Ahoj,holky. Byla jsem na oGTT a to 2x na prvním odběru, neb mi vyšlo 5.8. Napodruhé to samé. Gynekolog řekl,že prostě mám těh.cukrovku. Šla jsem ke své obvodní, která dělá i diabetologii a následně mi odebrala krev i na glykovaný hemoglobin a výsledky byly hodně nízké s tím,že cukrovku nemám. Setkaly jste se s tím? Co jste dělaly potom? Prý je zbytečné se měřit po jídle glukometrem a stresovat se více,než je zdrávo 🙂
Tak to je fakt ,,doktorka" .. evidentně toho moc o těhotenské cukrovce moc neví. Je celkem běžné, že hladina kolísá, takže to, že si to u ní měla ok neznamená vůbec nic. Je velmi pravděpodobné, že budeš mít problém jen s lacnou glykémii a na to postačí dieta, ale na diabetologii se určitě objednej. Je potřeba aby ses měřila pravidelně, protože s postupujícím těhotenstvím se to s největší pravděpodobností bude zhoršovat. Měření glukometrem mě absolutně nestresovalo, naopak, byla jsem ráda, že se to hlídá kvůli miminku.
Opravdu doporučuju jít. Pohodový zbytek těhotenství přeji.
@lucii10 glykovaný hemoglobin je tzv. dlouhodobý cukr, který na tebe prozradí všechno. Na začátku těhu je nízký, protože před těhu jsi cukrovku neměla, jenže se zvyšující se hodnotou těhu hormonů se cukrovka zhoršuje. A ten dlouhodobý cukr prozradí, jestli správně držíš dietu nebo je dieta dostatečná. Podle hodnoty nalačno máš cukrovku a gynekolog ti měl dát žádanku do dia poradny. Měření hodnot po jídle je stres, ale stres, že ublížím neléčenou cukrovkou dítěti je pro mě teda horší. Pokud ti praktická doktorka tvrdí podle glykovaného hemoglobinu, že cukrovku nemáš, měla by vrátit diplom
5,8 na lačno prostě gdm je, to ma tvůj gynekolog pravdu. Na obvodní se vykasli a najdi si dia poradnu co se věnuje i těhotenské cukrovce
Měla jsem tehotenskou cukrovku v obou tehu. Ve druhém vlastně docela silnou a veliké dítě... A glikovany hemoglobin v obou celou dobu ok.
Mezi klasickou a tehotenskou cukrovku je v normách i léčbě dost velký rozdíl - hledejte někoho, kdo se zabývá opravdu tou tehotenskou.
Zadanku ti vystaví na gynekologii a ty jsi najdi dia doktorku ja nakonec skončila na inzulinu
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@lucii10 gynekolog ti nedal žadanku do diaporadny ? 5,8 je cukrovka a měření má smysl kde jsi na to přišla že je to zbytečné?