Placenta praevia přes branku 6 mm, 15tt

katerinka87
8. říj 2016

Ahoj holky. Jsem 15tt, už začínám třetí týden na neschopence pro občasné špinění a zakrvácení.. klidový režim, ležím a beru Utrogestan a teď i Ascorutin. Kontrola v nemocnici OK, vše v pořádku, miminko prospívá. Doktor říkal, že placenta sice nízko je, ale 6mm nic není a vytáhne se. Jen co jsem kde četla, tak takhle brzy se placenta nízko ještě neřeší, je tak v hodně případech a holky ani nekrvácí. Jsem z toho nešťastná, opravdu ležím, odpočívám, nic nedělám a krev se objevuje ☹ Má někdo podobné nebo stejné zkušenosti?

astyna
8. říj 2016

ahoj, zeptám se jinak - výsledky plodu OK? žádné anomálie?

katerinka87
autor
8. říj 2016

všechno v pořádku, 1. screening a poslední ultrazvuk v nemocnici, průtoky, velikost i motilita plodu.. vše jak má být, placenta se neodlučuje

sonia79
8. říj 2016

@katerinka87 Neboj. Mně zjistili praevii v 16tt, krvácela jsem a odešla i dost velká sraženina (bylo to na WC a já se vyděsila, že jsem potratila). Měla jsem až do cca. 23tt placentu úplně přes branku (kolik mm či cm už si přesně nepamatuju resp. musela bych pohledat zprávu), nebylo vůbec jisté, jestli se vytáhne nebo ne. Klidový režim jsem měla jen částečně - můj gynekolog byl názoru, že to "nevyležím", po tom 16tt už jsem totiž nekrvácela ani nešpinila (nasadili mi Duphaston což je progesteron a Ascorutin). Hodně jsem se ale hlídala a první týdny byl celkem stres. Pak jsem to tak nějak částečně pustila za hlavu, užívala si léta a pupíku. Teď jsem 33tt a od UTZ ve 27tt vím, že si prcek placentu vytáhl s sebou výš, teď jsme už 2cm mimo hrdlo. Snad mi i dovolí rodit normálně, císaře bych nerada, ale samozřejmě pokud by to mělo ohrozit mimi, hádat se nebudu. Takže za mě - nic o tom moc nestuduj, všude jsou samé katastrofické scénáře, což nebude tvůj případ, určitě se šetři ale zas se z toho nijak nehruť, můj gynekolog mi v tom 16tt tvrdil, že placentu níže položenou má v této fázi těhu až 40% žen, jen když to nedělá problémy, ani se na to nepřijde. Hodně štěstí!

g_m
8. říj 2016

@katerinka87 Já jsem nejprve taky špinila, pak kolem 24tt i krvácela a ležela kvůli placentě chvíli v nemocnici. Měla jsem ji přes porodní cesty a za měsíc se o dost vytáhla. Teď ji mám už mimo úplně, i když je níž, ale nebrání normálnímu porodu. Takže já si myslím, že to bude OK 🙂

katerinka87
autor
8. říj 2016

@sonia79
@g_m holky moc děkuji za povzbudivá slova!!! Odpoledne jsem měla na WC stejný problém, poprvé sraženinka velikosti kuličky hrozna, ale strašně mě to vyděsilo, tak jsme s manželem vyrazili na pohotovost. Doktorka byla velice příjemná, vyšetřila mě, znovu přeměřila přesah přes branku, zkontrolovala miminko - to je naprosto v pořádku, placenta se neodlučuje. Říkala, že někdo má placentu celou přes a neplechu to celé těhu nedělá a někomu způsobuje krvácení i těch pár mm. Nabídla hospitalizaci, ale prý se nebude lišit od té domácí klidové, jiné léky mi dát nemohou a pokud bude zle, stejně mi nemají jak pomoct, miminko nezachrání. Krvácet prý mohu i celý 2.trimestr. Takže ležím a odpočívám doma a doufám, že mimi to zvládne. Původně jsem bojovala za návrat do práce, ale teď je mi vše fuk a soustředím se jen na nás dva.

sonia79
8. říj 2016

@katerinka87 Já jsem po epizodě se sraženinou také skončila na PN a vůbec toho nelituju, já jsem normálně pracant, ale v tu chvíli šlo prostě všechno stranou .. držím palce a bude to OK, uvidíš!

katerinka87
autor
8. říj 2016

@sonia79 Učim na 1.stupni na ZŠ a děti mi strašně chybí..chystám věci z domu a do práce je posílám, sehnat náhradu je nesplnitelný úkol - učitelé došli.. zlatíčka se na mě ptají a ptají a mě je z toho víc a víc smutno.. ale už jsem tento týden konečně pochopila, že teď jde o mého prcka, i když mi to trvalo 😕 děkuji moc za podporu!!! 🙂 Moje Dr. by nejradši, abych byla doma celou dobu, tak uvidíme, jak to bude pokračovat..

sonia79
9. říj 2016

@katerinka87 Věř mi chápu tě, u tebe je to o to těžší, že ti co tě postrádají jsou malé dětičky.. Já jsem na těhotenství přišla ve zkušebce v nové práci, kde na mě šéf čekal skoro půl roku, než se uvolním ze zaměstnání původního - v prosinci mi doktoři řekli, že už další děti mít nebudu, takže to byl šok jak blázen a věř mi, připadala jsem si jak blbec. Následně ještě epizoda s placentou a zůstala jsem natvrdo doma 😒 jenže jsou prostě situace, kdy si musíme vybrat a tady ten výběr je myslím dost jasný 😉 neboj, určitě se k dětičkám brzy najde jiná hodná pí. učitelka, já jsem ten typ co si všechno dost bere vůči okolí, takže jsem měla i výčitky, ale ve chvíli kdy to s mimi bylo nahnutý už mě ani nenapadlo nic jinýho než že to strašně chci dotáhnout do konce! Ty jsi 15tt, teď dle mého soudu tak 10 týdnů budete čekat, co ta mrcha placenta provede (můj gynekolog tvrdil, že pokud se to má srovnat tak by to mělo jít vidět do 25tt cca, což byl tedy mlj případ naštěstí a určitě bude i tvůj. Jenže si pak představ, že bys šla na těch pár týdnů do mateřské (chodí se kolem 34tt) do školy a děti by si na tebe zase zvykly a pak jim zmizíš na tři roky ... vůbec ti do toho nebudu mluvit, ale řekla bych, že i z hlediska shánění záskoku za sebe (teď v práci nebudeš, pak jo, pak zas ne) bude pro všechny snažší když už zůstaneš doma. No uvidíš, píšu jen svůj pohled na věc. Jo a jinak pro nás platil žádný sex (teda konkrétně pohlavní styk) , nepoužívat nic co by jakkoliv dráždilo čípek - např. takové ty dezinfekční tampony do bazénu (nakonec jsem samozřejmě radši nešla) apod. Jinak jsem ale fungovala fakt normálně, samozřejmě pokud nebude další krvácení, špinění atd, ale tak to je ti určitě jasný 😉 hezkou neděli a pozitivní myšlení!

katerinka87
autor
9. říj 2016

@sonia79 děkuji moc za povzbudivá slova!!! 😉 Zítra jdu na kontrolu do nemocnice a ve čtvrtek k mojí doktorce. Dnes je klídek, krvácení se naštěstí neobjevilo. Bojím se pokaždé, když jdu na záchod ☹ Jinak se šetřím a hodně ležím. Naštěstí ještě do Vánoc budeme bydlet u mých rodičů v domě, mám to k mamce jen patro, tak mě opečovává. Je to první vnoučátko z mé i manželovi strany, tak to všichni tak nějak víc prožíváme 🙂

katerinka87
autor
11. říj 2016

tak jsem po další kontrole v nemocnici..vše OK..potřebují, aby se placenta vytáhla o 1cm, což je v pohodě.. A doktorka z nemocnice je toho názoru, že dlouhodobé ležení neprospívá a vrátila by mě do práce.. pokud prý nic netahám a pomůže mi to psychicky, nejdůležitější je prý hlava 🙂 no, uvidíme, co na to zítra moje doktorka 😎

wikki07
Autor odpověď smazal
Zobraz

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru