Poprvé cukrovka, je to mé třetí těhotenství

joy85
27. črc 2020

Ahoj, dotaz k cukrovce. Porad bojuju s lacnou, nekdy se podari a je rano dobra, ale treba dnes zase 5.3 i pres druhou veceri a brzky cas mereni... za posledni dva tydny jsem mela cca 4x vyssi lacnou(5.2-5.5nejvic), jednou jsem zvolila spatny obed a vysledkem bylo 8.2 1hod.po jidle, dvakrat jsem mela zvysenou hodnotu po snidani(8-9 - u toho pomohlo vynechat rano kafe a mlecne vyrobky a od ty doby dobry). Takze me vlastne aktualne zlobi jen ta lacna.. vcera jsem mela 4.7, ale ne kazdy den se zadari... Muj dotaz- je toto uz indikace pro inzulin? Nebo mam jeste nadeji.😅 Snazim se porad si to nejak upravit stravou, nekdy se dari vic, nekdy min. Z hlediska komfortu vic uz asi delat nemuzu, snidani do sebe cpu pod tlakem, protoze vajicka a podobne snidane po ranu jsou pro me peklo😂druha vecere je taky boj, hlad nemam, zaha pali, delam to vse jen kvuli te glykemii... nekdy s uspechem, obcas me i tak glukometr zradi...
a v pripade inzulinu, jaka je pak prognoza k porodu? Jsem po jedne sekci a jednom prirozenem porodu, urcite by me nemeli vyvolavat, nerada bych zase skoncila sekci... cukrovku mam poprve(asi kvuli veku -34let), jinak v rodine nikoho s cukrovkou nemam ani ve svem okoli, tak netusim co cekat. Vaha od nasazeni diety stale stejna, za cele tehotenstvi zatim narust cca 6 kg, nejsem sice hubenour, ale ani opak, tak nevim cim jsem si to zaslouzila 😁 ve stredu jdu na kontrolu a netusim co cekat..

ahooooja
27. črc 2020

@joy85 měla jsem zvýšenou taky jen lačnou, jinak po jakémkoli jídle hodnoty max do 6,3 a to jsem obcas i prasila, ale lačná byla kolem 5,0 az 5,5. Byly dny kdy byla 4 ale to jsem nebyla schopna vypozorovat proč. Nakonec mi doktorka nasadila na noc jen prášek a hodnoty max do 5,1. Držím m pěsti.

rsr
27. črc 2020

Řekla bych, že hodně záleží na lékaři. Já jsem nafasovala na podobný problém injekce inzulínu, 2 jednotky ráno. Vyšší jen lačné, zkoušela jsem druhé večeře, třetí večeře, žádné večeře a stejně zvýšené. Musela jsem rodit jen v některé porodnici a tam se mi pomalu vysmáli, že taková dávka je jako by nebyla. Porod mi vyvolávali v termínu. U cukrovky se nedoporučuje přenášet, u inzulínu vůbec. Ale opravdu záleží na konkrétních výsledcích. Byl to můj třetí porod, první cukrovka.

joy85
autor
27. črc 2020

@rsr ja uz mam porodnici jasne danou, protoze miminko hned po porodu ceka operace. Tak snad tam nebude problem...

joy85
autor
27. črc 2020

@ahooooja tak kez by jen prasky stacily 🙏🏻A u porodu to pak melo nejaky vliv?

katule1990
27. črc 2020

@ahooooja Mám v podstatě od začátku těhotenství problém s lačnou hodnotou, netuším, čím to je (není mi ani 30, nemám nadváhu). Hodnoty po jídle ok, s tím neporadím, ale myslím sí, že lačná 5,3 z prstu je ještě relativně v pohodě a indikace k inzulínu to není. Já mám ranní hodnoty v podstatě vždycky 5,0-5,3 (málokdy se mi stane, že 4,8) a v dia poradně říkají, že je to v pohodě. Myslím, že o medikaci by se uvažovalo až kdyby se to dlouhodobě nedařilo dostat pod 5,6. Samozřejmě bude záležet na doktorovi, ale 5,3 je v podstatě hraniční a není to až taková hrůza. Fakt jsem nepřišla za 12 týdnů na to, čím se dá ta lačná ovlivnit. Jen jsem si všimla, že když se výjimečně vejdu pod 5,0, tak je to vždycky o víkendu, kdy si přispím. V týdnu, kdy vstávám do práce, jsou hodnoty horší.

werumka
27. črc 2020

@joy85 ahoj, všechny informace k tomuhle tématu najdeš na www.tehotenskacukrovka.cz
Podle metodiky je to rozdělené na těhotné na dietě, PAD a do 10j inzulinu za den. V takovém případě není potřeba speciální porodnice ani vyvolávání před termínem.
Při více jednotkách inzulinu je to individuální, většinou se vyvolává na termín.
Pokud už teď vis, ze budeš rodit v porodnici, kde bude miminko na operaci, tak tak na 100% rodí také ženy s komplikovanou cukrovkou.
Jsi teď na začátku období, kdy se hodnoty zhoršují vlivem hormonu. V případě mírně zvýšené lacne se nasazuje nejdřív lék metformin. Až pak se přistupuje k inzulinu, pokud prášek nepomůže 😉

linee
27. črc 2020

@joy85 mas takovou tabulku, kde si zapisujes hodnoty? Kdy se meris? Hned po probuzeni nebo pozdeji? Ja jsem treba zjistila, ze hodnoty merene pul hodiny po probuzeni (ranno hygiene a pod.) jsou vyssi nez kdyz si merim hned, co otevru oci🙂
Urcite si zapisuj hodnoty. Podle toho rozhodne dr., zda jeste zkusite dietu a nebo ti da prasek na noc a nebo je to na inzulin. Mne u prvniho stacila dieta, u druheho az inzulin a bohuzel jsem se dostala az na 23 jednotek. Nejvyssi hodnoty lacna dosahuje kolem 32 tt. Obe deti mi byly kvuli tehotenske cukrovce (a je jedno, zda inzulin nebo jenom dieta, proste mas diagnozu GDM) byly vyvolavane presne v den terminu. Za cele tehu jsem u obou pribrala do 7 kg. Metformin mi primo rekla, ze by u mne nezabiral, takze nasadila primo inzulin. Jinak na tehotenskou cukrovku je opravdu expert prave @werumka 🙂 Hodne mi poradila. Uvidis jeste, co ti rekne i lekarka.

joy85
autor
27. črc 2020

@linee ted uz si lacnou merim hned rano v posteli, protoze jsem si taky vsimla, ze vysledek negativne ovlivni kdyz spim dlouho, pak vsem chystam snidani a pak se teprve merim 😂
@werumka jj stranky pilne studuju, dekuju 🙂 v Motole si urcite poradi i s cukrovkou, z toho ani obavu nemam, spis z toho vyvolavani na termin, nerada bych si zopakovala prvni porod... kontrakce nekolik hodin a pak akutni cisar... no uvidime jak to dopadne

joy85
autor
27. črc 2020

@linee jinak hodnoty si zapisuji, v patek uz to byly tri tydny co poctive merim. A prave to ma trochu se zhorsujici tendenci. Neco se dari odbourat jidelnickem, ale ta lacna je pro me zahada, nedari se uplne ovlivnit no... ale zas si rikam ze ty hodnoty jeste nejsou tak strasne, v podstate dle drivejsich kriterii jsou spis hranicni. Otazka je jaky bude vyvoj dal. Jeste mam 9 tydnu do porodu.

linee
27. črc 2020

@joy85 prave ted ti hormony kulminuji a jak jsem psala, kolem 30-32 tt jsou hodnoty nejvyssi. Uvidis, ale pokud se ti nedari dietou hodnoty jeste snizit, a uz jsou to 3 tydny, bude nutne hodnoty upravit jinak (prave metforminem na noc a nebo inzulinem). Problem je v tom, ze drivejsi kriteria uz ted nikdo nezohlednuje a plati aktualni a tam uz vyssi si. Mas uz JENOM🙂 9 tydnu do porodu, neboj, to urcite zvladnes! U postupu pri porodu se urcite domluvis na poradne v Motole, zohledni vsechny moznosti i rizika a predevsim udelaji to nejlepsi pro miminko. Rozhodne se niceho neboj, tehu cukrovku ma hodne zen, vliv na to muze mit i vek. Ja mela oba porody vyvolavane a kazdy byl uplne, ale uplne jiny i delkou i intenzitou.

ahooooja
27. črc 2020

@joy85 Vliv nevím jestli to mělo. První porod před 9-ti lety císař + cukrovka a téměř důchodcovský věk, tak jsem po celou dobu porodu byla na monitorech. Porod přirozený asi týden před termínem. Po porodu všechny hodnoty v normě já i dítko.

werumka
27. črc 2020

@joy85 V Motole určitě nebudou vyvolávat dřív, než je nutne, tam tu metodiku dodržují 🙂 tu lacnou prave ovlivňují nejvic hormony, které startují kolem třetí ráno. A po 30. týdnu jich je nejvic. Myslím, ze na první dobrou zkusí metformin. Ten na tyhle ranní hormony zabírá 🙂

joy85
autor
27. črc 2020

@werumka tak to bych byla rada 🙂 ja a injekce by byl velmi napinavy pribeh, jak vidim jehlu, omdlivam 😂i na to pichani do prstu musim koukat jinam.

Jeste jsem se zapomela zeptat, ten glukometr se po sestinedeli vraci? A mam si ho brat sebou ted na kontrolu? Doktor nic nerikal a me to v tu chvili nenapadlo se ptat...
A setkali jste se nekdy s tim, ze nejaky pristroj udaval vyssi hodnoty nez realita? Mela jsem minuly tyden pujceny jeste jeden od diabetika, a na nem jsem mela vsechny vysledky o 0,5 - 1 nizsi, coz me dost zarazilo...

linee
27. črc 2020

@joy85 zalezi. Kamaradka vracela, me zustali oba. Ja na kontroly nebrala, oni maji v ordinaci svoje. Ano, rozdil je, dokonce rozdil mezi odberem ze zily i z prstu, klidne i 1.
Proto se doporucuje prave odber z jednoho pristroje, nikdy ne od rozdilnych. Take zalezi, po urcite dobe je nutne pristroj kalibrovat a pod. Vliv ma na mereni take cistota prstu (proto nutne merit s cistou rukou), hloubka vpichu a pod. Odbery jsou orientacni, ale pokud mas ze stejneho glykomeru priblizne ve stejnou dobu jine hodnoty a porad vyssi, tak tam nejaky problem je.

katule1990
27. črc 2020

@joy85 Glukometr se určitě vrací, ale zatím nevím, kdy 😀. Na žádnou kontrolu jsem ho s sebou nebrala, měřím s tím jen doma a v práci a na kontrolu nosím jen sešit se zapsanýma hodnotama a vypsaným snědeným jídlem. Glukometr může mít nějakou odchylku, měření nemusí být úplně přesné, ale ty dnešní moderní prý měří celkem přesně. Obecně jsou hodnoty vyšší po měření glukometrem (proto může být max. 5,2), než ze žíly, kdy může být max 5,0. Já jsem se jednou měřila v den, kdy mi brali krev ze žíly (měla jsem 5,0) a 5 minut poté jsem se měřila glukometrem a měla jsem 5,6, to bylo zvláštní.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru