Nechala jsem se očkovat proti encefalitidě, ale nevěděla jsem, že jsem těhotná.. Nikdo mi nedokáže říct jaká to má rizika, máte někdo zkušenost Vy? Už jsem volala všude možně a nikdo nic neví.. Je to docela bezmoc.
Máš pravdu, že teď už nic dělat nejde.. Budu doufat, že bude vše v pořádku.. Ale výrobce nic neví, SUKL také ne, jedině co dokázali, bylo přečíst mi do telefonu příbalový leták..😱
Asi je v těhotenství takových rizik, že kdybych se měla bát všeho, tak budu hned v blázinci..
@hroozinka Vážně se neboj... problém by mohl nastat při očkování živou vakcínou - například spalniček... Ale tady ne... SUKL ani ministerstvo ti nic říct nemůžou, jelikož se musí opírat o studie (evidence base medicine) , které ale na těhotných nikdo nikdy nedělal a ani dělat nebude... Očkování třebas proti černému kašli se dokonce v těhotenství doporučuje. Pokud si někde na začátku těhotenství, tak těch rizik je stejně moc... Celý 1. trimestr... Buď je těhotenství silné a miminko se udrží nebo ne... ale vliv očkování bude stejně minimální. Takže nevěš hlavu, kup si něco dobrýho na zub a hlavně pozitivní přístup🙂
Ja jsem dostala trojvakcinu tetanovku, cerny kasel a tu treti uz nevim, ze jsem tehotna jsem zjistila, ze i po tydnu od ockovani mi bylo porad blbe...a dr mi rika a nemuzete byt tehotna? No jo muzu a taky byla, ted mam uz doma rocniho chlapecka zdravyho jak ripa...a pokud se nepletu jsou zeme kde se s klidem ockuji i tehotne napr proti chripce, takze pokud si nemela nejakou brutalni reakci na ockovani, rekla bych ze to bude ok
@jannym snad budu ten samý případ jako Ty 🙂 ona tetanovka prý nevadí, černý kašel také ne a i se doporučují, jsou to taková očkování, kde asi měli data a ví že to nevadí, ale u té encefalitidy to nikdo nezkoušel.. Tak snad to dobře dopadne 🙂 jediné co jsem měla bylo zarudlé a trochu oteklé místo vpichu po vakcíně.
@hroozinka to bude dobre, jako rozptyleni pridam muj zazitek z orl byla jsem ve tretim mesici a dostala jsem brutalni zanet dutin, dr me prohledla vzala takovou tu tlustou knihu s popisy leku a jejich kontraindikacemi, asi 5 min se v tom prehrabovala, rekla ze mi namichaji v lekarne bendovky a ze s ant nevi a pta se me a co leky uzivate nejake a ja jasne: vytasila jsem seznam kortikosteroidy, antihistaminika, leky na stitku, hm a to berete denne? No jasne. Hm, tak ja vam ty antibiotika napisu, kdyz ustoji mimco tenhle koktejl ty antibiotika se v tom ztrati...takze, klid, negativni myslenky hodit do kose a myslet pozitivne, muj gynekolog rika spokojena pohodova maminka ma spokojene a pohodove dite a pak potichu dodava a kdyz ne tak se s toho nepose...
@hroozinka
kdyz to nevi ani doktori tak proc cekas,ze ti nekdo da odpoved tady?
@zelenaesmolda možná chtěla zkusit, jestli nekdo nemá zkušenost 🙂
@jannym tak to je trošku mazec, některá ATB v těhotenství můžeš, ale doktor by to vědět měl.. Ale jak říkáš, tohle stejný jsem zažívala u svého dětského, ten vždycky vyndal knihu a listoval.. Na rozvolněné vazy mi pak napsal léky, které ty vazy a svaly uvolňovaly více.. Tolik k některým dr.. 😀 Přeji, aby vše bylo v pořádku a taky vše v pořádku proběhlo a na konci jen radost 🤗
@zelenaesmolda třeba má někdo podobnou zkušenost.. Já bych třeba k svému obvodnímu už nejradši nešla, že se snažíme jsem mu říkala několikrát a on tvrdil že je to v pohodě.. Leda prd, jediný co bylo, tak chtěl vydělat.
@hroozinka Za me bud rada ze ses naockovana, infikovanych klistat je ted strasne moc a takova encefalitida je skutecne problem. Tehotna budes jeste cele leto a cely podzim, ty nervy, co bys mela pri tom, kdybys nasla prisaty kliste by byly horsi... Ockovani se zbytecne demonizuje... Je mozne, ze ti trebas doktor zachranil zivot ... ;) takze neres a uzivej tehotenstvi...
@gruyerre
jenze to je ji k nicemu,ze ma nekdo podobnou zkusenost,pokud ani doktori nevedi tak ji nikdo nerekne jestli tje to skodlive ci ne i kdyz neci dite je nebo neni v poradku
@zelenaesmolda kdyz to beres takhle, tak ani kdyby ji doktor rekl, ze je to v pořádku, tak zrovna pro ni jako jedinou by to v poradku nemuselo byt, nebot každé tělo reaguje jinak. Heleď mě fakt nijak nevadí a nepohorsuje, ze se tady nějaká paní zeptala na zkušenosti ostatních...a věřím, že i ty to snad nějak rozdýcháš 😁
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Je to inaktivovaná vakcína. Nemělo by to mít vliv na miminko. Hlavně už s tím nic neuděláš, tak se zbytečně nestresuj... V Rakousku bylo náhodně očkováno v posledních letech 16 těhotných a 13 dětí úplně bez komplikaci, zdravé porozené v termínu... ti tři byly taky zdravé - jen předčasně narozené nebo s nižší por. váhou, ale nedává se do souvislosti s očkováním.
Nejhorší je , když se budeš stresovat, to je daleko větší riziko. Věř a vše dobře dopadne🙂