První screening mi bohužel vyšel pozitivní na Edwardsův syndrom 1:50. V nemocnici mi hned vypsali termín na CVS. Pro svůj klid jsem šla ještě do soukromého zařízení na jeden screening. Dr udělal hodně podrobný screening, kde hledal vyloženě vady tohoto syndromu. Nenašel vůbec nic, utz v naprostém pořádku. CVS jsem zatím odmítla, i z důvodu, že mám placentu hodně nízko a odběr by byl rizikový. No dnes volali výsledky krve a ještě horší než první z nemocnice.
Tak jsme se předběžné domluvili na odběr plodovky za tři týdny. Jde teď ještě něco dělat? Máte zkušenost? Nebo jen čekat na plodovku?
Někde jsem četla o nějakém lékaři, snad Hradec Králové? Který je machr přes utz a fakt dokáže říct jaké je riziko. Ale teď nemuzu dohledat jeho jméno.
Jsem z toho na nervy😔
Děkuji za vaše zkušenosti.
I já jsem měla pozitivni screening. Šla jsem na CVS k apolinari, odběr byl úplně v pohodě, doporučuju minimalne jeden cely den po jen ležet. Příšerny bylo čekat na výsledky....
@barkasykorka já půjdu až na plodovku, za 3týdny. Taky dlouhá doba😔 Jaké jsi měla riziko?
Bohužel, tohle prostě chcete vidět. Take se plodovce nevyhnete. ES je špatné a většinou se jde hned na potrat/vyvolání. Miminko většinou umře rovnou v děloze nebo ihned po narození. Ale držím palce, aby to plodovka vyvrátila a bylo vše v pořádku.
@vitezove já s plodovkou počítám. Jen jsem si říkala, jestli nezkusit ještě utz u odborníka. Napsala jsem prof Eliášovi z HK, případně zkusím zavolat a uvidíme.
Co odběr klků?
@zelenoockaa mám hodně nízko položenou placentu. Dr by si netroufl.. že by to bylo rizikové a bolestivé.
Měla jsem riziko na ES 1:48. Podstoupila jsem odběr cvs a negativní. Dnes máme doma 4 letou zdravou holčičku 🙂
ahoj nenabídli ti ten placeny test z krve??? je to bez rizika tuším stojí okolo 12 000 ale zase nic neriskujes odber plodovky bych fakt nepodstoupila kdybych si myslela že mimi fakt muze byt zdravé...
@europa00 Dr říkal, ze ten za 12tis by nestačil, ze by to musel být ten za 25tis To je pro nás už moc penez a sám doktor říkal, ze by do toho nešel, že opravdu radši plodovka.
Test z krve take neni 100% jistota. V pripade nejakych pochybnych vysledku bys stejne sla na plodovku, ktera ti rekne proste 100% vysledek. A vysetri i spoustu jinych vad. Riziko poskozeni plodu nebo potratu je minimalni.
@alcar Ano, proto jsem se rozhodla nakonec pro plodovku. Kdybych měla riziko třeba 1:300 uvažovala bych jinak, takto bohužel. Jen hold musím ještě vydržet :(
V HK doktor Bestvina,i nagenetice mi rekli ze je to machr...oak jsem byla jeste u docentky Kacerovske,ale ta je bohuzel na stazi v Americe.To jsou ty nej v Královéhradeckém kraji.
Mně teď dělali kvůli věku odběr z krve na tři trizomie včetně Edwardsova s., tzv. Trisomy test, a stálo to 9800 Kč, spolehlivost je údajně 99,9%.
@vaseli16 já jsem Zlínský kraj, ale tady o nikom nevím. Našla jsem prof Eliáše v diskuzích.
Aha,ja ze jsi psala o Hradci Kralove,tak jsem napsala kdo je tam dobry na screening.
@vaseli16 Já bych dojela asi kamkoliv a pravě na HK jsem narazila v diskuzích, ze je pan prof na utz kapacita. Ve Zlínském kraji o nikom nevím🤷🏼♀️
Ja jsem na 1.sreen. byla u pana doktora Bestviny a super vse vysvetlil parada a na 2. Mi to zařídili u pano doc.Kacerovske protoze prvni těhotenství bylo ukonceno kvuli trisomii 21 a ona se screeningama zabyva,kdyby nebyla vte americe reknu ti zkus si sjednat ji...ac na genetice mi rekli ze i pan doktor Bestvina je spicka ze se zabyva take hlavne prvotrimestrialnima screeningama,coz jsem puvodne nevedela.
Tady je problém, že žádný lékař to dle UTZ na 100% stejně neřekne, prostě žádný. Mně vyšly všechny UTZ ukázkově, tři doktoři prohlíželi mimčo fakt důkladně a dlouho, žádný test nevyšel pozitivně, přesto mě kvůli věku 39 let přesvědčili, trošku pod nátlakem, k Trisomy testu z krve za 9800 Kč (na plodovku bych nešla a ani mi ji nenabízeli), ten vyšel negativně. Jestli se rozhoduješ, jestli odběr plodovky ano nebo ne, tak ty další konzultace asi ještě smysl mají, ale pokud jsi rozhodnutá na plodovku jít, tak už další UTZ smysl nemá.
To budou spis tripple testy,ty se neplati...
Ahoj holky, potřebuju se s vámi podělit o moji smutnou zkušenost. Ve 11+2 tt mi moje gynd. objevila NT miminka 4 mm. Poslala nás druhý den na genetiku, kde potvrdili nález NT 3.8 mm a prosak kolem bříška 0.8 mm. Nabrali mi spoustu krve a na kontrolní ultrazvuk mě pozvali až za 11 dní!!Zdálo se mi, že moc dlouho doktor čeká. Začala jsem číst diskuse o NT a objevila jsem MUDr. Frisovou. Zkusila jsem ji napsat - neskutečné co následovalo - sama mi zavolala, přehodila pacientky, aby mě mohla vidět co nejdříve. Ultrazvuk udělala podrobně, precizně, vše viděla hned. Bohužel velká srdeční vada, rozštěp bříška a vada močového měchýře, pravděpodobnost chromoz. vady 1:4. Ještě mě poslala v ten samý den na genet. konzultaci. Tam jsme se rozhodli pro ukončení těhotenství. Ještě jsem si nechala odebrat u paní Frisoveé klky a hned druhý den jsem nastoupila do nemocnice. Díky její ochotě a včasnému odhalení vše proběhlo v narkóze (byla jsem 12+0). Nebojte se oslovit i jiné odborníky, zbytečně nečekejte. Hodně doktorů na lidi kašle. Paní Frisova, naprostá odbornice, mi takhle pomohla! A ještě mi psala e-mail, že mi drží palce na další miminko ♥️ Kdybych čekala, miminko bych, bohužel jako většina holek tady, musela „porodit“ předčasně. Procitam vaše zkušenosti a je mi líto každé z nás…vše snad preboli…Dva dny po potratu mi doktorka Frisová napsala e-mail, že z klků byl potvrzen Edwardsův syndrom....do 14 dnů půjdeme znovu na genetiku, na konzultaci,až budou kompletní výsledky..
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Odběr plodovky je u tohoto typu syndromu jistota, které se nevyhnete, je to nejlepší metoda pro detekci takových vad