění. Ale není to důvod neuznat pracovní úraz!

jelenice_zavodnice
15. čer 2020

Chapu to spravne, ze se jedna o to pojisteni, ktere si uzavrela proto, aby ti byla hrazena nebo dorovnana PN kdyz na ni budes jako tehotna? Tento druh pojisteni mi taky nabizeli a asi vim o kterou pojistovnu se jedna. A pojisteni si uzavirala uz jako tehotna ale pri uzavirani si to jeste nevedela. A nasledne na to se ti stal uraz v praci? A ty ted chces vedet, jestli to pojisteni ti nezrusi a muzes z nej za techto podminek cerpat? Chapu to spravne?

autor
16. čer 2020
autor
16. čer 2020

@jelenice_zavodnice neřeším jestli to je nebo není “pracovní úraz” ze by mi to hradil zaměstnavatel, bohužel, já se s tím de*ilem hádat nebudu. Jde mi o přesně o to, jestli mi to pak nezruší, tak jak jste psala.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru