Placenta v porodních cestách

p_a_t_r_i_c_i_e_
15. črc 2017

Ahoj holky chci se zeptat, čekám dvojčátka (páreček) a včera mi na Scr. II doktor řekl, že malej má placentu dole v porodních cestách. Docela mě vyděsil tím co vše se může stát nehledě na ohrožení života mě i miminek. Doma už mám 3 letou dceru takže se pťiznám, že jsem z toho doslova vp.... Je tu někdo kdo to zná či prožil prosím. Rady , tipy či triky jak to dotáhnout až do konce? Jsem teprve 20+3. Díky moc.

zyx
15. črc 2017

Ahoj, já měla stejný problém. Doma dcerku 2,5 roku. Od 20. Týdne se to projevovalo občasným špiněním. Ve 29 týdnu přišlo velké krvácení a už jsem zůstála u Apolináře na oddělení rizikového těhotenství. 33+4 přišlo další velké krvácení a díky tomu, že jsem byla v porodnici, tak do 10 minut byla dcerka císařem venku. Bylo to velice náročné psychicky, stýskalo se mi po starší dcerce. V porodnici jsme zůstali déle, čekalo se tuším na 38 týden. Dcerka byla první den na novorozenecké JIP a pak asi dva týdny na oddělení předčasně narozených dětí. Pak mi ji konečně dali na šestinedělí. Apolinář skvělá nemocnice, i jsme se nakonec rozkojili, což jsem vůbec nečekala. Dcerka měla porodní váhu 2700 g a 49 Cm. Nyní je jí 7 let, žádné zdravotní následky, je moc prima. Měla jsem placenta previa - ve dvacátém týdnu mi řekli, že se ta placenta může vytáhnout. Bohužel se nestalo. Strašili mě možností vykrvácení, že přijdu o dělohu.. nic takového se nestalo a v rámci možností bylo opravdu vše v pořádku. Držím moc palce, aby se to dalo do pořádku. Pokud by nastalo nedejbože nějaké špinění, volej sanitu! Pokud by ti doporučili hositalizaci, ber ji (i když je to těžké s malým mrňousem doma). Nevím, odkud jsi, ale podívej se v okolí, zda má porodnice i prenatální péči pro nedonošené děti. Já měla rodit na Bulovce, ale odtamtud mě převázeli, protože by se o tak časné miminko neuměli postarat ( při první hospitalizaci). Pokud jsi z Prahy, můžu vřele doporučit Apolináře, tam jsou fakt kapacity a bezvadné sestřičky! Držím moc palce, ať se placenta z porodních cest vytáhne a pokud by se to nestalo, tak věř, že je to zvládnutelné. A jestli můžu radit, žádný stres. Všechno hoď za hlavu. Já vždy špinila, když jsem se rozčílila nebo si dala horkou sprchu (tu miluju).

karlajasmine
15. črc 2017

Hlavne se nenech vystrasit.. doktori velmi radi strasi vsemi hruzami, ktere se 'mohou stat', ale to jsou miniaturni procenta pripadu. ve 20tt se placenta jeste muze vytahnout a i kdyby ne, je dost zen, ktere to takto mely az do 40tt bez problemu a akorat pak musely rodit cisarem. Ja bych ti v tuto chvili radila se na to totalne vykaslat, normalne zit a jakmile by se objevil problem tak do nemocnice, ale neboj se toho a neprivolavej to 🙂 Urcite bude vsechno ok.

karlajasmine
15. črc 2017

Jinak ja mela placentu v porodnich cestach na I.screeningu, na II.screeningu byla na predni stene delohy ve spodni casti, a ted uz ji mam uplne nahore. Takze ona se opravdu vytahnout muze a velmi casto se tak i deje. Ty komplikace jsou naopak fakt v minimu pripadech. Nechapu na co te doktor strasi, me naopak uklidnoval, ze neni co resit, ze je jeste brzo se tim vubec zabyvat.

zdenkaell
15. črc 2017

@karlajasmine do 40.týdne se sekcí rozhodně nečeká. plánovaně se dělají kolem 36.tt, právě proto, aby porod nezačal spontánně a nedošlo ke krvácení.

sedlackovak
15. črc 2017

Ahoj já měla to samé a teď jak jsem byla na druhém screeningu se mi to srovnali a mám to tam kde to má být.Prý se to většinou srovná mi řekli já jsem 23tt

g_m
15. črc 2017

@p_a_t_r_i_c_i_e_ V 24tt jsem kvůli placentě u porodních cest ležela v nemocnici, ale u mě to bylo i tím, že se mi pod ní vytvořil hematom a krvácela jsem. Po pár dnech mě pustili domů s tím, že pokud placenta dole zůstane, budu muset rodit císařem. Nakonec se sama vytáhla až nahoru a rodila jsem přirozeně bez vyvolání apod. Má to tak spousta holek a většině se vytáhne, takže hlavu vzhůru! Bude to dobré!

verape
15. črc 2017

@karlajasmine Samozřejmě, že se placenta může vytáhnout, ale taky nemusí. Nedivím se, že zakladatelce popsali všechna rizika. Alespoň ví, na čem je. Vím, o čem mluvím. Rodila jsem syna akutní sekcí 36+6 kvůli abrupci placenty, plánovaného císaře jsem měla o 10 dní později. Hrozili mi i odebráním dělohy, protože jsem měla placentu na přední i zadní stěně a riziko velkého krvácení tam prý bylo . Doporučili mi klidový režim, žádné zvedání tehdy dvouleté dcery, žádný sex. Když jsem se začala jsem se otvírat a placenta odlučovat a spustilo se mi jasně červené krvácení, okamžitě jsme jeli do nemocnice, kde ihned udělali císaře. Naštěstí máme nemocnici 5 minut autem , kdyby to trvalo déle, syn už tu nemusel být.
Takže zakladatelce bych doporučila, ať se snaží hlavně zvolnit, nic netahat a při jakémkoli náznaku problému jet do porodnice.

akankeo
15. črc 2017

@p_a_t_r_i_c_i_e_ a prvni dite jsi porodila normalne, nebo cisarem a pokud cisarem, mas placentu pres jizvu? To, co popisujes je vcestna placenta, jeste porad ti muze vylezt vys, nebo se aspon posunout do dolniho segmentu fundu, spousta maminek to ma stejne touto dobou jako ty a pro vsechny pripady se to hlida. Je to hodne nebezpecne po sekcich, kdyz je pres jizvu a ta jizva je tenoucka, tak je tam nejaka pravdepodobnost, ze ji placenta proroste, ale furt se bavime o par procentech pripadu s touto komplikaci, u zdrave delohy je to riziko vice mene az pri porodu plus se hlidaji hematomy, ale zadne drama to neni, proste se pak rodi planovanou sekci, pokud se porod spusti sam, tak akutni, ale to je jenom pokud se to nehne, ale vetsinou vyleze s rostouci delohou nahoru. Kdyby se nahodou stalo, ze zacnes krvacet a ta pravdepodobnost je fakt malickata, tak je dobre, ze se o tomhle vi, nahlasis to zdravotnikum a ani zajisti odpovidajici peci

luska__
15. črc 2017

@p_a_t_r_i_c_i_e_ já měla na 2.screeningu 10mm od porodních cest placentu a teď na 3.screeningu už 3cm od, ale udajne je to furt hranicni a rozhdone az porodnice

akankeo
15. črc 2017

@verape abrupce placenty byva zpusobena urazem, vysokym tlakem pripadne pripadne preeklampsii, malokdy vcestnym luzkem!!! Pri vcestne placente je pravdepodobnost abrupce jen o malinko vyssi nez pri normalne ulozene a vsechny tehotne nechodi s ocima na vrchu hlavy, ze se jim toto muze stat, tech pripadu je strasne malo!!! Navic hodne zalezi na tom, jestli je placenta pres branku, to je ta horsi varianta nebo k ni jenom dosahuje. Osetrujici lekar vzdy pacienta pouci podle zavaznosti jeho konkretni situace, takze to co platilo pro tebe rozhodne nemusi platit pro zakladatelku diskuse a vcestna placenta, o ktere se vi se malokdy vyvine v zivot ohrozujici stav neb se voli odpovidajici zpusob vedeni porodu, narozdil od abrupce, kde dochazi k masivnimu krvaceni a pokud je vetsiho rozsahu a clovek se nedostane na operacni stul vcas, byva nekdy nutne pristoupit k hysteroktomii k zachrane zivota, protoze to proste neni cas zastavit jinak, ale to co se ti stalo je zas jen urcite procento pripadu abrupci, to se nedeje pri kazde. Strasit pani promilem pripadu s promile tehotenstvi mi neprijde uplne vhodne, myslim si, ze lekar ji poucil dostatecne... Navic u abrupce, k tomu, aby to ohrozovalo na zivote dite se muzi odloucit alespon ctvrtina placenty a to uz je echt krvaceni, byva to treba po bourackach s velkym narazem do bricha, po padech, obvykle je abrupce v mnohem mensim rozsahu a dite se rodi prirozene, protoze telo si k tomu spusti prekotny porod, maminka dostane transfuzi a tot vse...

karlajasmine
15. črc 2017

@verape Tak o tom, ze pokud tehotna zacne krvacet jasne cervenou krev, musi okamzite do porodnice a ke konci tehotenstvi nejlip sanitkou, vi asi kazda tehotna.. ale to porad neni duvod nekoho strasit. K cemu to zakladatelce bude, kdyz ji doktor vyjmenuje vsechno, co se muze v 0.01% pripadech stat? Pokud ji Dr. rekne ''kdybyste zacala krvacet, okamzite volejte sanitku'', bohate by to stacilo.

odula
15. črc 2017

Ja mela placenta praeviu partially,tj 3.stupne, to jeste uz pres brandy, snad az do nejakeho 20+tt. Nedostala jsem zadny zvlastni doporuceni,Jen ze pokud se object krev tak prijet. Vytahla se pozde, ale vytahla a bez komplikaci. Bud ostrazita ale nenervuj se, bude to urcite ok 🙂

odula
15. črc 2017

* partialis a ** pres branku . 😀😀 nenavidim autokorekce 😀

p_a_t_r_i_c_i_e_
autor
15. črc 2017

@akankeo nn rodila jsem přirozeně 4/14 a pak bohužel revize 10/16 ale oboje dvoje bez komplikací.

p_a_t_r_i_c_i_e_
autor
15. črc 2017

@akankeo ve zprávě mám že placenta kryje vnitřní branku

verape
15. črc 2017

@karlajasmine @akankeo Já jsem nechtěla strašit, máte pravdu, samozřejmě se to stává málo často. Zakladatelka se ptala na zkušenosti s vcestnou placentou, tak jsem napsala. Budu držet palce, ať to dobře dopadne a placenta se vytáhne.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru