Dobry vecer maminky, s ohledem na situaci kazdy den velmi tezko usinam a tak se chci s Vama poradit probrat toto tema. Cekam holcicku a cele tehotenstvi je takřka bez problemu, 1. i 2. Screening byl v poradku, šok Vsak nastal ve 30tt kdy mi lekar sdělil, ze me miminko je velmi male, ze odpovida zhruba na 27tt a odhadem vazi 1020g.
Ja sama jsem drobecek 155cm stihla a otec 181cm. Jen lekar me postrasil, ze pokud dite nevyzivuje placenta ze mi vyvolají porod drive. Zatim jsem jela průtoky v poradku. Stalo se to nektere z Vas?
@kkacenkkast jeste dodam, ze nyni meri 83 cm. Proste mrnava a hubena po mne. Lekari maji svoje tabulky, kdyz dite neodpovida, plasi. Mnohdy zbytecne. Ja si s dcerkou fakt uzila sve, ty odhady se lisily od prumeru snad uz v osmem tydnu tehotenstvi. A po porodu jsem prvni pulrok jen behala z vystreni na vysetreni. Az antropolozka tomu udelala pritrz, kdyz mi potvrdila, ze je naprosto normalni, ze mam male dite, kdyz ja merim 160 cm a manzel 176 cm. A oba jsme stihi.
Kdyz jsem nastupovala do prvni tridy dva mesice pred sedmymi narozeninami, mela jsem 16 kg. To mivaji nektere deti ve ctyrech letech.
Moje holčička je cca o dva týdny mladší, nikdo to neřeší. 🙂 Můj syn byl zase o dva týdny napřed a narodil se velký... Takže ono je to jedno asi 🙂 tabulky
Ja jsem kolem toho 30tt zacala resit to same. Kazdy tyden kontrola prutoku a nikdy jsem nevedela, zda jeste pujdu domu nebo uz rodit... nakonec mi porod vyvolavali na 37+0 prave kvuli hypotrofnimu plodu... nastesti doktor trval na neustalem napojeni na monitor, aby vedeli jak se malemu dari... protoze pri druhe kontrakci mu zacali selhavat srdecni ozvi a skoncili jsme akutnim cisarem (mel pupecni snuru kolem krku). Maly se narodil 2080g a 45cm. Pet dni byl na intermediarnim oddeleni na detskem, pak uz jsme byli tri dny spolu na nedonosencich a pousteli nas domu. Synek je do ted (skoro 17m) drobek, ma jen 8kg a 75cm, ale je uplne zdravy 🙂
Kdybys neco chtela vedet klidne napis sz 🙂 a drz se, doktori jsou dneska uz hodne opatrni a urcite vse dobre dopadne!
Kam chodis na sledovani?
My máme v rodině opačný případ - o nedostatečné výživě se vědělo už od začátku, chyběla jedna z vyživujících tepen. Celou dobu doktoři uklidňovali maminku, že vše bude ok, že to dítě doroste. Porodní váha přes 4 kila, na konci šestinedělí přes 6 kilo. Takže ne vždycky musí být dobře i ten odhad.
@kkacenkkast Káťo, jak jste mívala dlouhé cykly? Doktoři velmi často špatně předvídají ovulaci. Vidí vyzrálý folikul při kontrole a už si myslí, že bude za den ovu a ona může být až za dýl. Záleží, jak jste se před početím sledovala. Tudíž může být mimčo zcela zdravé a v normálním vývoji, jen je mladší, než si ti doktoři původně mysleli :-/
Nas doktori,taky strasily ze maly bude nedoseny,ze je malicky podle utz. Tyden jsem lezela v nemocnici pred porodem,se spatny tlakem a ze je jeste brzo, ze mame jeste dva tydny cas. Nakonec to skoncilo akutnim cisarem a zijistily,ze maly je plne donoseny 40+5 a podle doktoru mel byt tak 38 tyden. Byl hubenour,ale zase dlouhy,to ma po manzelovy
Jsem na tom hodně podobně - v prvním i druhém trimestru mrňousek odpovídal, naopak byl i větší. Od 30. týdne váha hodně stagnuje a jezdíme na kontroly každý týden do porodnice kvůli špatným průtokům. Ve 30. tt jsme na tom byli hodně podobně jako vy.
Taky jsem malá, stejná výška, takže u mě nikdo obra ani nečeká, ale kvůli těm průtokům se miminko hlídá. Nezbývá než pozitivně věřit, že všechno dobře dopadne. A i kdyby museli porod vyvolávat, je fajn, že to miminka už venku zvládnou 🙂 Asi bych se tím nestresovala víc, než je nezbyteně nutné, protože to je to poslední, co miminko potřebuje 🙂
2 týdny se dají tolerovat, 4 je dost, dítě může strádat a pak je vyvolání jediná možnost
@kkacenkkast Ve druhém těhotenství byl skřítek od 30tt velikostně na velmi nízkém percentilu. Kontroly co 14 dní, průtoky v pořádku, percentil stále klesal. Odhad byl miminko v termínu max 2,5 kg. A 5 dní po termínu se nám narodil zdravý chlapeček s váhou 3820 g. Kamarádka čekala miminko 14 dní po nás. Malá se narodila o 6 týdnů dřív (sama od sebe) s vahou pouze 1680 g s tím, že velikostně zaostávala asi od 26 tt. I tak to krásně zvládla a je zdravá.
Ja musim rict ze jsme na svatky zatim doma 🥰 mala zacala papat, za 14dni pribrala 400g takze stale je je to drobecek a odhad j taky velmi nízká porodní váha, ale roste a to je nejdůležitější 🥰
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@kkacenkkast ano, stalo. Konecny rozdil byl 5 tydnu, dcera se narodila ve 40+4 spontanne s mirami 46 cm a 2,5 kg. Prutoky byly vzdy ok, placenta tez. Dnes jsou ji dva a pul a ma lehounce pres deset kilo, jinak je uplne zdrava a sikovna 🙂 Nedeste se, vase dcerka bude po vas 🙂