Potravinová alergie v těhotenství. Udělají mi testy?

helena1033
12. pro 2023

Zdravím mám asi rok intolerance na laktozu, alergii na Bílek, soju a špaldu. Teď za posledního půl roku se prodalo i kuřecí maso a něco jako kolej ale na tady ty dvě mám jít na potvrzení na kožní test v lednu ale jsem těhotná v době testu bych měla být 13tt ...... Udělají mi testy? A když ne co potom v porodnici když to nebudu mít potvrzené od alergologie? Mám strach ze mi prostě klidně dají kuřecí má smetaně nebo tak a nebudou to chtít akceptovat že mám alergii když to nebude potvrzené. U prvního sem žádnou alergii neměla ale po porodu a operaci žlučníku se to rozjelo 😥

gbp
12. pro 2023

@helena1033 ja mam jit na alergo v lednu a ptala sem se, jestli nevadi ze kojim, to pry ne, jen abych nebyla tehotna mi rekli 🤷🏼‍♀️ ale treba to nak jde, nevim. asi uz na alergiologii chodis, tak tam zavolej a zeptej se primo tam 👍

malytlustyhroch
12. pro 2023

@helena1033 v porodnici zadne specialni potvrzeni nechteli, verili mi to, ale nevim jestli jinde treba chteji, zjistovala jsem dopredu, mozna jsem to i nekde mela napsano. Ale urcite jsem kvůli tomu nemusela znova na gastro ani na alergo.
Tentokrat to treba mam napsano v tehotenske prukazce, napsal mi to tam gynekolog na prvni stranku, k tem "komplikacim" kam se pisou dvojcata, problemy s tlakem atp. tak ja tam ma u "jine:" intolerance laktozy.
Ale pozor v porodnici vznikaly chyby temer denne (ale od tech te potvrzeni neuchrani). Doporučuju ptat se u kazdeho jidla a u kazdeho leku, jestli to muzes. Jake byly presne problemy s jidlem si nepamatuju, jen ze jich bylo hodne, fakt skoro denne. S lekama byl problem se sirupem "laktulosa" ktery obsahuje laktozu jako pomocnou latku, jako o zivot neslo, ale bylo mi po tom solidne blbe (a zbytecne). Takze furt vsem pripominat 🙈

helena1033
autor
12. pro 2023

@malytlustyhroch no já to mam taky napsáno v překážce tak snad jim to. Bude stačit.

veroniquecz
12. pro 2023

@helena1033 zkus se zeptat na krevní testy místo kožních.

helena1033
autor
13. pro 2023

@veroniquecz krevní testy mi dělali vše negativní, ale doktor tvrdí že to může být falešné negativní že je to časté. 🤷‍♀️

cilkat
13. pro 2023

Nikdy jsem neviděla, že by u dospělého někdo alergie řešil jinak než "a alergická na něco jste"? ... Ale obávám se, že v jídle s tím fakt umět nebudou - budou nejspíš umět "bez těch alergenů, co se běžně vypisují" (laktoza, soja, lepek), ale třeba to kuřecí už asi fakt ne. Takže bych počítala s tím, že do značné míry budeš potřebovat vlastní jídlo.

malytlustyhroch
13. pro 2023

@cilkat v nemocnici, kde byl syn jsem videla seznam diet, ktere "umi" bylo jich urcite ke ctyriceti, takze umi lecos, a tam to meli i dobre zirganizovane, vzdycky papirek s kodem diety a jmenem... No u nas v porodnici to tak zorganizovane nemeli, nejdriv je nenapdlo, ze kdyz jdu rano na vyvolani porodu budu vecer potrebovat bezlaktozovou veceri a nikde nic nebylo, kuchyne zavrena... Dalsi den mi zkusily dat normalni jidlo a kdyz jsem se dotazovala, vyplynulo, ze stale nikdo nenahlasil do kuchyne moji dietu, to ze bezlaktozova ma byt i snidane bylo uplne nad jejich chapani a pak jednou myslim zapomneli, ze ja jsem ta s tou dietou 🙈 A to jsem to hlasila jak magor uplne vsem. Ale nakonec to vzdycky nejak vyresili, pro jistotu jsem mela nejake rostline mleko, instantni kasi, ale nemusela jsem po tom sahnout. Takze s tim vlastnim jidlem asi hodne zalezi podnik od podniku.

kacka1994
13. pro 2023

No jestli ti na alergu delali testy z krve a bylo to negativni, tak toho moc vic neporesi 🙂 Na zaklade eliminacni diety ti alergolog nemusi vystavit potvrzeni o alergii... Ja jsem to treba resila kvuli laznim (jel syn alergik a ja jako pruvodce taky s nekolika alergiemi). Mam potvrzenou int. laktozi, ale vic mi vadi lepek a ten mi z genetickych testu nevysel, abych to mela potvrzene, musela bych na biopsii ze streva, coz odmitam, kdyz nemam problemy po vysazeni lepku. Doktorka mi dala do lazni zpravu s tim, ze mam int. laktozy a klidneni strevnich obtizi pri diete bez lepku. To jim v laznich stacilo, aby mi to proplatila pojistovna, jinak bych priplacela za stravu na vlastni zadost.
V tehotenstvi mi ale normalne delala testy z krve, myslim ze i kozni prick testy (nejsem si ted jista jestli to bylo v tehu).
V porodnici jim to stacilo nahlasit - na prijmu a potom zvlast i na oddeleni sestinedeli. Stejne jsem s sebou ale mela i dost vlastniho jidla a dalsi mi manzel donesl, protoze obedy sice byly v pohode, ale ke svacine jsem dostala 4 platky sucheho kukuricneho chleba k veceri bezlepkovy krajic chleba a floru 😂🙈

melis7
13. pro 2023

@helena1033 V nemocnici umí ledacos. Takže, že by neuměli dietu bez tvých alergenu bych strach nemela, ale i nemocnice má své limity, takže může být v dietě prodleva. Musí si to v kuchyni zorganizovat a spec uvařit nebo poslat spec. jídlo. Takže někdy trvá třeba pul dne, než tu tvoji dietu, která rozhodně nebude běžná, budeš mít. Myslím si, že speciální papír z alergologie nebude zase úplně nutný a ty alergie na jídlo ti budou věřit. Kdyžtak zvol raději větší nemocnici, než malou, tam asi s uvařením takové diety zase takový problém nebude.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru