Ahojky, ještě když jsem nevěděla, že jsem těhotná, tak jsem byla na očkování proti tetanu. Neměla jsem ani tucha, že jsem těhotná. Jenomže nedorazila menstruace a já jsem z těhotenského testu a následného potvrzení od lékaře zjistila, že těhotná jsem. Nyní jsem v 7tt a v době očkování jsem byla ve 4 tt. Lékař řekl, že se to bude muset řešit s genetičkou u prvního screeningu. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Potřebuji uklidnit, že to nemusí mít na plod vliv. Nyní je vše v pořádku, srdíčko tluče a jinak vše v pořádku. Díky moc za reakce.
No ja to jsem to taky různě studovala, jak řikáš, různé názory, ale uvidiš, dopadne to dobře. Nikde není prokázaný, že by to mělo na plod vliv, maximálně jenom obavy a domněnky.
Díky moc za uklidnění. 🙂
@86veru86 me chce obvodat ockovat ted i kdyz vi, ze jsem tehotna s tim, ze zrovna tetanus lze ockovat vzdy... Vakcina uz neobsahuje latky, ktere mohou negativne ovlivnit miminko, ze se v prvnim trimestru muze s miminkem neco stat v dusledku ockovani potvrzeno nebylo, ale radsi se tomu v letaku vyhybaji co kdyby, vice informaci je zde: http://www.vakciny.net/principy_ockovani/pr_12.... , ale urcite nejste prvni ani posledni ockovana v prvnim trimestru, tetanus se ockuje uz po desetileti, kdyby to byl problem, davno by se to vedelo ze studii, a nic takoveho dolozeno dodnes neni. Drzim palce, at je miminko vporadku
S tímto konkrétně zkušenost nemám, ale moje dr mi několikkrát řekla, že do doby, než vynechá menstruace a žena neví, že je těhotná, tak je to období buď vše nebo nic - takže pokud by plodu to očkování vadilo, tak by pravděpodobně odešel normálně s menstruací a ani bys nevěděla, žes byla těhotná. Držím palce, ať je vše v pořádku!! 🙂 😵
Ahoj, měla jsem očkování tetanus + záškrt+ četný kašel v 8tt, to už jsem samozřejmě věděla, že jsem těhotná. Šla jsem dobrovolně, očkovací centrum, gynekolog i imunologie mi to povolili. Všichni shodně tvrdili, že v začátku to vliv nemá - co se má stát se stane. Po 2 ranných potratech jsem měla trochu obavy, ale všechno ok, bez reakce a dnes je těhotenství bez jakýchkoliv problémů. Kdybych měla úraz, tak mě v nemocnici naočkují tak jako tak a taky jsem měla málo protilátek - kdybych čekala, až porodím a odkojím, tak bych musela jít na 3 injekce. K tomu mi výslovně doporučili ještě očkovat ten černý kašel - očkuje se právě jen s tetanovkou (vakcína se jmenuje Boostrix) a bude chránit i miminko. Dnes se prý černý kašel zase rozšiřuje. Takže buď v klidu, veř že všechno dobře dopadne a nedělej si starosti.
Taky jsme se začali znovu snažit a taky mám rest s tím, že mi tetanovka letos vyprchá. Předtím jsem byla těhotná, resp. kojila, tak to nepřipadalo v úvahu. Teď mě několikrát u praktika odradila plná čekárna (s dítětem jsem tam opravdu nechtěla sedět mezi dospělými bacily a nemám příliš možností, kdy nechat dítě pohlídat). Asi počkám na MS (jestli přijde) a rychle naklušu pro očkování, aby to bylo OK.
Ahoj, mně se stalo to, že jsem šla v 10tt k obvodnímu lékaři, aby mi poslal moč na kultivaci, protože jsem měla problémy s močovými cestami. No a když už jsem tam byla, kouknul do karty, a že už je to 11 let od doby, kdy jsem byla očkovaná proti tetanu a že očkování je téměř nevyhnutelné. (já měla za to, že se očkuje až po 15 letech) Ještě 2x jsem se ho ptala, jestli se to vůbec v těhotenství může a jestli radši nepočkáme. Odpověď byla, že očkování mi výrazně doporučuje! - kvůli zraněním či infekčnímu prostředí při porodu a že je to prostě běžná praxe. Nechala jsem si tedy vakcínu naočkovat. Poté mi to nedalo, přišla domu a udělala asi tu nejhorší věc, co jsem mohla - sedla jsem si k internetu a už to "jelo". Převážně mezi lékaři panuje názor, že očkování proti tetanu se v těhotenství může, ale doporučují ho až po prvním trimestru. Ještě dva týdny po tom jsem si rvala vlasy a měla výčitky typu "Měla jsem mu říct, že se chci poradit s gynekologem" nebo "Měla jsem si to nastudovat,než jsem tam šla". Očkování je téma, které podle mě poslední dobou rozděluje jak lékaře, tak i širokou veřejnost na dva tábory. Já jako laik to těžko dokážu posoudit. Patřím mezi tu skupinu lidí, která má prostě z lékařů respekt a důvěřuje jim, ptž oni to mají přeci vystudované. Žila jsem např. v domnění, že v těhotenství se vůbec nemohou antibiotika typu penicilin a přesto se ve skutečnosti užívat můžou - moje mamka je měla, když byla těhotná se mnou a myslím si, že jsem docela "normální" :D. Nebo bylinky - další téma pro těhule, čert aby se v tom vyznal. Přece nemůžeme k doktorům chodit s učebnicí anatomie.
Když jsem šla na prvotrimestrální screening, ptala jsem se genetika a mého gynekologa, jaký na moji situaci mají názor. Ani jeden mi neřekl, že očkování proti tetanu je podle nich v těhotenství průšvih (což mě nesmírně uklidnilo,ale pak jsem měla zase brouka v hlavě, že mi to řekli právě proto, aby mě ještě víc nerozrušili). Můj gynekolog mi dal dokonce minipřednášku o vakcínách :D Manžel mě doma chlácholil, že je to opravdu dobře, že jsem byla očkovaná právě kvůli případným říznutím, zraněním atd., ptž by se mohlo nakazit i miminko. Takhle podle něj vlastně můžu být v klidu. Moc maminek s tímto problémem neznám a nejvíc info jsem našla právě na tomto webu. Holky díky za vaše zkušenosti, uklidnily jste mě. Občas mám černé myšlenky, ale pak na to radši rychle zapomenu, ptž bych se z toho musela zbláznit. Ted ve čtvrtek začínám 24tt a zatím je všechno podle testů i UTZ v pohodě (zaklepávám do stolu) a na mimi už se moc těšíme. 🙂
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Ahoj, ja mela v roce 2013 uplne stejny problem, jen s tim, ze jsem nenasla nikoho, kdo ma stejnou zkusenost a kdo by me uklidnil. Gynekolog mi rekl, ze dle jeho nazoru se nejedna o nic hrozneho, naopak v nekterych africkych zemi schvalne ockuji zeny, kdyz jsou tehotne. Na zadne extra vysetreni me neposlal a neustale me uklidnoval, ze dle jeho nazoru to nema na plod vliv, stejne tak v porodnici-je mozne ze me jen chteli uklidnit, nevim. Dnes je synovi 18 mesicu, je krasny, zdravi a prospiva jako kazde dite v jeho veku. Hlavne se cele tehotenstvi timto netrap jako ja, urcite vse dobre dopadne.