Už nevím, co s tím. Může to být tak rok nazpátek, co mi poprvé popraskaly koutky u pusy a od té doby se mi to neustále vrací. Vždycky se toho na chvíli zbavím, ale nakonec mi ty koutky znova popraskají, zrovna jako teď 😠 Měly jste to některá a povedlo se vám toho zbavit? Jakým způsobem? Jenom podotknu, že těhotenstvím to u mě nebude, protože se mi to poprvé objevilo dávno před ním... 😒
Mám to docela často odmala, vždy se to zhorší na podzim. Mně pomáhá Framykoin mast. Plus brát béčko.
ted to začínám taky řešit, protože se to začlo dělat oběma synům 😒 vím jak to bolí a jak je to nepříjemné, já jako malá jsem na to trpěla ☹
@ikaterina mně taky pomáhá b-komplex, je to na něm i přímo napsané. Ale v těhotenství fakt nevím, jestli je to Ok 😒 Nebo přidat potraviny bohaté na Béčko. Přímo na koutek jsem dávala citrovital, často se tam může dostat infekce a pak se to nechce zahojit a citrovital působí antibakteriálně.
@ikaterina Je to sníženou imunitou, takže hafo céčka (v nadbytku až 2000mg denně) a béčka. Pokud nezmizne, tak zkus Bactroban mast - je to na předpis, atb, takže se radši poraď s praktickým lékařem ohledně užívání v těhu. 😉 Mně osobně to na koutky pomáhá - během dvou dnů mám klid. Manželovi pomáhá na opary.
@ikaterina Toto píšou v příbalovém letáku, takže ty asi budeš ten "závažný důvod". 😉
Těhotné ženy mohou přípravek používat pouze ze zvlášť závažných důvodů.
Během léčby Bactrobanem je možno kojit. Jestliže je však ošetřována popraskaná bradavka, je vhodné během léčby Bactrobanem mléko z ošetřovaného prsu odstříkávat a dítěti nepodávat.
@betelgeuzz Ten Citrovital, to jsi používala gel? Koukala jsem, že to jsou kapky nebo tablety (ale obojí pro těhule a kojící zakazané) nebo gel, ale to je na dásně při prořezávání zubů...?
Kup si bkomolex a fungicid mast . Pry to je plisnove, resila jsem to pred tydnem u syna. Je to volne prodejne, nebo konopnou mast, ale tu syn nesnesl,ze smrdi
@ikaterina mám doma kapky, ony se dají při některých problémech používat vnitřně a proto je tam asi i napsané, že pro těhotné ne. Ale namazat ten koutek bych se nebála.
Také hlasuju pro Citrovital kapky - natírat - působí jak proti kvasinkám, tak i některým bakteriím i virům. Popraskané koutky, ragády jinde na těle - nejčastěji jsou infikované právě kvasinkami. Antibiotika bych si na to určitě nedávala, ne jako první volbu (Bactroban a pod.). Jinak Bactroban na opar - to je nesmysl, leda by tam vznikla sekundární infekce - opar je virového původu, nikoli bakteriálního.
@luthien.k Já jsem také neradila Bactroban dávat na koutky jako první volbu. Jen v případě, že by nic jiného nepomohlo.
A co se týče oparu, dovolím si tak úplně nesouhlasit. Ano, je virového původu - ale pouze původu. Do 24 hodin nastává v místě oparu běžný zánět - vždycky (jelikož je to otevřená rána a snadno se osídlí bakteriemi), tam už nehraje virový původ žádnou roli. V tom případě lze širokospektrá atb použít. A znám mnoho případů, kterým s vleklým oparem pomohl jedině Bactroban. Samozřejmě se musí užívat jen několik dní a ne často, jinak přestane účinkovat. 😉
Díky za všechny rady, dámy 🙂 Zkusím ten Citrovital a Riboflavin, možná i ten Framykoin, jestli mi ho dr. napíše, a uvidíme, jestli mi to pomůže. To ostatní musí beztak počkat až porodím 😉 😎
@alcar však píšu, leda při sekundární infekci. Nicméně Citrovital je přírodní a působí i antibakteriálně, nemám problém zvládat opar jen s ním 🙂 Já vždycky ihned zahájím intenzivní posilování imunity i zevnitř, protože u mě je opar jasnou známkou toho, že "na mě něco leze". Prostě antibiotika, i zevní, jen opravdu v nouzi nejvyšší, patří mezi nejvíc nadužívané léky a podle toho pak taky ta odolnost bakterií vypadá, obzvlášť, když je lidé používají nesprávně, jak píšeš.
@luthien.k Ano obě máme svým způsobem pravdu, já Citrovital nikomu neberu a taky zkouším nejprve vždycky zahájit léčbu vnitřně - však i má rada zněla zvýšit imunitu a v tom je celý problém oparů... Já nikdy opar neměla, protože s imunitou problém nemám, pracuji ve zdravotnictví v infekčním prostředí, tak asi i díky tomu... Ale jsou prostě chvíle, kdy už není jiné zbytí, než nasadit atb, protože pak to může přerůst v obrovský problém. Kamarádka tak měla vleklý opar celou zimu, který se jí rozšířil do nosu a pak z toho měla těžký zánět dutin. A přitom stačilo po 14 dnech, kdy se opar nehojil ho párkrát namazat atb mastí a měla by po problémech. Než se trápit a měsíc zdánlivě něco přeléčovat přírodně.... Prostě odsud podsud. Ale i já samozřejmě doporučuji těmto komplikacím předcházet, posilovat imunitu přirozeně, nejlépe ještě před zimou apod. 😉
Prasklými koutky jsem trpěla téměř celé těhotenství. Špatně se to hojí a kousnout do jabka či většího rohlíku není úplně dobrý nápad. Měl by pomoct vitamin B.
Holky nemáte nějaká na prodej Bactroban mast?
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Ahoj, říká se tomu " infekční koutek úst " , zkus si to vygooglit. 🙂