Ahoj, jsem 37+5 tt a miminko je už od začátku kp a dnes mi doktor řekl že uż se ani neotočí. Tak mi nabídnul otočení vnějšími hmaty zajímají vaše skušenosti a zda by ste do toho šli, já se na to moc necitím ale poprvé jsem rodila přirozeně a tak si nedokážu představit že přijdu o první okamžiky s miminkem. Všude ještě čtu jak je po císaři dlouhá rekonvalescence, tak se bojím i toho. Prosím jaké mate zkušenosti vy?? Děkuji za rady
Děkuju určitě se podívám
Me to nedoporucovali, dite neni vetsinou ptocene z nejakeho duvodu treba pupecnik okolo rucicky..
Ja jsem rodila cisarem 2x a zadne dlouhe rekonvalescenci nic nevim🙂. Po prve ve spinalu a naprosta pohoda skoro bez bolesti, podruhe trochu bricho bolelo, ale od 5 dne po porodu jsem se starala sama cele dny o 2 deti.
Já jsem byla a vyšetření před je opravdu mega důkladný, takže by přes riziko jít neměli (pupeční šňůra apod.). Nicméně se otočení nepovedlo, na půl ano a pak se mimi seklo. Takže i s tím je třeba počítat, pokud se do toho jde... Císaře jsem za nic nechtěla, rekonvalescence byla pro mě muka, nicméně třetí den jsem byla bez léků na bolest a čtvrtý den po jsem odcházela domů, jakoby nic. Tak alespoň něco pozitivního 😊
A taky ten obrat nejde udělat vždy a všem a dělá se to jenom do určitého týdne, u mně to bylo rozhodnutí ze dne na den, aby se to stihlo a to jsem byla tuším 37tt.
A jako druhorodicku vas doporucoval k c.rezu? Domluvte se radsi v porodnici. Jinak na obrat se kdyz uz...chodi mezi 36.-37.tt dokud ma dite relativne dost vody. Ja ho ale odmitla.
Jojo doporucil mi cisarsky rez a nebo to otoceni, a přirozené ho porodu kp se bojím taky je tam nějaké riziko. Právě se rozhoduji co by byli nejlepší pro nás oba
Já jsem byla na kontrole včera (36+2) a malého mám taky hlavou nahoře. Můj doktor mi o možnosti obratu řekl. Když jsem se ho zeptala jak to vidí v mém případě, tak mi na rovinu řekl že mi to nedoporučuje: 1. malý je moc velký, 2. možné poškození placenty, 3. možnost zamotání pupeční šňůry, 4. ne vždy miminko zůstane obrácené. Takže v pondělí k němu jdu na kontrolu naposledy a pak už mě předává nemocnici na domluvení císaře.
@lavokjec kp samo o sobe neni duvodem pro sekci. Osobne bych do otaceni nesla, dite k tomu ma nejaky duvod, jinak pokud to prece chces vyzkouset, staci byt delsi dobu v poloze, kdy zadek je vysoko, treba pri dratkovani parket a podobne cinnosti, jestli mate odma lino, tak tak impregnace nebo lestenka, pokud dite bude moct, otoci se, bude mu to totiz nepohodlne, jinak zustane jak je
@zdenkaell me se dcera tocila furt, poctive sem pri ni prave dratkovala parkety ruco, vecer hlavou dolu, rano konec panevni, nakonec akutni sekce, ale u nas to byla vyjimka, kdyby se vedelo, ze je v poradku, tak by to porodit slo. Zkousela jsem u ni i svetlo, to ji sice bavilo, ale neotocila se kvuli nemu, ale to dratkovani ji vzdy prevazilo nebo jak to popsat.
@akankeo ja uz zkousim 4 tydny a nic. Ma hodne dlouhy nohy, tak myslim, ze nema moc manevrovaciho prostoru... ja prave na primarni sekci jit nechci. Zkusime a uvidime. Proto me spis udivuje, ze autorku, jako druhorodicku posilaji k sekci. Kde ta pravdepodobnost komplikaci je mnohem mensi.
Syna jsem rodila KP a zvládli jsme to oba dva bez problémů.Vážil 3,940g.Každý porod nese určitá rizika,ale pokud jsou splněny podmínky pro porod KP,tak bych císaře odmítla a na obrat nešla.
Dceru jsem měla otočenou opět Kp a byla jsem rozhodnuta zase rodit přirozeně.Překvapivě a nečekaně se otočila v den nástupu na vyvolání,ani doktorka tomu nemohla uvěřit.
Já na obratu byla a není to taková hrůza. Bohužel se ale nepovedl a pak jsem byla na císaři. A to pro mě hrůza byla. Pooperační bolesti byly pryč celkem rychle, ale jizvu jsem cítila ještě několik měsíců po. Ale daleko horší bylo to, že jsem neměla malou u sebe.
Jak už tu někdo psal, 38tt je na obrat dost hraniční, takže bych se rozhodovala rychle a jako druhorodička bych si zjistila i info o porodu kp.
@zdenkaell no, osobne jsem mela na porod domluvenou dulu a byla jsem domluvena i v porodnici, on KP sam o sobe neni nic vyjimecneho, ale v poslednich letech se malo v porodnicich rodi prirozene, tak je treba jim to dat vedet, aby byl pak k dispozici lekar co ma zkusenosti a nejaky mladsi se mohl priucit. Neni to o poloze, ale o otm, ze do porodu KP se moc nezasahuje a tudiz, kdyz je maminka vyplasena, radeji doktori voli jistotu a tou je cisar, to je cele, a nekdy ma miminko blbe nozicky, ale kvuli tomu se dela predp orodem ultrazvuk, nekdy i behem... U me to hold nevyslo kvuli jinym komplikacim, ani kontrakce sem nezazila, nic, ale dula me spojila s nekolika maminkami, co to rodily a vsechny si to chvalili, pry ani nebyly nijak potrhane jak jde nejdriv mekka prdelka, tak hlavicka pak uz prosvisti bez problemu
1. snad by mohl lékař pomocí ultrazvuku zkontrolovat důvod otočení KP - třeba by zjistil, zda je nějaká překážka (omotaný pupečník apod.)
2. těžko říci, zkusit můžete otočení pohmatem. pokud to půjde, dítě si dá třeba říci. když ne, tak se nenechá. zkušený porodník by měl umět poradit, vysvětlit... v Brně je to u Milosrdných bratří např. MUDr. Nagy.
3. KP je pořád ještě fyziologická porodní poloha, to je dobré vědět. a řeknu vám, moje matka porodila v r. 1978 mou starší sestru koncem pánevním sama v sanitce kdesi na cestě do porodnice. byl tam jen vyděšený saniťák, který na obě pak jen hodil deku, aby neprochladly. obě to přežily bez zranění a následků 🙂
držím palce.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Mrkni do blogu uzivatelky no_title, ma to tam hezky popsane, jak to u ni probihalo..🙂